2012. március 27.

Fondant készítése tortához pillecukorból

Kép az internetről
Már sokan kérdeztétek, mivel burkolom a tortáimat. Néha marcipánnal (ha éppen az a kifejezett kérés), de legtöbb esetben a költségkímélő fondantot használom. Ebből is azt a fajtát, amit én magam gyúrok a boltban kapható pillecukorból.

De milyen fajtájú és minőségű tortabevonók vannak?
Először is ott a finom marcipán. Ennek az íze isteni és burkolni is lehet vele (figyeljünk, hogy a marcipán kifejezetten tortadíszítéshez való legyen, különben soha nem bírunk vele, olyan szakadós lesz!) Én a tortarétegek közé is szoktam tenni, a csokikrémhez, kivágok egy akkora lapot, mint amekkora maga a tortalap, ráfektetem, majd bevonom csokikrémmel és jöhet a következő tortalap, megint marcipán, megint csoki és így tovább, ahány szintesre akarom a tortát.
A marcipán egyetlen hátránya, hogy rettenetesen drága. Egy tisztességes (26 centis) torta bevonásához bizony-bizony majdnem elmegy 60-70 dkg, ha csinálunk belőle még pár díszt is, akkor tuti elmegy az 1 kg.
Érdemes natúr színű marcipánt venni és színezni, mert a színes marcipán már tényleg horror áron van!

Aztán ott a fondant, amit meg lehet venni ezzel foglalkozó szakboltokban is, de otthon is el lehet készíteni ugyanolyan minőségűre. A fondant előnye, hogy jól lehet nyújtani, szuperül formázható, színezhető és ha előre elkészítek belőle 2-3 kg-ot, akkor alaposan becsomagolva pár hónapig eláll.
Hátránya, hogy aki marcipánízre vágyik, sajnos nem kapja meg, de lehet csalni mandulaaromával: az eredmény majdnem összetéveszthető:-)

És végül a formix, ami a legolcsóbb a háromféle bevonó közül. Nagyon -nagyon jól lehet vele dolgozni, szuperül nyújtható, formázható, sőt, még csokis ízű változata is van. Egyetlen hátránya, hogy nagyon lehet rajta érezni a "műízt". Én inkább díszítésre szeretem használni.

És egy kis összehasonlítás, milyen anyagi helyzetben milyen bevonót választhatunk.
Marcipán: 
2600 Ft/kg  - kispesti piac
2990 Ft/kg  - DesszertMester (http://www.desszertmester.hu/termekek/dekoracio/bevonok/marcipantomb-natur-1kg)
Fondant:
3490 Ft/kg  - DesszertMester (http://www.desszertmester.hu/termekek/dekoracio/bevonok/fondant-feher-1kg)
Formix:
1410 Ft/kg  - Formix Kft (http://www.formix.hu/rendeles-arak.html)

Végezetül megosztom az otthon készíthető fondant receptjét, ami gyakorlatilag a legolcsóbb, finom is, és kiválóan lehet vele a tortát bevonni valamint formákat készíteni! Én mindig ezt készítem és nagyon bevált!

Hozzávalók:
30 dkg porcukor kétszer átszitálva
3 dkg étkezési keményítő átszitálva
1 kockamargarin
30 dkg pillecukor  (lehetőleg fehér)
1 kanál víz

Először is a porcukrot és az étkezési keményítőt átszitálom egy tálba.
Majd előveszek egy nagy, mély tálat, amit alaposan kikenek margarinnal és beleteszem a pillecukrot. Ráöntök egy kanál vizet és beteszem a mikróba kb1 percre. Majd  1 perc után kicsit átrázogatom, fakanállal kicsit fellazítom, majd ismét 1-2 perc a mikróban, amíg el nem kezdenek olvadni a pillecukrok. Amikor már csak kisebb darabkák vannak a tálban, egy fakanállal átkeverem, hogy a már forró cukormasszában a maradék pillecukorkák is elolvadjanak.
Majd az asztalt alaposan meghintem porcukorral, a maradék porcukros-keményítőt pedig a megolvadt pillecukorhoz adom és fakanállal kevergetem. Aztán kiborítom az egész masszát az asztalra és a kezemen szétkenek egy diónyi margarint. (érdemes a margarinból előre levagdosni kisebb darabokat, mert a gyúrás alatt a massza rengeteg margarint felvesz és a kezünket muszáj bőven kenegetni a zsiradékkal, hogy ne ragadjon! És most jön a kemény része. Először rettenetesen ragad, úgy éreztem az első készítésénél, hogy sosem fog összeállni.
De nyugi, összeáll az, csak alaposan margarinozzuk a kezünket és gyúrjunk ezerrel. Amikor már érezzzük, hogy tészta állaga lesz (kb jó 20 perc), akkor csomagoljuk be dupla folpackba légmentesen, majd csavarjuk be még pluszban egy zacskóba és irány a hűtő egy éjszakára!
Másnap lehet vele dolgozni. Ha nagyon megkeményedne, kicsit be lehet rakni a mikróba (kb 10 másodpercre!!!), aztán alaposan átgyúrni, melengetni, hogy újra puha és formázható massza legyen!

6 megjegyzés:

  1. Szia!!!Hagy kérdezem meg:Lehet bele tenni kakaót hogy csoki bevonat hatású legyen???

    VálaszTörlés
  2. SZia! Igen, tehetsz bele kakaóport, attól barna lesz. Persze rakjál bele bőven, hogy szép barna legyen:-))) De vigyázz, mert minél több kakaópor kerül bele, annál szárazabb lesz a fondant. És így könnyebben szakad.

    VálaszTörlés
  3. szia engem az erdekelne h milyen kremet hasznalsz tortabevonokent a fondant ala?vajkremen kivul mert nekem az nagyon csomollos,,,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, mivel a fondant elkezd "olvadni" minden olyan krémtől, amiben tej vagy tejszín van,így én mindig vajas krémet használok alá.

      Törlés
  4. Szia!
    Engem az érdekelne, hogy por állagú vagy folyadék ételfestéket érdemes használni a színezéshez? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter! Én a zselé vagy folyadék állagú ételfestéket szeretem jobban, szerintem gazdaságosabb, nekem jobban elegyedik, de ez tényleg ízlés kérdése. Ráadásul a folyadékban van olyan, ami teljesen természetes alapanyagból készül, így az is használhatja, aki idegenkedik az E-ktől :) Remélem tudtam segíteni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...