Minap sikerült hozzájutnom 1 kiló nyúlgerinc-filéhez, ami ugyebár színhús és isteni. Gondolkodtam, mit is kéne belőle csinálni, elsőkét az aszalt szilvás-vörösboros nyúlragum ugrott be, azzal nagyot nem tévedhetek. Aztán elkezdődött a kamranézegetős maradékfelhasználás-projekt. És egy fantasztikusan finom, szaftos egytálétel lett belőle.
És mivel egyik kedvenc írónő-barátom imádja a nyulat, így ezt az ételt első regényének megjelenése alkalmából neki ajánlom.
Nektek meg az ő könyvét :) (Itt meg is nézhetitek)
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg nyúlgerinc
150 gramm baconszalonna
2 gerezd fokhagyma
liszt
2 evőkanál olaj
1 nagy marék aszalt vörösáfonya
1 teáskanál kakukkfű
1 dl édes fehérbor
1 dl víz
2 dl tejszín
só
bors
3-4 nagyobb krumpli
Elsőként a nyulat megmostam, majd apró kockákra vágtam és besóztam. A baconszalonnát apró kockákra vágtam és megpirítottam. Az összevágott nyúlhúsra rászórtam 2-3 evőkanál lisztet és alaposan összeforgattam, majd a serpenyőbe tettem a megpirított bacon mellé és hagytam, hogy minden oldalán megpiruljon. Ezután hozzáadtam a két gerezd fokhagymát , a kakukkfüvet és a nagy marék aszalt vörösáfonyát és az egészet felöntöttem a fehérborral. Jól összekevertem, hagytam kicsit főni, majd következett 1 dl víz és a 2 dl tejszín. Összekevertem, még egy kis sót és borsot adtam hozzá és át is öntöttem az egészet egy tűzálló tálba.
Miközben a nyulat pirítottam. egy lábasba tettem a krumplikat héjastól és felönöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi. Forrástól számítva 10 percig főztem, majd leöntöttem róla a forró vizet és jeges vízzel öntöttem fel. Ettől a főtt krumpli héja szinte egészben lejön pucoláskor. Majd a már megpucolt krumplit vékony karikákra vágtam.
Miután a nyúlragut átöntöttem a tűzálló tálba, a krumplikarikákkal szépen befedtem és 200 fokos sütőben kb 30 perc alatt készre sütöttem. Érdemes néha a krumplira pillantgatni, nehogy megégjen.
Remek egytálétel és éppen csak egy kis munka van vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése