2012. április 22.

Oeufs en cocotte

Hehe, megint egy kimondhatatlan nevű recept!("Ö an kokott") Pedig higgyétek el, nagyon-nagyon egyszerű, viszont baromi jól fel lehet vele vágni. Természetesen a franciák találták ki, ahol szegény szakácstanulóknak állítólag 101 féle módon kell tudni elkészíteni a tojást, mielőtt igazi Chef-ek lesznek. Nem csoda, ha még szuflétálkákba is kényszerítik szegény kikelni nem tudó csibéket! (tudnának ők, ha lenne rá idejük, no, de a konyhaművészet nagy úr, nem ad időt szegényeknek)
Sokan legyinthettek rá, hogy "Hiszen ezt én is megcsinálom serpenyőben és hemendeksz néven fut 100 éve a konyhámban, mit kell itt megint felvágni!"

Na de ez az étel nem egy hemendeksz (ham and eggs - sonka és tojás), ez egy igazi íncsiklandó finomság, ami a sok rétegtől egyszerűen olyan élvezetet okoz, amit mezei hemendeksz még soha! Már csak azért sem, mert itt szó sincs "hem"-ről, inkább "eksz"-ről:-)
Én mondom, érdemes kipróbálni (tudom, minden receptemre ezt mondom, de hát nem véletlen, hogy megosztom veletek, mert azt szeretném, ha egyszer mindenki megkóstolhatná ezeket a csodákat).
Szóval szánjátok rá magatokat kedves olvasók, battyogjatok el az első kínai vegyesboltig és vegyétek meg az elétek kerülő első 2-4-6 szuflétálkát! Fantasztikus dolgokat lehet vele művelni!
(azt csak halkan súgom, hogy van ezekben az apró tálkákban valami szexi, a férjem teljesen be van zsongva a tegnapi csokiszuflétól, a mai öankokottról meg már nem is beszélek!)

Szóval lássuk csak, hogyan is készül a reggeli kis csoda, amiben az a szuper, hogy akár előző este is el lehet készíteni, betolom a tálkákat a hűtőbe, másnap reggel már csak a tojásokat ütöm rá és mehet is a sütőbe. (mondjuk hűtőből érdemes hamarabb kivenni reggel, hogy kicsit akklimatizálódjon a sok baconos-zöldséges finomság, és persze maga a tálka, mielőtt betolom a plusz 180 fokba)
Ja, és az általam örökké hangoztatott fantázia: az alábbi hozzávalók az én agyszüleményeim, természetesen azt teszünk bele, amit csak akarunk: lehet félbevágott-grillezett koktélparadicsomot, pármai sonkadarabkákat, füstölt lazacot, sprotnit, trappista sajtot - amit akár az oldalára is lehet tapasztani, szardellafilét, sült paprikát...egyszóval bármit, amit szeretünk!!!

Hozzávalók:
6 tojás
6 szál zöldspárga
6 szál újhagyma
10 levél medvehagyma + 2 levél a díszítéshez
1 csomag camembert sajt (én Tihanyt használtam)
1 csomag baconszalonna (12 szeletes)
3 szelet szögletes pirítós
bors
6 evőkanál tejszín

6 szufléformát vékonyan kiolajozok, majd félreteszem, amíg elkészítem a belevalókat. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Egy serpenyőben pár csepp olajon megpirítok 10 szeletet a baconszalonnából úgy, hogy előtte apró kis kockákra vágom őket. Amikor már szép pirosak, kiszedem őket egy tálra és a hátramaradt zsiradékban megpárolom az apróra vágott medvehagymát, újhagymát és a megpucolt, szintén apróra vágott zöldspárgát.
Körülbelül 10 perc alatt megpárolódnak, ekkor visszaöntöm a pirított baconkockákat és összeforgatom. Ezt a keveréket egyenlően elosztva beleszedem a szuflétálkákba, majd borsozom őket ízlés szerint. A kerek camembert sajtot felvágom vékony (fél centis) szeletekre, majd összevágom kis kockákra, és ezt is a szuflétálkákba szórom a zöldséges-baconos finomságokra, egyenlően elosztva.
Aztán a tojásokat egyenként felütöm egy pohárba és mindegyik tálkába teszek 1-1 nyers tojást, természetesen nagyon óvatosan öntöm át, nehogy a sárgája szétfolyjon. Hogy sütés közben ne égjen a tojás, mindegyik tetejére 1-1 evőkanál tejszínt öntök.
A szuflétálkákat beleteszem egy tepsibe, majd a tálkák feléig felöntöm a tepsit forró vízzel és betolom az előmelegített sütőbe. Itt körülbelül 10 perc alatt megsütöm. Akkor jó a tojás, ha a sárgája még kicsit lágy maradt.
Amíg a tojásos finomság a sütőben sül, a maradék 2 szelet bacont 3-3 egyenlő kis darabkára vágom és tepsiben szép ropogós pirosra sütöm. Közben megpirítom a kenyereket, és összevágom a 2 levél medvehagymát , majd tálaláskor a szuflétálkákat ezekkel díszítem.
Jó étvágyat hozzá!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...