2013. augusztus 24.

Vaníliafagylalt olívaolajjal és tengeri sóval

Ezt a különlegességet először Jamie Oliver Olasz kaják című könyvében láttam, jópár éve. Akkor el nem tudtam volna képzelni, hogy valaha is megkóstoljam, de ma gondoltam egy merészet és megcsináltam. Tegnap készítettem egy fagylalt alapot hozzá, ma csak betöltöttem a fagyigépbe, aztán már csak leöntöttem extra szűz olívaolajjal és megszórtam tengeri sóval.
Hmmmm, eszméletlen ízorgia. Érdekes módon sem az olaj, sem a só nem viszik el rossz irányba a fagylaltot, sőt, még jobban kiemelik a csodás, vaníliás ízt!
Egyetlen szabályt kell betartani: csupa prémium minőségű terméket kell használni! Az olívaolaj legyen extra szűz és tényleg minőségi. Sóból is érdemes nagyon jó minőségű tengeri sóvirágot beszerezni (én fleur de sel-t használtam).

Bátraké a szerencse, próbáljátok ki ti is, nem fogtok csalódni!

Hozzávalók:
500 ml tejszín (de az igazi, magas zsírtartalmú!!!)
70 gramm cukor
5 tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart magjai

extra szűz olívaolaj
tengeri só (fleur de sel)

A tojások sárgáját és a cukrot kézi habverővel habosra kevertem, majd hozzáöntöttem a tejszínt, végül belekapartam a vaníliarúd magjait is (a megmaradt vaníliarudat pedig egy dobozban tárolt kristálycukorba dugtam, így lesz finom vaníliás cukrom) és jól összekevertem.
Majd a tálat vízgőz fölé helyeztem és kézi habverővel addig kavargattam, amíg be nem sűrűsödött.
Egész éjszakára hűtőbe tettem, majd másnap a fagylaltgépben kb 30 perc alatt készre kevertem (azaz a gép keverte :-)

Tálaláskor kiszedtem egy tálba a vaníliafagyi gombócokat, megcsorgattam extra szűz olívaolajjal és megszórtam a tengeri sóval.
 

4 megjegyzés:

  1. A bátorság elnyeri méltó jutalmát!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon egy rugóra jár az agyunk. Tegnap én is ilyet ettem. Ma ismét. Imádom, annyira finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, engem is nagyon elvarázsolt. Meg is értelek, hogy 2 napig is ez volt nálad a nyalánkság! :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...