Na, kérem szépen, ez egy s.o.s. recept. Nincs egy órája, hogy megettük ezt a csodát, de muszáj megosztanom veletek, mert annyira, de annyira isteni volt! A férjem szerint minden nap lehetne ez az előétel, aztán lehetne ez a reggeli, majd az ebéd, majd a vacsora.
A kucsmagomba régóta piszkálta a fantáziámat. Kisgyerekként ettem párszor, nagymamámnak köszönhetően, és emlékeztem rá, hogy az íze fenséges, ha jól van elkészítve.
Aztán egyre több gasztroblogon botlottam bele, főleg Gabojsza csodás receptjei adták meg a végső lökést: nekem kucsmagombát kell szereznem. Drága bloggerbarátnőm, Era - akivel forró dróton tartjuk a kispesti és a lőrinci friss piaci infókról a kapcsolatot - szólt, hogy lőrincen van kucsmagomba, így ma reggel felkaptam a villamosra és pár megállóval később már ott álltam dobogó szívvel, hogy ugye lesz ma is??? És lett! De még milyen gyönyörű. Vettem is fél kilót, aminek egy részét - a szebb kalapokkal rendelkezőeket - félretettem tölteni, de a többi gombának egészen más sorsot szántam.
Minap Gabojsza egy fantasztikusan kinéző vega lambredottót készített, amibe pacal helyett kucsmagombát tett. Ez adta az ötletet: én is valamiféle kenyérre rakom. Aztán a többi valahogy jött magától.
Kevés olívaolajon megpirítottam a rozsos-magvas kenyereket, majd vékonyan medvehagyma-pestot kentem rájuk. Erre jött a leheletvékony füstölt sonka darabka és végül a fenséges kucsmagomba fehérboros-vajas mártással. Atyavilág, ennél finomabbat nem is tudom, mikor ettem. Ha tehetitek, próbáljátok ki, mert ez maga a mennyország!
Hozzávalók kb 6 szelet pirítóshoz:
20 dkg kucsmagomba kalapja
1 dl száraz fehérbor
50 ml húsleves alaplé
70 gramm vaj
A gombák szárát óvatosan kicsavartam, majd a kalapokat nagyon alaposan megmostam. Majd a kisebbeket félbe, a nagyobbakat negyedbe vágtam.
40 gramm vajat serpenyőben felhevítettem, ebbe az olvadt, forró vajba öntöttem a gombákat és 1 percig hagytam forrni. Nagyon fontos, hogy a kucsmagombát maximum 10 percig főzzük, különben elveszíti mind az állagát, mind a benne rejlő értékes ásványi anyagokat, olajokat.
1 perc forrás után hozzáadtam a húsleves alaplét és további 1 percig forraltam, majd következett a fehérbor, amivel további 5 percig forraltam, majd elzártam alatta a gázt. Végül a maradék 30 gramm hideg vajat is hozzáadtam és alaposan elkevertem, amitől a mártás jól besűrűsödött.
A fent leírt módon, medvehagymás pirítósra halmoztam és lassan próbáltam kiélvezni minden egyes falatot!
Hmmm - csodás!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésHát ez brutál finom lehet! Nekem is kell ilyen gombát beszereznem, ezt ki nem hagyhatom!
VálaszTörlésBöbe, nem fogsz benne csalódni, tényleg isteni!
Törlésakarom! ezt annyira annyira leírtad, hogy a számban éreztem az ízét.. pedig sosem ettem/láttam kucsmagombát :)
VálaszTörlésJaj, de örülök neki:-) Remélem ki is fogod próbálni és utána beszámolsz róla! Tuti nem fogsz csalódni! :-)
Törlés