2012. március 16.

Aszalt szilvás nyúlterrine

A képen kukoricás-borsós nyúlterrin látható
Ezt az ételt azt hiszem 3 éve csináltam először, hatalmas sikere volt, aztán valamiért teljesen feledésbe merült.
Aztán ma, a TV Paprika műsorát nézve örömmel fedeztem fel, hogy Serényi Zsolt nyúlterrint készít:-)

És elővettem a régi receptet, majd ötvöztem Serényi úr receptjével és elhatároztam, hogy ez lesz az egyik húsvéti előétel.
Az étel lényege, hogy hidegen kell felszolgálni, így igen praktikus ünnepek alkalmával, ugyanis akár már 2 nappal hamarabb is elkészíthető Ezen fogás miatt már nem kell idegeskedni az ünnep kezdetekor, hiszen ott fogja várni türelmesen az éhes vendégsereget a hűtőben.

Hozzávalók:
1 kg nyúlcomb darálva
fél dl tejszín
fél dl száraz fehérbor
2 egész tojás
só, bors
petrezselyem
(esetleg apróra vágott medvehagyma)
25 dkg szeletel baconszalonna
olívaolaj
Tokaji aszúban pácolt aszalt szilva
30 dkg pecsenye libamáj

A darált nyúlcombot a  tejszínnel, a fehérborral és a felvert tojással alaposan összekeverem (én imádom a kezemmel összegyúrni, érezni a finomságokat, ahogy teljesen egymásba olvadnak). Majd hozzáadom a petrezselymet és - ha éppen van - vékony csíkokra vágott medvehagymát, és sózom, borsozom az egészet.

TIPP: kispesti piacon egyre több árusnál lehet találni medvehagymát. Mivel nemsokára (1-2 héten belül) kezdődik a szezonja és mindössze kb 4 hétig tart, érdemes a következő 1 hónapban minél több medvehagymás ételt készíteni. Én apróra vágva, mélyhűtőben is szoktam tartani pár adagot a szezon utáni időszakra is.

Ha a massza összeállt, előveszem az őzgerincformát, kikenem olívaolajjal és kibélelem baconszalonna-csíkokkal úgy, hogy a szalonnacsíkok szélei lelógjanak.
Majd a bélelt formába teszem a darált húsos massza felét, aztán erre a masszára teszek a közepén kirakva pecsenye libamájat (ez nem a hízott, zsíros fajta: ugyanolyan piros, mint a csirkemáj, csak finomabb), majd erre teszem az aszalt szilvákat és az egészet beborítom a maradék húsmasszával. Aztán ráhajtogatom a lelógó baconcsíkokat és vízfürdőben (azaz egy tepsibe öntök annyi vizet, ami a tepsi kb harmadáig ér és ebbe állítom bele az őzgerincformát) 180 fokos sütőben kb 1 órán át sütöm.
Utána hagyom kihűlni teljesen, majd leöntöm róla a felesleges folyadékot, kifordítom egy tálcára és egész éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap1 centis szeleteket vágok belőle és előételként tálalom.

TIPP: a darált húsos masszát meg lehet bolondítani gombával, zöldborsóval, pisztáciával. A közepére tett máj helyett rakhatunk bele párolt nyúlgerincfilét, szárított paradicsomot is.

Jó étvágyat hozzá!
(Képet húsvétkor mellékelek:-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...