2015. január 10.

Rakott bejgli

Gondolom mindnyájan voltunk már úgy, hogy megmaradt karácsony után a bejgli. Hát én most így jártam, ráadásul 3 fél rúdnyi is megmaradt, és kicsit ki is száradt. És hogy ne kelljen leerőltetni a torkunkon, kicsit felturbóztam és máris született egy vadiúj , szaftos édesség, amit nem csak bejglivel, de akár kicsit szikkadt kaláccsal is el tudok képzelni.
A recept nagyon egyszerű, a hátszegi rakott palacsinta adta az alapötletet.

Hozzávalók:
maradék bejglik vegyesen

az öntethez:
10 dkg porcukor
2,5 dl tejföl
2 dl tejszín
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
a tetején lévő habhoz:
2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
Először a bejglit vékony (kb fél centis) szeletekre vágtam, majd egy tűzálló tál aljába tettem az első réteget . (nekem 2 rétegnyi bejgli jött össze). 
Ezután következett az öntet: egy tálban összekevertem a hozzávalókat, majd az öntet felével szépen, egyenletesen leöntöttem a tálban lévő bejgliszeleteket.
Ezután rárakosgattam a maradék bejgliszeleteket és az öntet másik felével nyakon öntöttem az egészet úgy, hogy az öntet mindenhol beborítsa a bejglit.

Majd felvertem kemény habbá a fehérjéket, hozzáadtam a cukrot és tovább vertem, míg a hab fényessé nem vált. Ezt a habot halmoztam a bejglire, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütöttem. 20 perc után érdemes ránézegetni, nehogy megégjen a hab.

2 megjegyzés:

  1. Ez mennyei ötlet, Marka! Én a mélyhűtőbe rejtettem feldarabolva a maradék bejgliket - ez azért sokkal jobb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, BUÉK:) De rég hallottam már tőled/rólad :) Köszi a dicséretet, majd esetleg próbáld ki egy kis adag mélyhűtött bejglivel :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...