Legegyszerűbb és legfinomabb köret, de önálló egytálételként is megállja a helyét, hússal vagy zöldségekkel felturbózva. A bulgurt (másnéven búzatöret vagy török rizs) ma már mindenhol meg lehet venni: láttam nagy áruházakban, kis boltokban (bár ott igen borsos áron, kis kiszerelésben) és persze a piacok "magos" boltjainál. Nem is olyan drága, 1 kilót és 540 Ft-ért veszek és ez nekünk 4 étkezésre elég.
Kétszeres vízben megszívja magát és rizs állagú lesz. Ha még nem próbáltátok, tegyétek meg, mert nagyon finom!
Hozzávalók 4 személyre
250 gramm bulgur
5 dl alaplé (lehet leveskockából is)
50 gramm vaj
2 evőkanál reszelt parmezán
1 nagy padlizsán
2 paradicsom
1 közepes cukkini
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
kakukkfű
Elsőként feltettem a bulgurt főzni, azaz egy lábasba öntöttem a búzatöretet, felöntöttem az alaplével és fedő alatt, takaréklángon kb negyed óra alatt puhára pároltam. (akkor kész, ha az összes levet magába szívja.)
A zöldségeket kb azonos nagyságú kockákra vágtam (olyan 2*2 cm-esekre), majd egy wokedényben
megpirítottam a hagymákat, rádobtam a padlizsánt és hagytam megpuhulni, végül a cukkinit és a paradicsomot is hozzáadtam és pár perc alatt készre pároltam.
Mire a zöldség kész lett , a bulgur is megpuhult. Először a bulgurhoz hozzáadtam a vajat és a parmezánt, majd alaposan elkevertem, végül óvatosan belekevertem a zöldségeket is.
Mi paprikás lisztben megforgatott és forró olajban kisütött törpeharcsát, pontyszeletet és kárász szeletet ettünk hozzá, de akár önálló fogásként is kitűnő!
Imádom a bulgurt,bárhogy is van elkészítve!
VálaszTörlésÉn is így vagyok vele, szerelem volt első látásra :-)
TörlésAnnyira guszta nálad, hogy ideje lesz kipróbálnom. Már most nagyokat nyelek.
VálaszTörlésKöszi Nea, majd mesélj, hogy milyen lett!
TörlésAhogy elfogy a kölesem, veszem a bulgurt és kipróbálom - köszi
VálaszTörlésÁgi, nem fogsz benne csalódni! :-)
Törlés