És a etrv be is jött, de még hogy. Csak most sajnálom
igazán, hogy nem tudok egy-egy jól sikerült ételemből mindenkinek kóstolót
küldeni. Mert ezt egyszer MUSZÁJ mindenkinek megkóstolni. Téééényleg
varázslatos és mennyei és nem lehet belőle eleget enni J
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg marhapofa lehártyázva, megtisztítva
2 vékony szelet zsírszalonna
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 kisebb sárgarépa
1 érett paradicsom
1 dl vörösbor
só
bors
rozmaring
pirospaprika
őrölt kömény
200 gramm apróbb csiperke megmosva és félbe vágva
előre kinyújtott pizzatészta (akinek van kedve, gyúrhat is J
A marhapofát kockákra vágtam. Majd a vöröshagymát és a
fokhagymát megpucoltam és apróra vágtam. Ezután a két szelet zsírszalonnát és
felcsíkoztam és apró kockákra vágtam. A paradicsomot és a sárgarépát nagyon
apróra vágtam össze.
Egy széles, de nem túl magas falú serpenyőben zsírjára
sütöttem a szalonnát, majd hozzáadtam a vöröshagymát és közepes lángon üvegesre
pároltam. Itt következett a paradicsomkocka és a sárgarépakocka, ezt is kicsit
hagytam pirulni. Ezután rádobtam a fokhagymát és átforgattam, majd hozzáadtam a
húst is. A lángot feljebb vettem és a húskockákat minden oldaláról megpirítottam.
Közben persze a hús elkezdett levet engedni. Borssal, őrölt
köménnyel és rozmaringgal fűszereztem és hozzáadtam 1 teáskanál pirospaprikát a
színe kedvéért. Sózni még nem sóztam, hagytam, hogy kicsit rotyogjon a saját
levében.
1 dl vörösbort adtam hozzá, csipet sóval ízesítettem,
összekevertem, majd fedő alatt hagytam 1 órát puhulni. (ha kell, vizet is adhatunk hozzá, de még fog
belőle kifőni saját leve is, így én meg szoktamvárni, hogy elteljen az 1 óra és
utána állítom be a folyadék mennyiségét.)
Ezután adtam hozzá még sót (ízlés szerint), majd következett
a félbe vágott gomba és újabb 1 órán át puhult a ragu. (ha kell, pótoljuk a
folyadékot, de figyeljünk, hogy ne lepje el teljesen a ragut a folyadék, akkor
tud majd jó sűrű, szaftos lenni.
Újabb óra elteltével ellenőriztem (kóstolással) a hús
puhaságát és sósságát, majd következett a végjáték: fél óra további párolás
után a marhapofa ragu omlós és sűrű szaftos szószos csodaként nézett rám a
serpenyőből.
Lezártam alatta a gázt, hagytam kihűlni és most jön a
türelemjáték: 1 éjszakára a hűtőbe tettem, hogy még jobban összeérjenek az
ízek. Higgyétek el, így lesz az igazán tuti, sokkal durvább ízbomba lesz,
mintha frissen ettétek volna.
Másnap a ragut átszedtem egy tűzálló tálba és a
pizzatésztával leborítottam, majd a széléről lelógó és levágott
tésztadarabokkal díszítettem, végül lekentem a tésztát egy felvert tojással.
180 fokra melegített sütőben kb 40 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.
Tálaláskor mindenkinek vágtam egy darabot a tésztából, majd
mellé szedtem az isetni, sűrű, omlós-illatos marharaguból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése