2012. február 1.

Ha a gyerek közbeszól: Spagetti Carbonara (tagliatelle tésztából:-)))

Annyira szépen kitaláltam a mai menüt. Természetesen vacsorára meg is lesz, de gondoltam ma többet nem kell főznöm. A gyerekeknek jó lesz a tegnapról maradt étel, aztán délután összedobom a vacsit.
De ember tervez, csibész éhenkórász végez:-)
Misike fél 12-kor (délben rakom le őket aludni) kitalálta, hogy tésztát kér! és mit teszek én? Naná, hogy tésztát főzök. De mit csináljak kb 20 perc alatt, ami finom és tápláló?
Spagetti carbonara!

Jut eszembe, külön kis fejezetet szeretnék szentelni az itthoni tésztakészítésnek, mert az bizony egy álom!

Az egész étel az előkészítéstől a kiszedésig 20 perc alatt megvan, isteni és mégsem hétköznapi.

Hozzávalók:
200 gramm spagetti (én most tagliatellét használtam)
100 gramm apró kockára vágott bacon szalonna vagy sonka
olivaolaj
2 tojás sárgája
1,5 dl tejszín

bors
friss bazsalikom

Egy edényben felteszem főni a vizet, sózom és olajat öntök bele, hogy főzés közben a tészta ne tapadjon össze.
Amíg a víz melegszik, egy serpenyőbe öntök 1 kanál olivaolajat és rádobom a kockára vágott baconszalonnát vagy sonkát. (a szalonna zsírosabb, a sonka soványabb, az ízhatás kb ugyanaz)
Megpirítom, majd takaréklángon melegen tartom.
Közben a víz felforrt, beleöntöm a tésztát (vigyázni kell, mert a forrásban lévő víz , ha hirtelen öntjük bele az egész tésztát, kifut, sőt, fel is csaphat a kezünkre és csúnyán megégetheti! Érdemes előfutárként 1-2 szál tésztát belepottyantani, amin a víz kitöltheti lobogó dühét. A többi tésztával már nem lesz gond:-)))

Amíg a tészta fő, egy tálkában a tojássárgákat összekeverem a tejszínnel és félreteszem.

A tagliatellét pontosan 8 percig főzöm, majd lezárom a gázt és 2 percig pihentetem a forró vízben. Ez alatt a két perc alatt újra felforrósítom a szalonnával teli serpenyőt, majd átszedem bele a tésztát úgy, hogy a tészta főzővizéből is nyugodtan átloccsanhat pár evőkanálnyi. Ettől a tészta krémesebb és szép fényes lesz!
Aztán teljes gázon(hőn) átforgatom a tésztát a szalonnával, amitől a tésztának szép aranysárga színe lesz a szalonnából kisült zsírtól. Rádobom az összevágott bazsalikomlevelet (2-3 levél), újra összeforgatom, majd lezárom a gázt.
Ééééés most jön a trükk: a gáz már lezárva, de nagyon gyorsan kell dolgozni, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A tűzforró tésztára ráöntöm a tejszín+tojássárga keveréket és gyors mozdulatokkal fakanállal elkezdem keverni, hogy minden egyes tésztacsíkot bevonjon ez a fantasztikus krém. Lehet látni, ahogy az eleinte még folyós tejszín besűrűsödik, egyenletesen szép, fényes mázt alkot a tésztán.
És hogy miért kell ez a procedúra? Ha nem zárjuk el a lángot és úgy öntöm rá a tojásos tejszínt, a tojás bizony rántotta lesz, és az íze is elég érdekes lesz, nem igazán carbonara spagetti, inkább elcseszett rántottába hullott tésztadarabok:-)
Viszont, ha hagyom kicsit kihűlni a tésztát, a tojás nem fogja rajta besűríteni a tejszínt, és akkor bizony tejszínben úszó tészta lesz az eredmény.

A kész tésztát tányérra rakom és megszórom kevés reszelt parmezánnal! A végeredmény igazi élmény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...