Egy tipikus olasz étel - egészen pontosan a nápolyi konyha remeke, amit ma hoztam nektek. Nagyon, de nagyon régóta szemezek vele, végül rászántam magam és annyira bánom, hogy eddig féltem tőle. Miről is van szó: ez az étel tulajdonképpen egy emeletes, töltött bundáskenyér. Két kenyér közé mozzarellát teszünk, majd megmártogatjuk, bepanírozzuk és bő olajban kisütjük.
Én rettegtem, hogy majd kifolyik a sajt és minden odalesz és a végén még egy normál bundáskenyeret sem bírok a család elé tenni, de szerencsére nem így lett!
Úgyhogy ne izguljatok, a sajt marad, a tojásos kenyér kisül és a család majd elégedetten fogja felfalni az egész tállal.
Hozzávalók 2 személyre:
8 szelet kenyér (én most szögletes Pesti kenyeret vettem)
1 gombóc mozzarella (az a lében úszkálós fajta)
2-3 dl tej
4 evőkanál liszt
1-2 tojás
só
bors
A mozzarellát felszeleteltem, majd 4 szelet kenyeret letettem egymás mellé. Mindegyikre tettem 1-1 szelet mozzarellát úgy, hogy a sajt ne érjen túl a kenyér szélénél. Majd mindegyik sajtos kenyeret leborítottam egy újabb szelet kenyérrel. Eddig kb olyan, mint szendvicset készíteni :-) Most jön a cseles rész!
Három mélytányért kitettem egymás mellé az asztalra. Az elsőbe beleöntöttem a tejet. A másodikba a lisztet. A harmadikba pedig felvertem a tojásokat (én két kisebbet használtam), amit megsóztam és borsoztam is.
Aztán fogtam az első szendvicsemet (kéz remeg ezerrel) és először gyorsan megforgattam a tejben (nehogy túlszívja magát), majd a lisztben és végül a tojásban. (persze az ujjaim közben lisztes-tojásos gombócokká alakultak, de sebaj) Ezután tűzforróra hevített olajba dobtam, és már sült is az én mozzarellás kenyérkém. Legnagyobb meglepetésemre a fordításkor sem buggyant ki az olvadt sajt, így mindkét oldala szép aranybarnára sült.
Érdemes még melegen tálalni, irtó vicces, ahogy nyúlik benne a sajt.
Mi néhányat tejföllel megkenve és lilahagymával megszórva ettük, de volt, amire fokhagymás pirított szegfűgomba került. Magában is isteni ám!
Igazi kalóriabomba lehet, de nagyon finom. Marka én ezt a kaját nem is ismertem, de remek ötlet :)
VálaszTörlésAz bizony, kalóriabomba, de isteni! :-)
TörlésMarka, ez csodás!!!!! A bundáskenyeret magában is szeretjük, ez már csak mozzarella a tortán :)
VálaszTörlésKöszönöm Ági :-)
TörlésA cím láttán, nem gondoltam volna hogy "csak" bundás kenyér. Finom lehet, mindenképpen kipróbálandó. :)
VálaszTörlésUgye milyen cseles? .-)
TörlésDe furi, én ezt máshogy ismertem. Dolgoztam egy olasz étteremben és ott volt egy"mozzarella in carrozza",de ott szó sem volt kenyérről, csak simán rántott mozzarella sajtról...De ez így sokkal-sokkal izgibb, kipróbálom, mostanában úgyis rántott sajt lázban égünk :)
VálaszTörlésSzofi, én itt láttam meg először: http://www.lacucinaimperfetta.com/2012/09/mozzarella-in-carrozza.html#.UoP2yOIwLmM
TörlésAztán itt http://memoriediangelina.com/2013/06/02/mozzarella-in-carrozza-fried-mozzarella-sandwiches/.
És végül megszületett az enyém is :-)