2012. augusztus 17.

Dinnyehéj dulcsáca

Ezt a különlegességet megint a Facebookos "Befőzünk" csoportnak köszönhetem, hiszen az immáron 191-re bővölt tagok közül jópáran igazi különleges csemegéket osztanak meg, hogy mi, kezdő befőzők tanulhassunk, okulhassunk és csodálkozhassunk.
Ezt a receptet egy az egyben Ilditől vettem, az ő román eredetű édességét készítettem el, hűen követve receptjét.

A recept két dolog miatt is különleges: egyrészt mert egy isteni gyümölcs eddig nem túl nagy becsben tartott - gyakorlatilag hulladék - rtészéből készül, másrészt sem befőtt, sem lekvár kategória. Inkább egy igazi édesség, amit egyenként eszegetve kell kiélvezni!
Az íze fantasztikus, édes, ragacsos, de egy lehelletnyit mégis savanykás a hozzáadott citrom miatt. Egyszóval ez az édességrajongók újabb kedvencévé válhat (már, ha az az édességrajongó ráveszi magát és elkészíti).
És hogy mennyire tetszik másnak is? A férjem - aki igazán nem édességrajongó - felajánlotta, hogy a következő dinnye héját megpucolja, csak készítsek még dulcsácát! Ennél többet, azt hiszem, nem is kell mondanom!

Hozzávalók:
1 szép nagy dinnye héja
ecet (nekem 10 %-os volt otthon)
víz
cukor
vaníliakivonat
citrom

Egy szép nagy dinnye héját vékonyan meghámoztam (kevés piros részt hagytam rajta belül) és kb 2*1 cm-es kockákra vágtam. Nem mértem, mekkora volt a dinnye, a megpucolt, összevágott héj 1,5 kg volt. Ezt felöntöttem 3 liter vízzel , beleöntöttem 2 dl ecetet és 2 órán át főztem. Majd, amikor már átlátszóak lettek a dinnyehéjak, hideg víz alatt alaposan "kimostam", majd kinyomkodtam, aztán újra átmostam és újra alaposan kinyomkodtam.
Egy edényben várakoztak, amíg elkészítettem a következő fázis alapelemét, a cukorszirupot.
Lemérve a megfőzött dinnyehéjat, 970 grammot mutatott a mérleg, így 1 kilónyi héjra számoltam a cukorszirup hozzávalót.
Azaz 1 kg cukrot felfőztem 500 ml vízzel.
(mindig a dinnyehéj tömegének megfelelő cukrot főzzünk fel feleannyi mennyiségű vízzel)
Amikor a cukor felolvadt a vízben, a dinnyehéjakat leöntöttem vele, majd hozzáadtam egy teáskanál vaníliakivonatot és 1 citrom levét és reszelt héját. Ezzel a sziruppal másfél órán át főztem, ezalatt a dinnyehéjak még átlátszóbbak és nagyon finom édesek lettek.

Csírátlanított üvegekbe töltöttem (a befőttesüvegeket kb 120 fokos sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt), fejre állítottam pár percre, és már ment is a puha takaró alá a dunsztba!



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és gusztusos,de ha elfogadnál egy tanácsot a Domestos-os mosást kihagynám.Helyette az ecetes vízzel történő öblögetés is megteszi.Utána nem kell kitörölni
    csak hagyni kell megszáradni(fejjel lefelé) az üvegeket.

    VálaszTörlés
  2. uristen, nehogy domestossal fertötlenits a konyhaban, az meg egy normal csalad vecejeben is tulzas. minden haszontalan es hasznos bakteriumot definitiv elpusztit es teljesen tönkreteszi a szervezet egyensulyat, egeszseget. utana hiaba forrazol, öblitesz, domestos es hasonlok veszelyesek es karosak a konyhaban, de valojaban az egesz atlag haztartasban is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már kiiktattam a háztartásból, köszönöm a tanácsot :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...