Imádom a padlizsánt, jöhet bármilyen ételben és bármilyen formában. Ezt a padlizsános lasagnét már milliószor készítettem, sőt, az egyik legnagyobb kedvencünk. Nem is értem, miért nem tettem eddig közzé. A megpuhult padlizsántól és a besameltől annyira, de annyira krémes, pontosan ezért imádom annyira.
Most éppen a nagyszülőknél töltött csodás, 1 hetes nyaralás alatt leptem meg vele a családot, ismét akkora sikert aratva, hogy még a sütőtál is ki lett kaparászva.
Nem mondom, a padlizsán nem a legkönnyebben emészthető étel, de néhanapján belefér egy kis habzsidőzsi, ugye?
Hozzávalók:
2 nagy padlizsán
olívaolaj
500 gramm darált hús
1 üveg Dolmio szósz
12 lasagne száraztészta lap
20 dkg reszelt trappista sajt
a besamelhez:
fél liter tej
50 gramm vaj
2 evőkanál liszt
só
fehérbors
csipet reszelt szerecsendió
A padlizsánokat alaposan megmostam, levágtam a két végüket, majd apró kockákra vágtam (nem vágtam le a héjukat)
Olívaolajon addig pároltam-pirítottam, amíg teljesen meg nem puhult. Ekkor egy külön tálba átöntöttem, a serpenyőben pedig a darált hús pirításával folytattam. Amikor a hús megpirult, hozzáadtam a Dolmio szószt és negyed órát hagytam összefőni.
Majd következett a félretett padlizsán, ezt is a paradicsomos darált húshoz adtam, alaposan összekevertem és lezártam alatta a gázt.
Végül egy kis edényben felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a lisztet és
kézi habverővel csomómentesre kevertem, majd felöntöttem a tejjel és
addig kevertem, amíg be nem sűrűsödött. Sóztam, borsoztam, szerecsendióval meghintettem és még egyszer átkavartam. Így lett egy szép adag besamel
mártásom, ami a lasagne tetejére fog kerülni, és ettől még krémesebb lesz az íze.
Elővettem egy téglalap alakú jénait, aminek az aljára kevés szószt tettem, erre raktam 3 lap lasagne tésztát, majd ismét szósz és újra tésztalap következett, amíg végül el nem fogyott minden hozzávaló. Az utolsó réteg ismét szósz volt, amit vastagon beborítottam a besamel mártással, végül pedig a reszelt sajttal.
200 fokos sütőben kb 30 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.
(ezt az ételt el lehet készíteni darált hús nélkül is, ekkor a 2 padlizsán helyett használjunk 4 padlizsánt)
Marka, frenetikusat alkottál ismét! Ezt biztosan elkészítem - nagy padlizsán fan vagyok :)
VálaszTörlésÁgi, megint zavarba hozol! Örülök, hogy tetszik és várom a beszámolót :-)
TörlésNem 5 dkg vajat szerettél volna írni a besamel mártáshoz ? Egyébként nagyon jól hangzik a recept
VálaszTörlésEz istenien néz ki, látszik rajta, hogy nagyon finom lehetett. Szeretem a padlizsánt, eddig főként krémként ettem, de ezt ki fogom próbálni :)
VálaszTörlésVerus, mindenképpen kérek egy kis beszámolót, hogy hogyan sikerült :)
Törlés