Hétfőn Márton nap, de mi ma ültük meg családilag. Volt libacomb ropogósra sütve és hozzá a jó öreg párolt lilakáposzta. És, hogy a férfiak gyomra biztosan tele legyen, főztem egy kis bulgurt is köretnek.
Mit mondjak, morzsa, sőt káposztalevél-darabka sem maradt hírmondónak, úgy elfogyott minden falat. A libacomb belül puha, kívül ropogós lett, a káposzta édes-savanyú és kellemesen roppanós. Kell ennél több, hogy megemlékezzünk Márton napról?
Hozzávalók 6 személyre:
6 libacomb (egyenként kb 35 dkg-osak)
18 gerezd fokhagyma
só
bors
A lilakáposztához:
1 fej lilakáposzta (nekem 1,5 kg volt)
20 gramm vaj
2 fej lilahagyma
3 evőkanál méz
2 evőkanál fehérborecet
2 csipet tengeri só
bors
A libacombokat sóztam, borsoztam és belülről, a húsuk felől megtűzdeltem mindegyiket 3-3 gerezd fokhagymával úgy, hogy egy éles kést beleszúrtam a húsba és a kés helyére betoltam a fokhagymát.
Így hagytam pihenni a húsokat pár órát, majd alufóliával letakarva 2 órán át párolva sütöttem 160 fokos sütőben, végül levettem róla a fóliát és 220 fokon még fél órát pirítottam. Közben persze locsolgattam, egyrészt, hogy ne száradjon ki, másrészt, hogy jó ropogós legyen a bőre.
Amíg a combok sültek, a káposzta külső leveleit lehúztam, a káposztát negyedeltem és kivágtam a torzsát is, majd vékony csíkokra vágtam a felnegyedelt részeket.
Egy mélyebb serpenyőben felolvasztottam a vajat, amin a kockára vágott lilahagymát megpároltam, majd sóztam, borsoztam és beletettem a csíkokra vágott káposztát is. Meglocsoltam a mézzel és a fehérborecettel, alaposan összekevertem és mérsékelt lángon, fedő alatt kb 20-30 perc alatt megpároltam. Mi úgy szeretjük, ha a káposzta nem puhul meg teljesen, hanem kicsit roppanós marad. Ezen kívül a méz-fehérborecet adagolásánál érdemes a saját ízkombinációt kikísérletezni, mi jobban szeretjük, ha kicsit savanykásabb, de azért az édes is érződjön.
Tálaláskor a lilakáposztát és a bulgurt meglocsoltam egy kevés kisült libazsírral is.
A Márton-napot ennél jobban nem is lehet megünnepelni! Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm Piroska :-)
TörlésFokhagymával tűzdelten még nem próbáltam, de hamarosan (hisz biztosan csodás) szerét ejtjük.
VálaszTörlésPedig azt hittem, nem tudok újat mondani neked sültekkel kapcsolatosan :-) Próbáljátok ki és mesélj, de szerintem nagyon be fog jönni :-)
TörlésIsteni lehetett!!!!Nagyon guszta!
VálaszTörlés