Nem is tudom, ez a bejegyzés hogy' maradhatott ki eddig. Hiszen a medvehagyma is nagy kedvenc, a rizottó-mániámat meg nem kell bemutatni, ugyebár.
Idén is készítettem medvehagyma pestot, ami előszeretettel használok nagyjából mindenbe: tésztákhoz, salátákba adagolva, húsokra kenve vagy csak simán pirítóson, kevés vajjal alákenve. Mennyei, és csípős és érzem benne a tavasz erejét....egyszóval zseniális.
Nos, ezt az erőt ötvöztem a rizottó krémes lágyságával és igazi különlegesség lett belőle. Nemm nagy ördöngősség, csak egy alap risotto bianco kell hozzá, majd jöhet a tetejére a pesto és lehet is összekutyulni.
Kipróbálós!!!
Hozzávalók:
4 nagy marék rizottó rizs
1 liter zöldség alaplé
30 gramm vaj a sofrittohoz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
50 gramm vaj a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
pár kanál medvehagyma pesto
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, és 30 gramm vajon, valamint 2
evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb 10 perc alatt puhára pároltam
(de semmiképpen nem pirítottam).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a
rizst, amit nagy lángon
szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez
kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan
forrón tartott zöldség alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig
megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan
kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé
váljon
a rizottó.
Kb
20 perc alatt "al dente" lett (azaz a rizs kicsit roppanós
maradt), ekkor elzártam alatta a
gázt és hozzáadtam az 50 gramm vajat és a kevés parmezánt.
Fedővel
lefedve 3-4 percig hagytam olvadni.
Tálaláskor minden adagra pár kanál medvehagyma pestot szedtem, amit mindenki ízlés szerint elkavar (vagy sem) :-)
Jó étvágyat hozzá.
Nagyon jó a színe, én is kedvelem a rizottót nagyon:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-) És olyan jó karakteres ízt ad neki a medvehagyma!
TörlésA lényeg, hogy egymásra találtattad őket!
VálaszTörlés