2013. június 23.

Sós karamellás trüffel torta feketecseresznye-takaróval

Szülinapomra a család egy ideje már nem próbál meglepni tortával, inkább rám bízzák a választást és a készítést - mindenki jobban jár alapon .-) Ez persze hatalmas bók a családtól, ráadásul tuti a kedvencemet ehetjük mindig. Idén beleszerettem a sós karamellás trüffelkrémbe és megálmodtam vele egy tortát. Nos, irtó tömény, de mennyei finomságot sikerült összehozni. És még a sütőt sem kellett bekapcsolni hozzá! Ez aztán a jó hír a kánikulában, ugye?
A család néma csendben ette, majd mindenki elégedetten hátradőlt és közölték, hogy ez valami káprázatos és lehet még kérni belőle? Naná, mondtam, erre az egész tortát befalták (illetve befaltuk, mert a merénylők közt voltam én is).
Kétségkívül ez lett a legújabb kedvenc, mindenképpen ismétlés kell belőle!

Hozzávalók 18 centis tortaformához:
A fehércsokoládés tortaalaphoz:
100 gramm fehércsokoládé
2 evőkanál zsíros tejszín
1 teáskanál méz (én glükóz helyett használtam)
85 gramm kukoricapehely finomra törve

A sós karamellás trüffelkrémhez:
30 dkg jó minőségű (min 60 %-os kakaótartalmú) étcsokoládé
24 dkg cukor
3 dl habtejszín
60 gramm vaj
2 kávéskanál só

Cseresznyés öntet a torta tetejére:
30 dkg magozott feketecseresznye
2 evőkanál cukor
1 zacskó tortazselé



Először a kukoricapehelyhes-fehércsokis tortaalapot készítettem el. A kukoricapelyhet két kis kezemmel addig morzsolgattam, amíg nagyon apróra össze nem tört (de tiszta konyharuhába téve és becsavarva, párszor egy sodrófával átgörgetve is ez az eredmény érhető el.)
Egy tálba szórtam az összetört fehércsokoládét és ráöntöttem a 2 evőkanál tejszínt, majd vízgőz felett felolvasztottam és alaposan elkevertem, hogy csomómentes legyen. Majd, amikor szobahőmérsékletűvé hűlt, belekevertem a mézet és az összetört kukoricapelyhet. Ezután egy 18 centis  - levehető oldalú, azaz kapcsos - tortaformába nyomkodtam kanállal a csokis pelyhet, aminek a tetejét szépen egyenesre egyengettem, majd betettem a hűtőbe hűlni.

Majd következett a sós karamellás krém: a cukrot beleszórtam egy lábasba és alacsony lángon addig melegítettem, amíg meg nem olvadt és szép barnás színe nem lett (azaz karamellizálódott). Ezután hozzáadtam a tejszínt, amitől a folyós karamell bekeményedett, de újra addig melegítettem, amíg a kemény karamell el nem olvadt és a tejszínnel krémes karamellé nem változott.
Ekkor levettem a tűzről és a még forró karamellkrémbe belekevertem a vajat és a sót, végül az apróra tört étcsokoládét.
Addig kevergettem, míg az összes vaj és csokoládé el nem olvadt, és szép, fényes krém nem lett belőle. Miután kihűlt, a hűtőben lévő fehércsokis tortaalapra öntöttem, a tetejét szintén elegyengettem és visszatettem a hűtőbe dermedni.
TIPP: A krémnek minimum 4 óra kell ahhoz, hogy kellően megdermedjen és a tortának legyen tartása, de legjobb, ha előző este elkészítjük és a cseresznyés öntetet csak másnap tesszük rá. 

Másnap reggel elkészítettem a tetejére a cseresznyés borítást (de aki siet, 4 órás dermedés után is megcsinálhatja). A cseresznyéket kimagoztam, megszórtam a cukorral és hagytam 1 órát állni, hogy levet eresszen.
A levet leöntöttem és ehhez a cseresznyeléhez  hozzákeverve a zacskó tortazselét, a hátoldalán lévő utasítások szerint felfőztem, majd 10 percet pihentettem, miközben párszor megkavartam, nehogy bebőrösödjön. A 10 perc alatt pedig a már megdermedt sós karamellás trüffelkrémre halmoztam a kimagozott, lecsepegtetett cseresznyéket, végül ráöntöttem a cseresznyés zselét és visszatettem a hűtőbe.

Tálaláskor vékony szeleteket vágtam, mert ez a torta bizony nagyon tömény! De egy biztos, feledhetetlenül finom!


4 megjegyzés:

  1. Imádom a trüffelt, a cseresznyét...., a fincsi tortát, ezt is megkóstolnám szívesen :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen. Tényleg nagyon jól sikerült :-)

    VálaszTörlés
  3. Vasárnap estére ilyen merényletet! Na jó, egy vékony szeletkét - köszönöm :)

    VálaszTörlés
  4. Boldog szülinapot!!! Igazi ínyencséggel lepted meg magad/magatokat, én is nyújtom a virtuális tányéromat...;-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...