2012. január 30.

Rosé kacsamell rösztivel és friss narancsból készült mártással


Igazi gourmandoknak való eledel ez.
Bevallom, könnyű helyzetben vagyok, hiszen anyósomék kacsát tartanak, így csak szólok és már küldik is az ízletes szárnyast!
Az emberek többsége nem szereti a mellet. Na, nem a férfiemberek és hölgyek közti kapcsolatról beszélek, hanem az ember-szárnyas viszonyról. Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, sokan csak azért esszük, mert zsír nélküli, egészséges, fogyókúrás...ééééééés általában ehetetlenül száraz!
Nos, okos szakácsemberek ezért találták ki a rosé kacsamellet. Aki nem szereti a marha steaket, nem akar vagy nem ehet marhahúst, annak bátran ajánlom a rosé kacsamellet, mert állagra és ízre is  felér egy jó marhasteakkel.

Hozzávalók:
2 kacsamell filé

bors

A kacsamelleket 1 órával a sütés előtt szobahőmérsékleten hagyom akklimatizálódni. Közvetlenül sütés előtt sózom és borsozom a húsos oldalát. Egy serpenyőt szárazon (olaj, vaj, vagy bármilyen zsiradék hozzáadása nélkül) forróra hevítek és a kacsamelleket bőrével lefelé beleteszem. Sokan sokféle módot és időt írnak, én vagy 15 rosé kacsamell elkészítése után kísérleteztem ki ezt a receptet: bőrével lefele 7-8 percig sütöm (amíg szépen ki nem sült a zsírja), aztán megfordítom és a húsos felét 5 percig sütöm. Ezután 120 fokos sütőben kb 30 percig sütöm tovább, majd a sütőből kivéve  pihentetem 10 percet (alufóliába betekerve) és csak ezután vágom fel. Isteni, omlós, szaftos, belül rózsaszín kacsamell lesz a végeredmény! Örökké a rabja leszel!

És mit tegyél a megmaradt kacsazsírral? (Ezt a receptet drága anyósomnak köszönhetem)
Nekem legutóbb kb 2 deci kacsazsírom maradt. Beraktam 1 órára a hűtőbe, ezalatt főztem 3 keménytojást, reszeltem kb 15 deka trappista sajtot, összevágtam apró kockára 2 közepes fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. A félig dermedt kacsazsírba mindezt beleszórtam, majd raktam hozzá 1 teáskanál mustárt és ízlés szerint sóztam,borsoztam. Alaposan összekevertem és ment a hűtőbe dermedni. Másnap pirítóssal ettük reggelire! Mennyei!!!

Röszti:
600 gramm megpucolt krumplit le kell reszelni nagylukú reszelőn, majd hozzáadok 1 púpozott evőkanál lisztet, 1 teljes tojást és 10 dkg lereszelt trappista sajtot. Sózom, borsozom, alaposan összekeverem. Lehet beletenni csilipaprikát is, aki szereti az erőset!
Egy serpenyőben 50 gramm vajat melegítek és kb tenyérnyi rösztipalacsintákat sütök benne.
Ez kb a fele krumplis alapanyagra elég, másik 50 gramm vajon megsütöm a rösztipalacsinták másik felét:-)

Narancsmártás:
2 narancsot megpucolok, , majd a naracs húsát megszórom 1 evőkanál cukorral és hagyom, hogy kicsit karamellizálódjon. Majd felöntöm kb 1 deci narancslével, hozzáadok 2 evőkanál mézet és addig főzöm, amíg az egész jó sűrű mártássá nem keveredik. Én még adtam hozzá finom narancslekvárt is, ami tele volt kandírozott narancshéjjal, de ez persze kihagyható!

Jó étvágyat!

10 megjegyzés:

  1. Szia! Szeretnem kérdezni, hogy a húst a sütőben fólia alatt sütöd 30 percig?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sütőben alufólia nélkül sütöm, majd miután kivettem, betekerem alufóliába és úgy pihentetem :-)

