2013. június 3.

Lepényhal tepsiben és serpenyőben sütve, zöldspárgával és parázs burgonyával

Hétvégén kiugrottam a közelben lévő Metro áruházba. Már többen is mesélték, hogy mennyire friss és gyönyörű halakat és tenger gyümölcseit lehet venni, ráadásul a hétvégén még 10 % kedvezményt is adtak rá, így muszáj volt odamennem.
Hmmm, nem is tudom, mit  mondjak. Hatalmas volt a választék, egészen pontosan azt sem tudtam, hova kapjam a fejem és mit vegyek. A választéknál csak a hideg volt nagyobb, így gyorsan döntöttem és két, kb 80 dekás lepényhalat választottam.
És most jön a lényeg! Nem véletlen és nem is hiábavaló az én kedvenc halas blogom, a Tarka Bárka törekvése. Bizony, halvásárlásnál mindig bátran alkalmazom a tanácsaikat és most is így tettem. Az eladó férfi megkért, hogy fáradjak hátra és válasszam ki a lepényhalakat (mert volt jópár darab a darált jégben), így én gyakorlottan ellenőriztem nyomáspróbával a bőrét, megnéztem a szemét és végül bekukkantottam a kopoltyújához is, ami szépen piroslott. A halas bácsi csak nézett, végül megkérdezte: "Magácska ilyen ellenőrféle?" Mondtam, hogy nem, csak megnézem, hogy friss -e a hal. Erre még jobban kikerekedett a szeme.
Kár, hogy ez a fajta tudatos vásárlás még ilyen ritkaságszámba megy, minden esetre a bácsi aranyosan közölte, hogy ha nem haragszom, ezt majd a következő vásárlónál ő alkalmazni fogja és megmutatja, hogy friss a hal, hiszen már ő is tudja, mit is kell figyelni. Hát, örülök, ha segíthettem, legalább egy eladó már van, aki egy kicsit jobban fogja érteni a dolgát.
Titeket pedig csak buzdítani tudlak, hogy halvásárlás előtt nézzétek át Gabáék tanácsait a Tarka Bárkán és így induljatok neki! Higyjétek el, megéri, mert a friss halnál nincs finomabb!

A zsákmánnyal hazaérve úgy döntöttem, az egyiket egyben sütöm meg, a másikat 2 darabra vágtam és lisztben megforgatva, kevés olajban sütöttem ki. Mindkettő finom és szaftos lett, az olajban sütött bőre kiscit ropogósabb. De dönteni nem tudnék, így örülök, hogy mindkettőt megkóstolhattam.
Köretnek pedig parázs burgonyát és zöldspárgát készítettem és hogy csavar is legyen a spárgával: fehérboros-fokhagymás mártásként került a sült hal tetejére.

Hozzávalók 4 személyre:
2 db, kb 80 dekás lepényhal
1,5 kg parázsburgonya

friss rozmaring

1 csomag zöldspárga megtisztítva, megmosva és 2 centis darabokra vágva
50 gramm jéghideg vaj
3 gerezd fokhagyma felkarikázva
1 dl száraz fehérbor

A halakat kibelezett állapotban vettem és pikkely sem volt rajtuk (állítólag a hasánál lévő fehér réteg pikkelyes) , így csak levágtam az uszonyokat és a farkakat egy ollóval, a bőrét pedig alul és felül is rajta hagytam.

TIPP: Ha ti ettől idegenkedtek és a szálkákkal sem szeretnétek megküzdeni - egyébként nem szálkás hal, csak a gerince mentés vannak szálkák, de ezeket olyan jó leszopogatni, és szerintem jobb íze is lesz a húsnak, ha a csontjával együtt sütjük - akkor a Tarka Bárkán a nyúzás és filézés mikéntjét is megtaláljátok.

Az egyik halat "lefejeztem" ( azaz a feje két oldalán két bevágást ejtettem és egy határozott mozdulattal lecsavartam a fejet) és még kettévágtam, a másikat pedig a gerince mentén két oldalt bevágtam (a barna bőrös oldalán). Ezután alaposan megmostam a halakat. Majd mindkettőt a hátára fordítottam és a fehér hasán lévő bőrbe apró kis szúrásokat ejtettem egy késsel, majd bedörgöltem sóval (gondoltam, így jobban beleivódik). Aztán megfordítottam és a sötétbarna részét, illetve a már kibelezett pocakját is besóztam. Felhasználásig a hűtőbe tettem.

A parázsburgonyát folyó víz alatt megmostam és betettem egy nagy tepsibe. Megöntöztem olivaolajjal, megszórtam sóval és frissen szedett rozmaringgal és betoltam a forró, 220 fokos sütőbe kb 45 percre. Néha kivettem, kicsit megrázogattam, hogy újra és újra áthemperegjenek a burgonyák a tepsi alján lévő fűszeres-sós olajban, majd visszatoltam a forró sütőbe.
Végül, amikor már csak kb negyed óra kellett a burgonyáknak, hogy megpiruljanak, a tetejükre tettem az egészben lévő lepényhalat és kb negyed órára visszatoltam a sütőbe. A hal tetején lévő két bevágásba pakoltam kevés vajat (kb 2-2 kávéskanálnyit), amitől ízesebb, szaftosabb lett a hal húsa, miközben sülés közben ráolvadt.

A másik - kettévágott - lepényhalat megforgattam lisztben és 2-3 evőkanál forró olajban 5-5 percig sütöttem mindkét oldalát.
Majd kivettem a serpenyőből és a serpenyőben maradt, odakapott halas bőrdarabkákat az 1 dl fehérborral felkapartam, majd hozzáadtam a fokhagymakarikákat és a spárgadarabokat és kb 2 percig együtt pároltam. Végül az 50 gramm hideg vajjal mártássá sűrítettem és tálaláskor a halra halmoztam.

Jó étvágyat a finomságokhoz, remélem tudtok választani a kétféle hal és a két köret körül. Vagy készítsétek el ti is mindegyiket, az ám az igazi!

5 megjegyzés:

  1. Te Ellenőr-kisasszony, ha egyszer lesz egy saját éttermed, szívesen leszek én a Te ellenőröd, főkóstolód! Olyan különlegeseket és finomakat főzöl mindig, hogy le a kalappal! És most nem csak éhesen, hanem frisshal-szakértőként is távozhatok innen....Köszönöm! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Hú, most aztán irulok-pirulok. Köszönöm a dicsérő szavakat, de az az igazság, hogy az éttermem csak a Te csodás tortáiddal és édességeiddel működhetne. Szóval egy étterem és cukrászda egyben? Hmm? :-)

      Törlés
  2. Szuper a recept! Én piacon sütöttem lepényhalat még 1970 be (tudom rég volt) és azóta nem ettem ezt a halat! Hát éppen itt az ideje' hogy még az életembe megsüssem! Irány egy halas és minimum 4-5 hal beszerzés mert beindultak az ízlelő bimbóim...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...