2013. július 15.

Madártej - az egyszerű, de nagyszerű édesség

Gyermekkorom kedvence volt, édesanyám hatalmas habokat tudott az édes tejes finomságra gyártani. Egészen pici koromban azt hittem, hogy felhődarabkák és nem tudtam, anyukám hogyan is szedi le őket, de hatalmas élvezettel fogyasztottam:-)
Madártej iránti imádatom az évek során mit sem változott, sőt, a mai napig valami hihetetlen emlék-áhítat veszi körbe, amikor beleharapok az első felhő-habba:-)
Persze évről évre próbáltam tökéletesíteni a receptet, hogy a tejes finomság minél krémesebb, a hab pedig minél nagyobb és masszívabb legyen.
Így sikerült megalkotnom az alábbi receptet:

Hozzávalók
1,5 liter tej
fél liter tejszín
6 tojás
8-10 evőkanál cukor a tejbe (ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen)
kb 4 evőkanál porcukor a habba
1 rúd vanília / 2 zacskó vaníliáscukor
1 zacskó vaníliás pudingpor

A tejet feltettem egy lábasban melegíteni, közben a tojások sárgáját a cukorral egy kézi habverő segítségével fehéredésig kevertem, majd hozzáadtam a pudingport és a tejszínből annyit, amivel könnyen ki lehet keverni a tojásos-pudingporos masszát csomómentesre.
Majd az összes tejszínt hozzáöntöttem, alaposan összekevertem és a tűzforró tejhez öntöttem. Folyamatos kavargatás mellett hagytam, hogy besűrűsödjön (ez kb 6-8 perc volt)

Majd lezártam alatta a gázt és hagytam kihűlni.

A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá vertem, majd a Kisildinél látott technika szerint az egészet egy kerek jénai tálba szedtem és betettem a mikróba, ahol 800 W-os fokozaton 2 percig hagytam főni a saját gőzében. Kemény, masszív és finom habot kaptam, amit aztán evőkanállal csinos kis habfelhőkké kanalaztam szét a tálalótálkákba kiszedett és már kihűlt madártejre. Fogyasztásig hűtőben hűlt, hiszen a madártej jó hidegen az igazi.

Aki esetleg idegenkedik a mikrohullámú sütő használatától, annak ajánlom a hagyományos módszert:
A forró, de nem forrásban lévő tejbe elkezdem belekanalazni a habot és mindkét oldalát megfőzöm. Én kb 30-40 másodpercig szoktam 1-1 oldalát főzni, de persze közben néha forgatom őket, hogy egyenletesen főjenek, ne essen össze az egyik oldaluk. Hogy elbírjak a habokkal, én egyszerre 3 habgombóccal szoktam foglalkozni, forgatni, főzni. Aztán, ha megfőtt mindkét oldala, akkor szűrőkanállal kiveszem és egy tálon lehűtöm.

Tény, hogy a hagyományos módszerrel gyakran kaptam összeesett, vékonyka habot, és sokáig kell vele bajlódni. A mikrós megoldás nagy és masszív habot biztosít 2 perc alatt.

TIPP:
Nyáron lehet trükközni és a madártejbe robotgéppel pürésített idénygyümölcsöt keverni (eper, őszibarack, málna - érdemes szűrőn átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe), a habot pedig ízlés szerint mandulaszeletekbe, kókuszreszelékbe forgatni.




3 megjegyzés:

  1. Barsiné Gál Erika ajánlása alapján jutottam el ehhez a bloghoz és először is szeretnék gratulálni hozzá!:)
    Másodszor: Gyerekkroom óta a madártej az egyik legnagyobb kedvencem a házi édességek közül!^^

    Nagy Kinga

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kinga!
    Örülök, hogy tetszik a blog, nagyon szépen köszönöm dicsérő szavaidat!
    Remélem jó sok kedvedre való receptet találsz!:-)
    Marka

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...