2013. június 20.

Quinoa rizottó harcsapaprikással

A Gourmet Fesztiválon kóstoltam ezt az ételt és annyira megfogott. Szerencsére a szakács elmesélte, hogyan készítik, így megpróbáltam itthon reprodukálni. A család szerint sikerült - én persze nem merek ilyet mondani, de tény, hogy nagyon finom lett! És megszületett az új szerelem is: végérvényesen szerelmes lettem a quinoába! Már múltkor készült quinoás étel, quinoával töltött gömbcukkini (itt részletesebben is írok a quinoa jótékony hatásairól), de ez a mostani rizottó végképp meggyőzött.

Hozzávalók 4 személyre:
300 gramm quinoa
1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk, de érdemes lefagyasztani egy húsleves-készítésnél)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
3 szál újhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
5 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
70 gramm vaj a pihentetéshez
1 adag harcsapaprikás

A qouinoát ugyanúgy készítettem el, mintha rizottó rizs lenne. Az újhagymát karikára vágtam és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon pár perc alatt megpároltam (de semmiképpen nem pirítom).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a quinoát  amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a szemek kicsit pirultak. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a quinoa magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagoltam a quinoához, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem a szemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 10 perc alatt "al dente" lett, ekkor elzártam alatta a gázt és hozzáadtam a hideg vajat és a  parmezánt. Fedővel lefedve 2 percig hagytam olvadni, majd alaposan összekeverem és tálaltam a harcsapaprikással.  

4 megjegyzés:

  1. A quinoa nagy szerelem - még a férjem is imádja! A harcsa gyönyörű

    VálaszTörlés
  2. Én is vevő vagyok minden újra, így a quinoára is, a harcsa pedig...... :)
    Jó párosítás.

    VálaszTörlés
  3. Nekem meg a harcsapaprikás a nagy szerelem!!! - jöhet mellé bármi...:-P

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...