2012. április 1.

Autentikus csirke tetrazzini

Jamie "Olasz kaják" című könyvéből
Mint már annyiszor elmondtam, imádom az olasz konyhát. Talán a  letisztultsága, talán a nagyszerűsége miatt, vagy mert annyi friss hozzávalót használnak és nem bonyolítják túl. Rövid idő alatt fantasztikus ételeket dobnak össze, amiket más nemzetek konyhája több órás izzadás után tud kisajtolni a fazékból, sütőből.
És közben hihetetlenül lazák, amit nagyon irigylek tőlük.
A tetrazzini egy olyan olasz egytálétel, amit megint pillanatok alatt össze lehet dobni, nagy részét a munkának a tűzhely és a sütő végzi, nekünk csak néha kell asszisztálnunk ennek az isteni ételnek az élkészítésében.
El lehet készíteni akár csirkemellből, de én bőrétől megszabadított csirkecomb filéből szeretem, mert szaftosabb, zsírosabb hús.
Persze készíthetjük pulykából, nyúlból,, sőt marhából és disznóból is, de a csirke nagyon hamar megpirul, nem kell vele annyit foglalkozni.

Hozzávalók:
4 szép csirkecomb lebőrözve, kicsontozva
300 gramm friss gomba (az erdei gombakeverék a legjobb, de a csiperke is megteszi)
egy marék szárított vargány
3 gerezd vékony szeletre vágott fokhagyma
egy ág bazsalikom levelei

bors
olivaolaj
2 dl száraz fehérbor
5 dl tejszín
200 gramm reszelt parmezán
500 gramm spagetti

Elsőként a szárított vargányát leforrázom kb 1 dl forró vízzel és állni hagyom. Majd a csirkecombokat lebőrözöm,  kiszedem a csontot belőle (vagy egyszerűen veszek csirkecombfilét), aztán apró kis falatkányi darabkákra vágom. Olivaolajon egy nagy edényben (amibe később az összes!  - spagetti is - hozzávaló elfér) alaposan megpirítom minden oldalát. Ezután hozzáadom a szárított, de már beáztatott vargányát (a levét nem öntöm ki!!!), az apróra vágott friss gombát, a fokhagymát és jól összekeverem, majd sózom, borsozom.
Most következik a fehérbor és a vargánya áztatóvize. Ezt jó 10 percig összefőzöm, ezalatt megcsinálom a spagettit is. Forrásban lévő vízbe teszem jó 7-8 percre (ez lesz az "al dente", aki ennél szottyosabban szereti, az főzze tovább ízlés szerint), majd kiszedem egy tálba.
Közben a bor elpárolgott, az ízek összeértek, jöhet a finom tejszín. A tejszínnel együtt egyszer felforralom és már el is zárom alatta a gázt. Aztán hozzákeverem a spagettit, a friss, összevágott bazsalikomot és a parmezán felét. (nagyon fontos: a parmezánt sose főzzük, szörnyű íze lesz! Mindig akkor adjuk az ételhez, ha az alatt már nem ég a tűz!)

TIPP: a friss fűszernövényeket - főleg a nagylevelűeket - érdemes halomba szedni és összesodorni, mint egy szivart, majd így aprítani. Sokkal könnyebb, nem csúszik szanaszét és gyorsabban túl vagyunk az aprításon!

Veszünk egy nagy, tűzálló tálat, beleöntjük a spagettis-csirkés egyveleget, a tetejét megszórjuk a parmezán másik felével és sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem pirul!

Egyszerű és nagyon finom étel kerül az asztalra! Jó étvágyat hozzá!
És a saját alkotás:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...