2013. december 8.

Sacher torta

Unokatesóm kért meg rá, hogy készítsek a kislánya szülinapjára egy finom tortát. Pár tortaötlet után végül a sachert választották, amit én még soha nem készítettem. Megnéztem pár blogot, végül TücsökBogár receptjét választottam, hiszen az ő blogjáról már sok mindent készítettem és minden nagyon finom lett. Most sem csalódtam, fantasztikus sachert sikerült készítenem, nagyon büszke voltam magamra. Bár a csokoládé a tetején nem a legtökéletesebb (ezt a ráöntős technikát még gyakorolnom kell), de az íze minden hibáért kárpótolt :-)
Ami fontos: fogyasztás előtt hagyjuk kicsit szobahőmérsékleten át"melegedni", sokkal intenzívebb lesz az íze.

Hozzávalók 23 centis tortaformához:
150 gramm étcsokoládé
150 gramm vaj
100 gramm porcukor
6 tojás
5 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
csipet só

baracklekvár (ízlés szerint)

a csokoládémázhoz:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg kristálycukor
1,25 dl víz

Először az étcsokoládét felolvasztottam vízgőz felett. Majd a tojásokat szétválasztottam 1-1 külön tálkába.
A robotgép keverőtáljába tettem a vajat és a porcukrot és habosra kevertem, majd a tojások sárgáját is hozzáadtam és addig kevertem, amíg az egész krém sima nem lett. Ezután hozzáadtam a már kihűlt olvadt csokoládét és ezzel is simára kevertem.
A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá vertem, majd a robotgép keverőtálját kivéve a gép alól, egy fakanállal óvatosan a tojássárgás krémbe forgattam felváltva, apránként a fehérjehabot és a lisztet.
A sütőt előmelegítettem 175 fokra, a  tortaformát kibéleltem sütőpapírral és beletöltöttem a tésztát, majd a sütőben kb 60-70 perc alatt készre sütöttem. A sütés első 10 percében a sütő ajtaját kitámasztottam egy villával, hogy a gőz szabadon távozhasson. Majd a 10 perc elteltével már teljesen becsuktam a sütőt és hagytam készre sülni a tésztát.
Miután elkészült, hagytam kihűlni, óvatosan leszedtem róla a sütőpapírt és kettévágtam. Megkentem sárgabarack lekvárral, majd egymásra tettem a két lapot és kívülről is megkentem a tortát lekvárral. Próbáltam elegyengetni, hogy a lekvár sima felületet adjon, hiszen a csokikrém minden puklit megmutat majd.
Ezután elkészítettem a csokoládémázat, azaz a vízből és a cukorból szirupot főztem (addig kevergettem a tűz felett, amíg a cukor fel nem oldódott), majd a csokoládét vízgőz felett megolvasztottam és még szintén a gőz felett, folyamatosan kevergetve hozzáadtam a cukorszirupot. Addig kevergettem, amíg a csokimáz szép sima és fényes nem lett és még elég sűrű maradt (kicsit hígabb méz sűrűségű.) Ha esetleg nagyon folyékonnyá válna, várjunk pár percet, ekkor elkezd besűrűsödni, mi pedig folyamatosan kevergessük a kívánt állag eléréséig.
Ezután gyorsan dolgoztam: a tortámat egy előre kiterített alufóliára tettem és lassan rácsorgattam a csokikrémet. (az alufólia azért kell, mert a csokikrém egy része úgyis le fog folyni, így nem lesz minden tiszta csokis.)
Mivel a máz gyorsan dermed, így nem nagyon van idő kenegetésre, ráadásul csak jól összeborzoljuk a mázat, de kisimítani már úgysem tudjuk. Szóval hagyjuk csak simán csordogálni, és ne aggódjunk, a csokimáz úgyis be fogja borítani a tortát.
Ezután a tortát óvatosan kiemeltem a csupa csokis alufóliáról, tálcára tettem és ment a hűtőbe 1 éjszakára, összeérni. Ha esetleg már 2 nappal hamarabb készítenénk el ezt a tortát, az sem baj, mivel minél tovább "érik", annál finomabb lesz.

2 megjegyzés:

  1. Sacher mindig jöhet, nem tudjuk megunni! Nálam egy Lajos Mari-féle recept a favorit. :)

    VálaszTörlés
  2. Akárcsak Zsuzsánál, ez nálam is jöhet/ne mindig! :P

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...