2012. február 13.

Rakott krumpli markásítva

Sziasztok drága Olvasók!

Egyre több visszajelzést kapok, hogy jó ötleteket adtam Nektek a főzöcskéhez, sőt, van, akinek meghoztam a kedvét, mert eddig nem nagyon főzött!
Nagyon-nagyon szépen köszönöm ezt a sok-sok pozitív mailt, facebookos üzenetet, sms-t és telefonhívást, amit kaptam tőletek!
Olyan jó érzés, hogy tudok adni valamit, amitől a ti családotoknak is jobb lesz!
Remélem továbbra is használható recepteket olvashattok tőlem, igyekszem minden kérést teljesíteni:-)

Most következzen egy egyszerű, de nagyszerű étel, amit sokan bizony félresöpörnek gondolataikból, mondván: túl pórias.
Személy szerint én nagyon szeretem a rakott krumplit, mivel egyszerre hatalmas adagot el lehet készíteni, így 2 napig megvan az ebéd/vacsora, másnap lehet kicsit pihizni:-)
Az alaprecept a jó öreg krumpli-tojás-kolbász kompozíció, de persze ezt is muszáj volt markásítani, hogy ne legyen annyira egyszerű:-)

Hozzávalók:
8 szem közepes burgonya
TIPP:figyeljünk rá, hogy kb egyformák legyenek, előfőzésnél  a kisebb ne főljön túl, amíg a nagyobb még nyers marad!
8 keményre főzött tojás
2 fej vöröshagyma
kolbász
1 nagy  és 1 kis doboz tejföl
kockára vágott baconszalonna

bors
pirospaprika
1 egész nyers tojás
gomba

A krumplikat megfőzöm, meghámozom és karikára vágom.
TIPP: a krumplit a forrásban lévő vízben kb 10 percig főzöm, aztán gyorsan leöntöm róla a forró vizet és előre behűtött jégkockákkal teli vízzel öntöm le, majd pár percig állni hagyom. Utána egyetlen mozdulattal le lehet húzni a héját.
Tojásokat szintén megfőzöm és tojásszeletelővel azokat is felvágom vékony karikákra, akárcsak a kolbászt..
Vöröshagymákat megpucolom, szintén karikára vágom, gombákat (kb 8 fej) szintén megmosom és felkarikázom.
A nagy pohár tejfölt egy tálba öntöm, hozzáütöm a nyers tojást, sózom, borsozom és 1 kávéskanál pirospaprikát is hozzáteszek, majd jól összekeverem az egészet. Közben a kockára vágott 3-4 csík baconszalonnát megpirítom és, ha egy kicsit kihűlt, ezt is a tejfölös masszához adom és jól összekeverem újra.
Aztán kezdődik a kirakós.
Egy sor krumpli, kevés só, majd 1 sor tojás, 1 sor kolbász, 1 sor gomba, 1 sor hagyma és az egészet megkenem egy réteg tejfölös masszával. Aztán újra krumpli, só, tojás, kolbász, gomba, hagyma, tejfölös massza. Ezt addig ismételgetem, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejét beborítom krumplikarikával, sózom és a kis pohár tejföllel bekenem.
Az egészet sütőbe rakom és kb 1 óra alatt készre összesül.

Lehet még gazdagítani virslikarikákkal, fokhagymával, sonkával is.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...