2012. március 7.

Házi hamburger marhahúsból

 2 hete a Lidl-ben amerikai napok voltak, ahol lehetett hamburgernek való puffancsot kapni. Annyira gusztusosak voltak a szezámmagos zsemlécskék, hogy meg is vettünk egy 6 darabos kiszerelést.
És tegnap úgy gondoltam, eljött az ideje, hogy meg is együk. Még a Lidl-ben vettem hozzá amerikai hamburger-szószt (és most meg lehet kövezni, hogy nem csak természetes, általam előállított ételeket készítek), és délelőtt kíváncsian vágtam bele a piacozásba.
Szereztem hozzá  500 gramm darált marhahúst (lehet keverni fele-fele arányban sertéssel, vagy 100 % sertésből, vagy szárnyasból is, de én pl a marhát szeretem) , beletettem egy mély tálba, kicsit meglöttyintettem olajjal, majd sóztam, borsoztam. Felvágtam  nagyon-nagyon apróra 1 fej vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát és ezeket is a húshoz adtam. Majd 1 evőkanál mustárral és 2 evőkanál ketchuppal ízesítettem. Aztán az apósom által szárított zellerlevelekből belemorzsoltam 5 levelet és egy kevés petrezselyemmel is megbolondítottam. A végén hozzáadtam 1 egész tojást és alaposan megmostam a kezem. Aztán jött az igazi ínyencmunka: kézzel összegyúrni minden alapanyagot!
Egyszer hallottam egy szakácstól, hogy ha nem a saját kezeddel gyúrod össze a tésztát, darált húst...stb, akkor nem szereted igazán az ételt és akkor az sem fog téged igazán szeretni, így nem adja ki igazán az ízét és nem lesz finom!
Hát én mindig beleadok apai-anyait, gyúrom, simítom, masszírozom az ételeket, nemcsak a szeretet miatt, de számomra nagy élvezet, hogy élvezem az étel textúráját és valamiért úgy gondolom, sokkal jobban elegyednek az anyagok az ujjaim által, mint holmi robotgéptől vagy villától.
Egyszóval, olyan vagyok, mint egy kisgyerek, aki imád sarazni, csak az én homokozóm a konyhapult,a saram pedig jelen esetben a darált husi.
Egyszóval, amikor már jól összedolgoztam, kóstolgatom kicsit (ezt persze kizárólag a marha, csirke és pulykahússal lehet megtenni, nyers disznóhúst kóstolni szigorúan tilos!!!)
Ha kell, még utána sózok, borsozok. Jelen esetben egy kis sót még elbírt a husimassza, aztán betettem a hűtőbe, hogy délutánra jó legyen.
Nemrég kivettem és 6 adagra osztottam, aranyos kis korongokat lapítottam az egyes adagokból. Mindegyik kb akkora, mint maga a puffancs. Aztán elővettem a puffancsot, félbe vágtam és rátettem a már felforrósított grillező serpenyőmre. Amíg az egyik oldala melegedett, a másikat megszórtam sajttal, majd rövig idő múlva megfordítottam, így a sajt szépen ráolvadt a puffancsra.
A puffancsokat kiszedtem a serpenyőből, kevés olajat öntöttem az aljára és amikor az olaj felforrósodott, a hústallérokat ráhelyeztem és minkét oldalát aranybarnára sütöttem.
Aztán vettem a puffancs alját, rátettem 1-2 salátalevelet, rátettem a már előre a Lidl-ben vett amerikai hamburgerszószban megforgatott csalamádét, 1 szépen átsült hamburgerhúst, 1 szelet paradicsomot, 2 karika uborkát és a puffancs tetejét.
Mennyei eledel, aki ezt megkóstolja, leszokik a Mc Donald's-ról:-)

3 megjegyzés:

  1. tetszik a recept és tényleg nem kötözködni akarok, DE

    a nyers marhahús kóstolgatása sem a legjobb ötlet, lásd creutzfeld-jakob kór (kergemarha)!

    VálaszTörlés
  2. Szeretek veszélyesen élni:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...