2012. január 31.

Gombás pirítós

Hmmm, ez egy igazán ízletes étel, mi reggelire szoktuk enni, de vacsorára és sör/borkorcsolyának is kiváló! A receptet Jamie Olivertől lestem el, és annyira bejött a családnak, hogy igen gyakran kérik ezt reggelire. Meg néha vacsorára is :-)

Hozzávalók 4 főre:
10 szelet kenyér
700 gramm gomba (csiperke, vargánya, tinoru, szegfűgomba, rókagomba, kucsmagomba)
2 evőkanál olívaolaj
15 dkg reszelt trappista
6 gerezd fokhagyma

bors
kb 40 gramm vaj
kevés víz


Szóval ez a pirítós nem az a pirítós,ami kiugrik a kenyérpirítóból, aztán kapargathatjuk és mire kész vagyunk, már fűrészpor íze van!
Ezt a pirítóst érdemes 3-4 napos, kicsit szikkadt kenyérből csinálni.
Én ilyenkor előveszem a legszélesebb, alacsony oldalú serpenyőmet, amibe belelöttyintek 1-2 evőkanálnyi extra szűz olivaolajat. Felforrósítom, közben gyorsan lereszelek kb 15 deka trappista sajtot (mindenképpen olyan sajtot használjunk, ami ráolvad a kenyérre!). Amikor a serpenyőben már serceg az olaj, rárakom akenyereket és ráhalmozok vékonyan a reszelt trappista sajtból. Nagyjából 1 perc pirulás után ügyesen megfordítom a kenyereket és kb 20-30 másodperc múlva már nyúlok is a sajtos kenyerek alá, nehogy ráégjen a finom trappista. Külön tányérra szedem, majd újabb adag kenyeret pirítok a fenti módszerrel. Kettőnknek és a 2 gyereknek összesen 10 szelet kenyeret szoktam csinálni, a 15 deka reszelt sajtot erre a mennyiségre osztom el.

Szóval kenyér kiszedve, serpenyőből kikaparom az esetleg ottragadt sajt és morzsadarabkákat, majd újabb adag olivaolajat löttyintek az aljára és hagyom megint felforrósodni. Nagyon fontos!!!!: a serpenyő legyen tűzforró, a tűzhely lángja a legnagyobb fokozaton égjen! Amikor már serceg az olaj, beleöntöm az előzőleg durván összevágott 700 gramm barna csiperke felét (lehet bele keverni laskát, rókagombát, vargányát, lényeg, hogy ne mélyhűtött, hanem friss gomba legyen!). Azért csak a felét, mert ha a serpenyő zsúfolásig tele van gombával, akkor bizony szegény gombácskák elkezdenek "izzadni" az értékes leveket kiengedik magukból és pirulás helyett csak párolódnak. Nekünk most a gyors pirítás a cél, ezért ha kell, akár három részbe is lehet venni a gombát, a serpenyő nagyságától függően. Higyjétek el, egészen más az előzőleg levét kieresztő, majd megpirított gomba, mint az azonnal piruló, ugyanis a gomba héja alatt lévő értékes illóólajok a lé kieresztésével távoznak, viszont a hirtelen pirításnál bentmaradnak és beleharapva hihetetlen ízorgiában részesítenek!

Hohóóóó, erről jut eszembe! Ugye ma már senki nem pucolja a gombát, mint anyáink-nagyanyáink idejében??? Az értékes olajok közvetlenül a gomba héja alatt találhatóak, megpucolva nem marad más, mint az íztelen hús. Elég hideg víz alatt gyorsan átdörgölni (nem áztatni, mert akkor magába szívja a vizet és fuccs az ízeknek), majd törlőkendőn megszárítgatni! Sőt, ha a gomba nem túl piszkos, elég egy puha kefével szárazon átkefélgetni, vizet nem is kell használni!

Szóval a gomba pirul ezerrel, néha megkevergetem, hogy le ne égjen. Közben megpucolok pár gerezd fokhagymát (én minden serpenyőnyi adag gombához 3 gerezdet szoktam), vékonyra karikázom és a már megpirult gombához adom. Gyorsan átforgatom (nem szabad odaégnie, mert a fokhagyma megkeseredik, ha megpirul), majd sózom, borsozom és hozzáadok minden adag gombához kb 2 diónyi vajat. Ettől a gomba hihetetlenül krémes lesz. És hogy szaftja is legyen, amikor elolvad a vaj, hozzáöntök kb fél deci vizet és nagy lánggal elforralom.

Végül a sajtos pirítósok tetejére halmozom és friss, vékonyra vágott bazsalikomlevéllel megszórom.
Igazi élvezet, hogy jól induljon a nap!

3 megjegyzés:

  1. Nyami!! Ez a kombó magamtól nem jutott volna eszembe, pedig... mmmmm!

    VálaszTörlés
  2. És nagyon egyszerű! Remélem ki is fogod próbálni!:-)

    VálaszTörlés
  3. Az a legjobb, hogy olyan könnyedén osztogatod a receptek mellé a tanácsokat is... Ezt én is tuti megcsinálom valamikor! Ezt is. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...