2012. február 1.

Egy kis harapnivaló: töltött tojás


A Húsvét nem telhet úgy egyetlen évben sem, hogy apósom ne készítene isteni töltött tojásokat. Ő a tojássárgájához tejfölt és majonézt kever, és nem több félét, hanem egy tölteléket készít, amibe mindenféle finomságot beletesz egyszerre, így egy igazi ízbombát kóstolhatunk!
Én "elloptam" az ötletet, markásítottam és amikor baráti összejövetelre megyünk, ahova mindenki visz valamilyen ételt, én mindig töltött tojást csinálok. Persze húsvét előtt itthon én is készítek pár darabot, amit a fiókáim jóízűen mindig befalnak:-)
Első hangzásra kicsit bonyolultnak tűnhet, de nagyon egyszerű és finom! És úgy variálhatom a tölteléket, ahogy csak szeretném...:-) Természetesen az alapkrém is nagyon finom és ennek a tetejére tényleg bármilyen díszt, ízesítést lehet tenni!

Hozzávalók:
Alap:
20 tojás
3 dl tej
1 evőkanál finomliszt
50 gramm vaj

mustár

Ízesítések:
Magyaros:
10-15 szelet téliszalámi apró kockára vágva
1 fej lilahagyma kockára vágva
bors
petrezselyem
pirosarany (ezt nem a krémbe keverem, hanem a végén díszítéshez használom)
trappista sajt (lereszelve ízesítem vele a krémet, de nem kell bele túl sok)

Kéksajtos-diós:
kéksajt (apróra törve az alapkrémbe keverem)
1 evőkanál durvára tört dió

Kaviáros:
kaviár (az alapkrémbe is keverek, de a tetejére is rakok keveset dísznek)
bors
póréhagyma (apróra vágva keverem az alapkrémbe)
citromlé (pár csepp is elég, ízlés szerint)

Lazacos:
füstölt lazac kockára vágva
kapribogyó apróra vágva
kapor (nem kell bele sok)
citromlé (pár csepp is elég, ízlés szerint)

Olívabogyós
fekete olívabogyó apróra vágva ( krémbe is keverek és a tetejét is díszítem vele)

A tojásokat keményre főzöm és mindegyiket kettévágom. A sárgáját kiszedem, tálba teszem és villával pépesre összetöröm. A fehérjéket tálcára teszem.
A tejből, lisztből vajból és sóból besamelt készítek, azaz a vajon kicsit megkapatom a lisztet, majd felöntöm a tejjel és folyamatos keverés mellett (hogy ne csomósodjon be), sűrű mártást készítek. Ha túl sűrű lenne, akkor még kevés tejet hozzáönthetek. A végén ízlés szerint sózom.
A besamelt összekeverem az összetört tojássárgájával és ízlés szerint msutárral, majd ezt a krémet annyi felé osztom külön tálakba, ahány féle tölteléket akarok készíteni.
Az alap besameles tojássárgájához aztán ízlés szerint adom a fent leírt fajták hozzávalóit.

Természetesen lehet kísérletezni és újabbnál újabb töltött tojásokat készíteni!
Kalandra fel, találjatok ki saját tölteléket! Természetesen várom az újítások receptjét a Megjegyzésben:-)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...