2012. február 17.

Trüffelkrém: a sokoldalú csoda

Mivel elég sok tortát készítek és a legtöbben csoki ízesítést kérnek, így gondoltam nem ártana kicsit feldobni ezt a csoki-ízt. És akkor jutott eszembe a jó öreg trüffelkrém.
Ez azért is jó, mert egyrészt tortákba lehet kenni, hanem azért is, mert kis golyókat lehet belőle formázni és porcukorban vagy kakaóporban megforgatva isteni kis bonbonok készülnek belőle! A közepére mandulát, meggyet, mazsolát, kandírozott gyümölcsöket is lehet tenni, attól még különlegesebb lesz.
Tehát újra egy olyan recept, aminek az alapját közzéteszem, aztán rajtatok (és a kreativitásotokon) múlik, hogy ki mivel ízesíti, díszíti:-)
Természetesen várom az újítások receptjeit, hisz a jó pap is holtig tanul:-)

Hozzávalók:
1 liter tejszín
100 gramm cukor
600 gramm étcsokoládé (érdemes jó minőségű étcsokit venni, min. 70 %-os)


TIPP: minél étcsokisabb, kesernyésebb krémet akarsz, annál magasabb kakaótartalmú étcsokit használj. Ha beéred a szelídebb trüffelkrémmel, akkor elég a 70 %-os, vagy pl a Tibi étcsokija, ami 60 % körüli kakaótartalommal rendelkezik. De ha az igazi étcsokoládé-feelingre vágysz, használj 85-90%-os étcsokoládét!

A tejszínt a cukorral felforraljuk, aztán vízgőz felett egy tálban megolvasztjuk a csokoládét. Ha a csoki már teljesen felolvadt és a tej is felforrt, alaposan összekeverjük őket és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.


Ha tortakrémet akarunk, akkor másnap, a hűtőből elővéve habverőgéppel alaposan felhabosítjuk a legkisebb fokozaton. Ha nagyobb fokozatot használunk, akkor kicsapódik, és mehet az egész a kukába, szóval tessék komolyan venni ezt az alacsony fokozatot.

Ha trüffelgolyót szeretnénk belőle, akkor csak kivesszük a hűtőből a megdermedt krémet és kanál segítségével golyókat formázunk, majd  megforgatjuk őket porcukorban/kakaóporban.


Az alapkrémet persze lehet ízesíteni akár kevés rummal/rumaromával, vaníliával, fahéjjal, tonkababbal, narancsolajjal, egyéb aromákkal. Valamint érdemes hozzáadni aszalt gyümölcsöket is egészen apróra vágva, mert igazán különleges trüffelgolyókat készíthetünk az aszalt gyümölcsös krémből is. Próbálkozhatunk kandírozott gyümölcsökkel és cukrozott magvakkal (pl mogyoró) is, amiket akár a krémbe keverve, akár a golyót megforgatva benne, ismét egy új ízt kapunk.

Ismét csak a fantázia szab határt a trüffelkészítésben. Jó kísérletezgetést a trüffelbonbonokhoz!:-)

(A tortás képen a töltelék is trüffelkrém és az oldaldíszítést is a krémmel csináltam. Hogy jó étcsokis legyen, én nem 70, hanem 85 %-os étcsokit használtam és a 600 gramm helyett 700 grammot:-)

5 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...