2012. január 30.

Cigánypecsenye másképp

A mai ebéd cigánypecsenye, de kicsit másképp.
Nyáron ellátogattunk Keszthelyre egy nagyon kedves barátunk szüleihez. Edit néni isteni cigánypecsenyét készített, aminek gyorsan el is kértem a receptjét, majd pár dologgal "fűszerezve" Markásítottam:-)
(hehe, ez jó, máskor is használni fogom ezt a szót, ha saját képemre formálok valamit)

Szóval a recept 4 személyre:
8 szelet ujjnyi vastag tarja
1 fej fokhagyma
2 fej vöröshagyma

bors
olivaolaj
liszt
friss rozmaring
pirospaprika

A tarját klopfolás nélkül előző este besózom, megborsozom és a megpucolt, szeletekre vágott fokhagymaszeletekkel bedörzsölöm. Egymásra fektetem egy mély tálba és letakarva hűtőbe teszem. (semmi olaj a páchoz!)
Másnap lekapargatom a fokhagymaszeletkéket és nagyon óvatosan, finoman klopfolom a vastagabb részeket, de azért maradjon masszív szelet az a tarja:-)
Előveszek egy széles és nem magas serpenyőt, amit kevés olivaolajjal (kb 2 evőkanál) felforrósítok (az olivaolajba bele szoktam dobni 2-3 gerezd pucolatlan fokhagymát és 2-3 ág rozmaringot, nagyon finom íze lesz tőle az olajnak és persze a húsnak), majd a tarjaszeleteket megforgatom a lisztben és a serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütöm (kb 2-3 perc mindkét oldal).
Amikor a szeletek kisültek, akkor egy lábosba rakom őket úgy, hogy a lábos aljába csak 2-3 szelet húst teszek, majd meghintem bőven a húsról előzőleg lekapart fokhagymával, vékony karikákra vágott vöröshagymával, 1 kávéskanál pirospaprikával, borssal és 1 csipet sóval.
Aztán megint pár szelet husi és megint fokhagyma, hagyma, bors és só, majd a tetejére rakom az előzőleg már kicsit átsült rozmaringágakat.
Az egészre annyi vizet rakok, hogy majdnem ellepje és kb 1 órán át takaréklángon párolom.
Isteni, sűrű szaftja lesz!!!

Én krumplipürét csináltam hozzá, aminek íme a receptje:
500 gr krumpli
250 gr vaj
1 dl tejszín
só, bors

A krumplit megpucolom, kockára vágom és puhára főzöm. Amikor kész, beleteszem a vajat (elvileg az igazi krémes krumplipüréhez ugyanannyi gramm vaj kéne, mint amennyi krumpli, de így is finom), krumplinyomóval jól összenyomkodom, sózom, borsozom, majd kb 1 deci tejszínt is hozzákeverek. Azért kb, mert volt, hogy kevesebb is elég volt, de volt, hogy több kellett. Gondolom ez a krumpli fajtájától is függ, mennyire "vizes" krumpli. (nyilván nem véletlen, hogy a boltban rá van írva: "főzéshez", "sütéshez")
Szóval ezt a masszát jól összekeverem és már szedem is ki a tányérra, ráhalmozva az isteni tarjaszeleteket a hagymás szafttal!
A cigánypecsenyéhez elengedhetetlen kakastaréj most kimaradt, de aki akarja, az egy kb kisujjnyi vastag szalonnacsíkot vagdosson be és süsse ki mindekét oldalát. Isteni, de nekünk most a husi is épp elég laktató lesz:-)))
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...