2012. augusztus 18.

SAD 8. forduló: Pavlova torta feketeszederrel

Ismét egy SAD, azaz "Süss, Alkoss, Díszíts!", aminek házigazdája most a Reformkori Konyha lelkes írója, Petra. Mivel itt a nyár és a gyümölcsszezon, így Petra egy igen kedves és hálás témát eszelt ki, díszítsünk gyümölccsel. Ez aztán a jó kis téma, gondoltam. És már tudtam is, mit fogok készíteni.
Már sokszor szemeztem ezzel a finomsággal, hiszen gyerekkorom óta szeretem a felvert cukros tojásfehérjét. A pillecukor pedig a kedvencem és a Pavlova alapja nem áll nagyon messze a pillecukorhoz készíthető ragacsos masszától.
Már csak el  kellett jönnie az időnek, amikor feleslegessé válik pár tojásfehérje és van hozzá finom, friss idénygyümölcs.
Nos, végre eljött az én időm, ma 3 tojássárgájára volt szükségem a carbonara szószhoz, így 3 fehérje ott árválkodott egy kis tálkában és akkor beugrott a Pavlova. (főleg, mert ma vettem mézédes feketeszedret, ami tökéletes kiegészítője lehet ennek az édes csodának)

Hozzávalók:
3 tojásfehérje
1/2 evőkanál almaecet
200 gramm porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só

Díszítéshez:
200 ml habtejszín
1 evőkanál porcukor
idénygyümölcsök, gyümölcsszósz

A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverem félkeményre, majd hozzáöntöm a vaníliakivonatot és az ecetet és tovább verem, amíg kemény nem lesz. Majd a porcukor és keményítő keverékét evőkanalanként hozzáadom, minden hozzáadott kanál után várva kb 20 másodpercet, hogy a habverő egyenletesen elkeverje a porcukrot. Amikor az utolsó kanál cukrot is hozzáadom a kemény habhoz, még hagyom fél percig pörögni a habverőt, majd leállítom.

A habnak ekkorra így kell kinéznie (fényes és kemény):

Majd előveszek egy nagy tepsit, arra sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot teszek és egy képzeletbeli kör alakra ráhalmozom a fehérjét, figyelve, hogy a közepén legyen egy kis mélyedés, a szélein pedig csúcsokat alakítok ki, hogy a végén úgy nézzen ki, mint egy korona.

A tortát 140 fokos sütőbe tolom és 70-80 percen át szárítom. Majd a sütőt kikapcsolva még kb fél órán át hagyom kihűlni, majd felvert tejszínhabbal (vagy mascarpone krémmel) és idénygyümölcsökkel, gyümölcsszósszal díszítem.



5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Én is terveztem a SAD-ra a Pavlovát (főleg, hogy szeretném már kipróbálni egy ideje), de már máskorra marad, úgy néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem baj, ha két Pavlova is lesz, ráadásul isteni! Nekem nagy kedvencem lesz, imádom, ahogy kívül ropog, belül meg krémes!
    Szóval gondold meg és készíts te is egyet!:-)

    VálaszTörlés
  3. Olyan régóta tervezem a Pavlovát, de az első fotód láttán most már nem kétséges, hogy mihamarabb el is készítsem!

    VálaszTörlés
  4. Örülök neki, hogy az én Pavlovám meghozta Neked is a kedvet! Majd mesélj, milyen lett!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...