2013. július 18.

Amarénás tejberizs torta

A gyerekek már napok óta kérték a tejberizst, meg a tortát. Kérdeztem, de milyen tortát. Mire a kisebbik rávágta:"Anya, hát tejberizs tortát!". Jaaaa, gondoltam, hát akkor lesz tejberizs torta. Az alappal nem sokat variáltam, a sajttorta jól bevált kekszes alapját készítettem (2 perc alatt megvan).
A kekszes rétegre pedig a jó öreg tejberizs került, kicsit megkaramellizálva, és persze amaréna meggyel és sziruppal jól összekeverve. Mit is mondhatnék róla, fantasztikusan finom lett. 26 centis formában készítettem, a család az első este a kétharmadát ette meg (a fiúk repetáztak, én próbáltam egy vékonyka szelettel beérni), második nap pedig megkaptam, hogy miért volt ilyen KICSI a torta :-)

Hozzávalók:
250 gramm darált keksz
125 gramm olvasztott vaj
2 evőkanál holland kakaópor

300 gramm rizs (én kerekszemű rizottónak valót használtam, krémesebb lett a végeredmény)
diónyi vaj
1,2 liter tej (nekem ennyit szívott magába a rizs)
200 gramm mascarpone (elhagyható)
6 evőkanál cukor
200 ml tejszín
2 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló
amaréna meggy és szirup (ízlés szerinti mennyiség)

3 kocka csokoládé a díszítéshez

A darált kekszet, a kakaóport és az olvasztott vajat összekevertem egy villával és a tortaforma aljára egyengettem egy egyenes aljú pohár segítségével, majd a hűtőbe tettem "pihenni"
A riszt diónyi vajon kicsit átpirítottam, majd felöntöttem a tejjel és addig főztem, amíg magába nem szívta és a rizs jól meg nem puhult (szerencsére a kerekszemű rizs nagyon nehezen fő szét, viszont finom krémes lesz)
Ekkor beletettem a cukrot és még pár percig főztem, amíg a rizsszemek annyira magukba szívták a tejet, hogy szinte masszává nem álltak össze és az edény szélén a tejes rizsnyák el nem kezdett karamellizálódni. Alaposan elkevergettem, ettől a tejberizs színe barnás és finom karamelles ízű lett.
Levettem a tűzről, hagytam langyosra hűlni, majd belekevertem a mascarponét és a keményre vert habot. A végén lazán beleforgattam az amaréna meggyeket és pár evőkanál szirupot is. (lehet helyettesíteni meggy vagy cseresznye lekvárral is)

A hűtőből kivettem a tortaformát, a kekszes alapra kanalaztam az amarénás tejberizst, olvasztott csokoládéval meglocsoltam és 1 éjszakára a hűtőbe tettem dermedni.
Tálaláskor tejszínhabbal és amaréna meggyel díszítettem.


8 megjegyzés:

  1. Úristen! Ezt tuti meg fogom csinálni! Imádom a tejberizst és már én is gondolkodtam tortán, csak eddig sehol nem találtam olyat, ami igazán tetszett... de MOST! Nagyon tuti lett!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Juci, nagyon örülnék, ha te is elkészítenéd. AZtán lesem ám a blogod, hogy milyen lett :-)

      Törlés
    2. Basszus Marka! Elfelejtettem elkészíteni! Na de majd a vizsgák után.... így 1 évvel később behozom a lemaradást! :D :D

      Törlés
  2. Igazuk is van a srácoknak! Még ilyen pici tortát....;-DDD Nyami! :-P

    VálaszTörlés
  3. De szeretem a tejberizst, így viszont még ettem. De ami késik nem múlik...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...