2013. december 18.

Édesburgonya leves pikánsan

A piacon láttam meg az édesburgonyát, a nénike 700 forintért árulta kilóját. Sajnos idén anyósoméknál befuccsolt az édesburgonya termés, ezért nem tudtuk megkóstolni a sajátot. De most kaptam az alkalmon, végre elkészítem az édesburgonya levest, amiről már tavaly ősz óta álmodoztam. Nagyon finom lett, pikáns és sűrű, igazi téli leves. Méltó párja a gyömbéres sütőtök krémlevesemnek, mivel az édesburgonya ízében is nagyon hasonlít a sült tökre. Ha lesz rá alkalmatok mindenképpen próbáljátok ki. Én most Chili&Vanília receptjét vettem alapul.

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg édesburgonya
1,2 liter zöldség alaplé
4 dl kókusztej
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
chilipaprika
3 centis friss gyömbér
1 kávéskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt koriander
4 evőkanál olaj

bors
citromlé
tetejére friss korianderlevél

Az édesburgonyákat (nekem 2 félkilós darab volt) félbevágtam és tepsibe raktam, letakartam alufóliával és 180 fokos sütőben kb 45 perc alatt puhára sütöttem.
Majd egy kanállal kikapartam a puha húst a héjból és félretettem.
Egy lábasban az olajon megfuttattam az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kevés chilit és karikákra vágott gyömbért és addig pároltam, amíg meg nem puhultak. Ekkor hozzáadtam a fűszereket, hagytam 1 percig pirulni és felöntöttem az alaplével. Ebbe a fűszeres alapba tettem a kikanalazott krumplit (én a gyömbérkarikákat kihalásztam) és botmixerrel simára pürésítettem. Ekkor hozzáöntöttem a kókusztejet, adtam még hozzá kevés sót és borsot, végül citromlével, apránként tettem kellemesen savanykássá. (az eredeti receptben itt kevés barna cukrot is lehet hozzáadni, én ezt kihagytam)
Tálaláskor friss korianderlevéllel meghintettem és így kínáltam.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...