2013. december 4.

Csokoládés pavlova torta

Készítettem én már pavlovát, nem is egyszer és mindig hatalmas sikert aratott. Most azonban belecsöppentem Nigella Lawson egyik főzős műsorába, ahol éppen nagy lelkesedéssel magyarázott a CSOKIS pavlováról. Hohóóó, hiszen ez eddig nálam még kimaradt, hogy lehet ez? Hiszen imádom a csokit. És már el is képzeltem a kívül ropogós, belül lágy habcsóktortát, ahogyan omlik szét a számban.
Már csak málna kéne hozzá, mert Nigella szerint így az igazi, na, de honnan szerezzen az ember lánya télen málnát? Így a gránátalma mellett döntöttem és csöppet sem bántam meg: az étcsokoládé kesernyés édessége, a tejszínhab selymessége és a savanykás gránátalma tökéletes triót alkottak.
És hogy mikor lesz igazán telitalálat? Ha karácsonykor tálaljuk. A család olvadozni fog és biztos vagyok benne, hogy ezt fogják emlegetni még hetekkel később is!

Hozzávalók (nekem egy kb 18 centi átmérőjű tortácskám lett, ami kb 2 ujjnyi magas volt)
3 tojásfehérje
1/2 evőkanál almaecet
1 teáskanál vaníliakivonat
210 gramm porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
3 púpos evőkanál holland kakaópor
50 gramm étcsokoládé apróra vágva

2 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
1 gránátalma magjai

A tojásfehérjéket 1 csipet sóval robotgépben felvertem félkeményre, majd hozzáöntöttem a vaníliakivonatot és az ecetet és tovább vertem, amíg kemény nem lett. Nagyon fontos, hogy a hab tényleg kemény legyen, különben később nem fog összeállni és a sütőben szétfolyik.
Majd a porcukor és keményítő keverékét evőkanalanként hozzáadtam, minden hozzáadott kanál után várva kb 20 másodpercet, hogy a habverő egyenletesen elkeverje a porcukrot. Amikor az utolsó kanál cukrot is hozzáadtam a kemény habhoz, következett a 3 kanál kakaópor, végül még hagytam fél percig pörögni a habverőt, majd leállítottam. Fakanállal óvatosan a csokidarabkákat is belekevertem.

A habnak ekkorra így kell kinéznie (fényes és kemény, és persze a kakaótól barna, de itt még nem tettem bele a  kakaóport)


Majd elővettem egy nagy tepsit, arra sütőpapírt tettem és egy képzeletbeli, kb 18 centis kör alakra ráhalmoztam a csokis habot, majd szépen egyenletesre simítgattam.

A tortát 140 fokos sütőbe toltam és kb 45 percen át szárítottam. Majd a sütőt kikapcsolva még kb negyed órán át hagytam kihűlni, majd porcukorral felvert tejszínhabbal és gránátalmával díszítettem.


m.

4 megjegyzés:

  1. Jujj! Ez a Pavlova kísért engem!:) Képzeld el, még sosem "mertem" megcsinálni.... Ez így nem mehet tovább!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig annyira egyszerű! Remélem nemsokára megcsinálod és beszámolsz róla :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...