2013. április 13.

Rizottó medvehagyma-pestoval

Nem is tudom, ez a bejegyzés hogy' maradhatott ki eddig. Hiszen a medvehagyma is nagy kedvenc, a rizottó-mániámat meg nem kell bemutatni, ugyebár.
Idén is készítettem medvehagyma pestot, ami előszeretettel használok nagyjából mindenbe: tésztákhoz, salátákba adagolva, húsokra kenve vagy csak simán pirítóson, kevés vajjal alákenve. Mennyei, és csípős és érzem benne a tavasz erejét....egyszóval zseniális.
Nos, ezt az erőt ötvöztem a rizottó krémes lágyságával és igazi különlegesség lett belőle. Nemm nagy ördöngősség, csak egy alap  risotto bianco kell hozzá, majd jöhet a tetejére a pesto és lehet is összekutyulni.
Kipróbálós!!!

Hozzávalók:
4 nagy marék rizottó rizs
1 liter zöldség alaplé
30 gramm vaj a sofrittohoz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
50 gramm vaj a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
pár kanál medvehagyma pesto

A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb 10 perc alatt puhára pároltam (de semmiképpen nem pirítottam).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a rizst,  amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott zöldség alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20 perc alatt "al dente" lett (azaz a rizs kicsit roppanós maradt), ekkor elzártam alatta a gázt és hozzáadtam az 50 gramm vajat és a kevés parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagytam olvadni.
Tálaláskor minden adagra pár kanál medvehagyma pestot szedtem, amit mindenki ízlés szerint elkavar (vagy sem) :-)

Jó étvágyat hozzá.



3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a színe, én is kedvelem a rizottót nagyon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :-) És olyan jó karakteres ízt ad neki a medvehagyma!

      Törlés
  2. A lényeg, hogy egymásra találtattad őket!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...