Itt a zöldborsó, tele vannak vele a kertek, a piacok. Mi mást is készíthettem volna belőle először, mint rizottót :-)
Hozzáteszem, sajnos a zöldborsót nem igazán kedvelem, levesben még elviselem, főzeléknek nem bírom megenni, a menzán viszont rizibiziben imádtam. Úgyhogy gondoltam, nagy baj nem lehet, ha rizottóba teszem. És nem lett, sőt. Sütöttem mellé pár rántott csirkemájat, hogy a férfiak is örüljenek és örültek, de nagyon. Szokás szerint megint nem maradt semmi...
Hozzávalók 4 személyre
4 nagy marék rizottó rizs (kb 300 gramm)
1 liter zöldség alaplé (ha kevés lenne a főzés végére, lehet még kevés vízzel pótolni)
30 gramm vaj a sofrittohoz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
3 marék zöldborsó
50 gramm vaj a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
rántott csirkemáj
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, és 30 gramm vajon, valamint 2
evőkanál olívaolajon serpenyőben, lassú tűzön kb 10 perc alatt puhára pároltam
(de semmiképpen nem pirítottam).
Majd hozzáadtam a
rizst, amit nagy lángon
szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez
kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, rászórtam a zöldborsót, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan
forrón tartott zöldség alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez,
mindig
megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan
kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé
váljon
a rizottó.
Kb
20 perc alatt "al dente" lett (azaz a rizs kicsit roppanós
maradt), ekkor elzártam alatta a
gázt és hozzáadtam az 50 gramm vajat és a kevés parmezánt.
Fedővel
lefedve 3-4 percig hagytam olvadni.
Tálaláskor a már előre kisütött csirkemájat halmoztam a rizottó tetejére. Telitalálat volt a párosítás!
A rántott csirkemáj nagy-nagy szerelem!
VálaszTörlésNekem mindig véres lesz! Pedig nagyon szeretem.
VálaszTörlés