2013. augusztus 15.

Sült paprika krémleves

Mostanában bloggertársaim a fő ihletet adók, valahogy ebben a nagy nyári melegben nem pörög úgy az agyam (és őszintén szólva most inkább a gyerekekkel vagyok, amíg tart a nyári szünet, mint a konyhában alkossak naphosszat :-)
Ezt a kémlevest egy nagyon kedves bloggertársam, Lilian blogjáról, a Zamat és illatról hoztam. Régóta nézegetem a receptjeit, nagyon kifinomult, ízletes ételeket készít, sok-sok receptje sorakozik az elkészítésre váró ételek listáján.
A nyáron elkapott a levesmánia, szinte nincs olyan nap, hogy ne készítenék valami folyékony első fogást. Amikor megláttam Lilian  sült paprika krémlevesét, azonnal éreztem a számban az ízét. A sült paprika amúgy is nagy kedvenc, mióta törökországi nyaralásom során minden nap sikerült ennem párat a svédasztalról, gondoltam, a belőle készült leves sem okozhat csalódást.
Meg kell mondjam, eddigi leveseim legfinomabbika lett, dupla mennyiséget készítettem, mégis pillanatok alatt elfogyott.
És akármennyire is ciki, el kell mesélnem: mindhárom fiú (bizony, még férjuram is) kinyalta a tányért! Persze én sem maradtam el a csínytevésben! És legközelebb már tripla adagot kell készítenem. És hogy mikor is lesz legközelebb? Hát már holnap!

Hozzávalók 4 személyre:
10 kápia vagy kaliforniai paprika
50 gramm vaj
4 gerezd fokhagyma
1,2 l zöldség alaplé
bors
1 kávéskanál kakukkfű
csilipaprika (elhagyható)
5 evőkanál tejszín

Először is megsütöttem a paprikákat. A legjobb persze grillen lenne, de ennek híján egy alufóliával letakart fém tálcára tettem a paprikákat szépen egymás mellé, és forró sütőben, két-háromszor megfordítva sütés közben a paprikákat, kb 40 perc alatt megsütöttem őket. (Nem kell megijedni, ha a paprika kívülről kicsit megfeketedett, a héjától úgyis megszabadítjuk. )
És most következett a trükk: a paprikákat egy zacskóba dobáltam azon forrón, ahogy kikapkodtam a sütőből és a zacskót lezártam, majd hagytam, hogy a paprikák a saját gőzükben hűljenek ki. Ettől a héjuk nagyon könnyen lejött. Amikor már csak langyos volt, kinyitottam a zacskót és elkezdtem megpucolni a paprikákat. Még mielőtt a héjukat lehúztam volna, mindegyiket szétnyitottam és a kés életlen felével óvatosan kitoltam a húsról a magokat. Majd lehúztam a paprikahúst a héjról és már kész is volt. Az elsőnél még bénáztam, a második már egész jól ment, a harmadik paprikától már baromi gyorsan ment a magletolás-héjtalanítás.

Ezután a vajat megolvasztottam és az apróra vágott fokhagymát megfuttattam rajta, de vigyáztam, nehogy elkezdjen megpirulni, mert akkor bizony keserű lesz.
Erre dobtam a paprikahúst és kicsit átforgattam a fokhagymás olajban, majd felöntöttem a zöldség alaplével. Borsoztam, kakukkfűvel fűszereztem (és itt kerülhet bele a csili is, de én a gyerekek miatt kihagytam). Negyed órán át h

agytam forrni, aztán elővettem a botmixert és az egészet leturmixoltam. A forró levesből pár kanállal kiszedtem egy tálkába, hozzászedtem a 6 evőkanál tejszínt és összekavartam, majd ezt a langyos krémes mixet hozzáöntöttem a leveshez és botmixerrel habosra turmixoltam.
Tálaláskor mozzarella sajtot tettem a tálak aljára, erre szedtem a forró levest, amitől a sajt finoman nyúlós lett (ami nálunk hatalmas kedvenc)

A levest hidegen is lehet fogyasztani, ha visszajön a kánikula, azt a változatot is kipróbáljuk!
Lilian, nagyon köszönöm ezt a finomságot, még jópárszor el fogom készíteni!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...