      Törlés
  2. Szia Marka!
    Ha elég bátor és vakmerő vagyok, hívhatok vendégeket az első rosé kacsamellre? Van valami trükköd még, ami biztosítja, hogy ne égjek le? :) Másutt olvastam ilyen több napos olajos pácolásról, szerinted az szükségtelen? A végén egyenként tekered fóliába?
    Előre is köszönöm a válaszod! Gyönyörű lett a tiéd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Éva! Ha elég bátor vagy, hívhatsz :-) Egy kis pácolás tuti nem tesz rosszat neki, mondjuk én kevés fokhagymát és friss gyömbért reszelnék rá, és abban hagynám pár órát.
      A legrosszabb, ami történhet,. hogy kicsit túlsütöd. Én egyenként szoktam becsomagolni, de ha ráteszed egy kis tányérra és azt csomagolod be egyben, akkor is jó lesz. A lényeg, hogy a saját gőzében puhulhasson. Ilyenkor a rostok a sütés utáni "sokkot" pihenik ki, újra ellazulnak. Ha a sütés után azonnal felvágnád, összehúzódva maradnának a rostok, emiatt sokkal rágósabbnak éreznéd. Remélem tudtam segíteni :-) Majd mesélj, milyen lett. (azért egy próbasütést talán megérne :-)

      Törlés
    2. Szia Marka!
      Na, képzeld csináltam próbasütést, szerintem a hús tökéletes lett, a férjem szerint meg kacsa ízű! Holnap jönnek a vendégek ugyan erre az ételre, vagyis nem ugan arra, amit múlt pénteken készítettem, hanem egy tejesen frissen sütöttre. De már kitaláltam, ha nem ízlik a társaságnak, vagy egy részének rosén, akkor a szeletelés után még egyenként kérgesítem, úgy 1-1 percig oldalanként. Erről mit gondolsz?
      Köszi, É.

      Törlés
    3. Ó, nagyon örülök neki, hogy sikerült :-) Ha nem szeretik a rozét, akkor nyugodtan átsüthetem a szeleteket, legfeljebb kicsit szárazabb lesz. Talán érdemes erre az esetre valami mártást is készíteni mellé (akár narancsos, akár gombamártás) Izgatottan várom a beszámolódat, mindenképpen írj, mit szóltak a vendégek :-)

      Törlés
  3. Szia Marka!
    Na, megvolt! Előételként konfitált kacsamájat kínáltunk friss bagettel, lilahagymával. Mennyei volt. A leves francia hagymaleves cipóban, parmezánforgáccsal és a főétel rosé kacsamell kifliburgonyával, chilis mandarinmártással. A férjem válogatta a fogásokhoz az italokat, amelyek tökéletesen kiegészítették az ízeket. A francia slágerek pedig megalapozták az est hangulatátl.
    A kacsmell fantasztikusan porhanyós volt, viszont nem lett olyan rózsaszín mint a próbavacsin, a férjem általkifogásolt kacsa íz is eltűnt. Vagyis a kacsa íz, mint karakter megmaradt, de nem olyan nyersen, mint korábban, így még neki is bejött. A vendégek el voltak bűvölve. Én meg borzasztóan elégedett voltam. :) Köszönöm a tanácsokat! Majd Gabojszának (nem tudom ismered-e a receptjeit) is megköszönöm, mert tőle meg a konfitált kacsmájat lestem el. Olyan jó, hogy leírjátok a tapasztalataitokat, sokat lehet tanulni belőlük. Még egyszer köszi, nagyban hozzájárultál az én kis francia estem sikeréhez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Éva!
      Most el sem tudod képzelni, mennyire vigyorgok és örülök, hogy ilyen jól sikerült az este! Bárcsak én is ott lehettem volna, csorog a nyálam, ahogy a menüt olvasom. Gabojszát van szerencsém ismerni (személyesen is) és nagyon szeretem a receptjeit, sok mindent készítettem már az ő tanácsai alapján.
      Legközelebb csomagolj egy kis kóstolót is :-) És ha bármiben segíthetek, csak írj nyugodtan :-)

      Törlés
    2. Szia! Tudtam volna, mert a biztonság kedvvért nyolc mellet készítettem hat személyre, de nem fogyott el. Megjegyzem, hidegen is kiváló, sokkal vékonyabbra lehet szeletelni, kis lilahagymával, annyi a fogyókúrának! nagyon jó a blogod, csak tudnám honnan van nektek ennyi időtök? Nektek nem 24 óra egy nap? Melyik bolygó az, ahol ennyi minden belefér egy napba? :)

      Törlés
    3. :-D Igen, hidegen is szuper, mellé egy kis lencsesalátát szoktam a család elé tenni, imádják! :-)
      Hehe, a hobbira mindig van idő, még ha az a nap 25. órájában is van :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...