2013. július 12.

Vajbab főzelék

Gyermekkorom nagy kedvence ez, nagyikáméknál rengeteg vajbab termett, ezért minden héten ettünk ilyen főzeléket. A mélyhűtőbe is jutott rendesen, így télen sem nélkülözhettük ezt a finomságot. Őszintén szólva imádtam, teljesen meg voltam érte bolondulva. Azt sem bántam, ha két-három napig is tartott egy-egy adag főzelék. Csak a feltét változott, hol sült virsli, hol fasírt, hol egy kis pörkölt került rá.
A vajbab iránti szeretetem megmaradt, és szerencsére anyósom az, aki most már ellát vele, így ismét kerülhetett az asztalra főzelék.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg vajbab
1 teáskanál pirospaprika

bors
200 gramm tejföl
2 evőkanál liszt

A vajbab széleit lecsipkedtem, majd kb 1 centis darabokra vágtam. Ezután alaposan leáztattam, megmostam, majd felöntöttem annyi vízzel, ami 1 ujjnyira ellepi, sóztam és kb 25 perc alatt puhára főztem (ez persze függ a babtól is). Egy tálkában a tejfölt összekevertem a pirospaprikával, a borssal és a liszttel, majd merőkanállal szedtem hozzá a vajbab főzőlevéből és csomómentesen elkevertem, végül óvatosan a babhoz öntöttem. Kevergetés mellett hagytam felforrni, besűrűsödni és már kész is volt.
Feltétként én most sült virslit adtam hozzá.

5 megjegyzés:

  1. Édes Mariann: fotó téren kicsit ráerősíthetnél és érdemes lenne gondolkodni azon, hogy nem mindent muszáj felpakolni semmitmondó bevezetőkkel...mitől különb vajon ez a főzelék mint akármelyik másik amit mindenki megfőz a konyhájában? Segítek. Semmitől:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bátor Névtelen! (mert ha jól sejtem, te ismersz is engem, ha már a nevemet tudod, de a bemutatkozástól félsz) Ezt a gasztroblogot nem feltétlenül a puccos és különleges ételekért írom, hanem olyan háziasszonyoknak is szól, akik csak most kezdenek tanulgatni főzni. Így megtalálható a blogomban az egészen egyszerű ételtől a különleges hozzávalókat tartalmazókon át az egyszerű háziasszonyok számára szinte elképzelhetetlen étel is. Nem azért teszek fel egy ételt, mert különb, hanem, mert megfőztem és talán másnak is segíthetek a recepttel (mert bizony vannak még olyanok, akik sosem csináltak vajbab főzeléket.) Fotók terén ennyire futja, rengeteg magyar gasztroblog van, ahol csodásabbnál csodásabb képeket is találhatsz a recept mellé, javaslom, inkább azokat nézd. Az enyémet nem muszáj.
      Szép estét kívánok!

      Törlés
  2. Nálam a legkeresettebb recept a krumplileves, viszi a prímet, pedig amikor posztoltam, nem hittem volna.
    Igenis legyenek kezdők számára is receptek, hosz megdöbbentő hány fiatal lány nem tud főzni, de esetleg meg szeretne tanulni.
    Marka, a vajbab főzeléked elsőrendű :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ildi, köszönöm, nagyon jól esik, amit írtál! :-)

      Törlés
  3. Szisztok!
    21 éves vagyok,és kezdő a konyhában, hiszen sok mindent most főzök meg először életemben! Én kifejezetten örülök, hogy megtaláltam ennek a receptnek a leírását, mert a hozzám hasonlóknak igen hasznos! Remélem sikerül majd elkészítenem.
    Köszönöm szépen, szép napot! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...