Egy hihetetlenül egyszerű, hűsítő, mégis igen elegáns előételt hoztam ma nektek. Életemben először még gyerekkoromban ettem ilyet, egy külföldön élő ismerősünk mutatta meg, hogy hogyan is kell igazán élvezni a sárgadinnyét. (amúgy bevallom, nem igazán szeretem a sárgadinnyét, de így, pármai sonkával gyakorlatilag bármikor hajlandó vagyok megenni akár egy egész dinnyét is! :-)
Aztán persze betört Magyarországra is az elit finomság és gyre több fogadáson, éttermekben lehetett vele összefutni.
Az egyik legfontosabb összetevője a sonka, ugyanis egyszerű gépsonkával nem működik, csak a hajszálvékonyra szeletelt füstölt sonkával. Nem muszáj pármainak lenni, mi például a Montenegróban vett njegosi sonkával is ugyanúgy élveztük, sőt!
És persze a sárgadinnye sem mellékes, bár ott sajnos elég lutri a vétel, de ha van egy édes, finom sárgadinnyénk, mellé finom füstölt sonkánk, máris nyert ügyünk van.
Hozzávalók:
sárgadinnye
pármai sonka (vagy bármilyen, vékonyra szeletelt füstölt sonka)
fogpiszkáló
A recept igen egyszerű: Félbevágtam a sárgadinnyét, egy evőkanállal kivájtam a magokat, majd a fél dinnyéket 4 szeletre vágtam (összesen 8 szeletet kaptam) és mindegyik szeletet egy éles késsel levágtam a héjáról. Majd a kis gerezdeket 6 kockára vágtam. Ezután a sonkákat is vékony csíkokra vágtam (kb olyan széles legyen, mint a dinnyekocka), és már csak össze kellett rakni. Mindegyik dinnyére egy fogpiszkáló segítségével tűztem egy-egy darabka sonkát.
Fogyasztás előtt alaposan lehűtöttem és jéghidegen kínáltam!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése