Gyermekkorom kedvence ez, bár nagyikám tett még bele mazsolát, meg zselés cukrot, meg diót is, szóval amolyan mindent bele szalámi lett. De én most lusta voltam elbattyogni a boltba, viszont a többi hozzávalóm megvolt, így nekiestem a csokiszaláminak. Főleg, mert csajbuliba készültem, ahol egyikünk sem veti meg a jófajta édességet. És bizony nem csalódtam magunkban, az egyik felét itthon falta fel a férfinép, a másik felét a buliban mi, csajok.
Ha becsomagoljuk selyempapírba és átkötjük csinos masnival, még karácsonyi ajándékként is megállja a helyét. De tessék figyelni, az ajándék kibontásakor már legyen kéznél kés és tányér, mivel úgysem bírja ki az ajándékozott, hogy ne kóstolja meg .-)
Hozzávalók:
250 gramm háztartási keksz, apró darabokra törve
250 gramm darált keksz (én készen daráltat használtam)
250 gramm margarin
180 gramm cukor (nekem ennyi bőven elég volt, mert a keksz is édes)
50 gramm kakaópor (a cukrozatlan)
1,5 dl tej
A margarint, a cukrot és a kakaóport egy lábasba tettem és alacsony lángon addig főztem, amíg a margarin és a cukor elolvadt. Közben folyamatosan kevergettem, hogy a kakaópor is egyenletesen elkeveredjen.
Majd az egészet hagytam kicsit hűlni, aztán hozzáadtam a darált kekszet és az összetört kekszet is (itt lehet még beletenni kevés tört diót, aszalt gyümölcsöket, zselét, amit csak szeretnénk)
Alaposan összekevertem, majd egy asztalra kiterített folpackra kanalaztam a massza felét, elegyengettem kb rúd alakóra és a folpackal ügyesen feltekertem. A másik felével is ugyanígy tettem és 1 éjszakára a hűtőbe raktam pihenni, dermedni a szalámikat.
Másnap kicsomagoltam a folpackból és a munkalapra szórt porcukorban megforgattam, majd szeleteltem a csokiszalámit.
Ilyen egyszerű, mégis nagyszerű édesség ez, remélem kedvet kaptatok hozzá és kipróbáljátok.
Egyszerű, de nagyszerű - és szép, Meg finom. Te pedig ügyes vagy :)
VálaszTörlés