Imádom a lazacot, bármilyen formában is kerül az asztalomra. De a legnagyobb kedvencem a lazacsteak, amit én kicsit rozén szeretek, és persze mellé jó sok grillezett zöldséggel.
És hogy miért olyan jó a lazac?
"A világ egyik legegészségesebb halában sok az A-vitamin és D-vitamin,
megtalálható benne a B-komplex, s Omega-3 zsírsavakban igen gazdag. Ezen
kívül a lazacban található kalcium, vas, foszfor, niacin és szelén is. A
lazac fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri
megbetegedések, a stroke kialakulásának, illetve az agyvérzésnek
kockázata. A lazac étrendbe való illesztésével csökkenthető a szervezet
rossz koleszterin (LDL) szintje is. Az Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően
a lazac a szemekre is jótékonyan hat, javítja a memóriát, a szellemi
kapacitásunkat, véd az öregedés ellen. A lazacfogyasztás felgyorsítja az
anyagcserét és segíti a cukor felszívódását is." (mindmegette.hu)
Tudom, nem a legolcsóbb mulatság, de karácsony közeledtével csodás és gyors fogást készíthetünk pár szelet lazacfiléből. És ennyi talán még belefér, ugye? Remélem kipróbáljátok. :-)
Hozzávalók 4 személyre:
4db, kb 200 grammos lazacfilé
5 sárgarépa
2 salátacukkini
olívaolaj
Először megmostam, majd kicsit szárazra törölgettem a lazacszeleteket és sóztam, borsoztam.
A sárgarépát és a cukkinit felnegyedeltem és hosszában is kétfelé vágtam, majd egy grillserpenyőbe 1 evőkanál olajat öntöttem és amikor már forró volt, rádobtam a zöldségeket, hogy szépen megpiruljanak.
Közben egy serpenyőben kevés olajat hevítettem és először 2 percen át
sütöttem a lazacok egyik oldalát (amíg a lazac sötét színe el nem kezd a
hús feléig rózsaszínné válni), majd megfordítottam és újabb 2 percig
sütöttem a másik oldalát.
TIPP: A sütés természetesen függ a hús vastagságától és a hőfokától is.
Ha pl a hűtőből kapom ki, akkor nehezebben fog átmelegedni, lehet, hogy
kell neki 3 perc is mindkét oldalára, hogy átsülhessen. Vékonyabb
szeleteknél pedig elég a másfél perc is. Én mindig azt figyelem, hogy a
hús hogyan válik szép rózsaszínűvé. Amikor a másik oldalára fordítás
után már mindenhol ilyen szép színt kap, már szedem is ki a serpenyőből,
mert nem szeretném kiszárítani az amúgy igen szaftos lazacszeletet.
Mire a zöldségek megpirultak (de belül ropogósak maradtak), a lazacszeletek is készen lettek, így egyszerre tálalhattam őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése