2013. július 4.

Vörösborban sült meggy

Ezt a finomságot két nagy kedvencemnél is láttam, Gesztenye és Gabojsza konyhájában is elkészült, kisebb-nagyobb különbségekkel. Nem hagyhattam ki én sem, persze egy kis markásítással kiegészítve. Az eredmény, egy őrületes ízbomba: a meggy, mivel megsül, így állagra olyan lesz, mintha meg lenne aszalva, mégis sokkal élénkebb marad az íze. A vörösborban sülés igen jót tett neki, hihetetlenül finom, zamatossá vált, a rászórt és sülés közben rákaramellizálódott cukor pedig édes-keserűn vonja be. Én még tetéztem egy kis amaréna-sziruppal, így a vége egy igazi ízkavalkás lett!
Ha már nem tudtok mit kezdeni a sok meggyel, próbáljátok ki ezt, egészen biztosan függővé váltok. Nálam most sül a második adag :-)

Hozzávalók:
500 gramm kimagozott meggy
50 gramm cukor
1 dl testes vörösbor
1 teáskanál vanília kivonat / fél vaníliarúd
1 dl amaréna szirup

A kimagozott meggyet egy jénai tálba tettem, szépen, egyenletesen elrendeztem. Majd ráöntöttem a vörösbort, rácsepegtettem a vanília kivonatot és a végén egyenletesen rászórtam a cukrot, hogy mindenhova jusson.
Majd 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és addig sütöttem, amíg majdnem az összes leve el nem párolgott (ez nekem másfél órát tartott, de muszáj ránézni, nehogy megégjen a cukor). Ezután kivettem a sütőből és ráöntöttem az amaréna szirupot, majd egy kanállal alaposan összekevertem. Végül üvegbe tettem és várja a további felhasználást. (de már nem sok van belőle, olyan jó kóstolgatni).
A mai adagomat, miután tele lesz a befőttesüveg, jól felöntöm jófajta rummal,így még zamatosabbá válik és sokáig eláll.

2 megjegyzés:

  1. Marka drága, a világon nincs ennyi meggy :D :D Félre a tréfával, ez is nagyon jól hangzik és a fotók különösen szépek!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...