2014. április 28.

Epres-mákos joghurttorta

Ennek a tortának az előzménye sógornőm műve. Egészen pontosan másfél hónapja készített egy csodás máktortát, aminek elkértem a receptjét, majd természetesen markásítottam és íme az eredmény.Rengeteg eper van benne és krémes görög joghurt, a mák pedig csak fokozza az élvezeteket!

Hozzávalók:
az alaphoz:
200 gramm darált háztartási keksz
100 gramm olvasztott vaj

a joghurtos krémhez:
400 gramm (görög/sűrű krémes) joghurt
80 gramm porcukor
2 tasak dr Oetker expressz zselatin fix (2*20 grammos)
2 dl tejszín
100 gramm darált mák
1 evőkanál vaníliakivonat / 1 zacskó vaníliás cukor
300 gramm eper apróra vágva

Elsőként az alapot készítettem el, azaz az olvasztott vajat és a darált kekszet összekevertem egy tálban, majd a kapcsos tortaforma aljába szórtam és egy pohár talpának segítségével elegyengettem.
Majd következett a joghurtos krém:
Először is az előző este behűtött tejszínt felvertem jó keményre, majd félretettem.
A joghurtot a zselatinnal, kézi habverővel 1 percen át folyamatosan elkevertem, majd hozzáadtam a mákot, a porcukrot és a vaníliakivonatot és alaposan összekevertem. Ezután óvatosan beleforgattam a tejszínhabot, végül az apróra összevágott eper következett, amit szintén óvatosan forgattam a krémbe.
A kész krémet a tortaformába töltöttem, a tetejét félbevágott eperszemekkel díszítettem és olvasztott csokoládéval meglocsoltam, majd éjszakára a hűtőbe tettem. Másnapra szeletelhetővé vált.

2014. április 25.

Báránygerinc, juhtúrós puliszkával és zöldspárgával töltött rétessel

Megint sikerült listásat alkotnom.És hogy ez mit jelent? Férjem szerint azok az ételek, amik fantasztikusan sikerültek, felkerülnek a "Bármikor készíthető ételek" listájára és amikor én nem tudom, mit kéne főzni, ő csak bedob egy ételnevet erről a listáról.
Nos, a legnagyobb dícséret az volt, hogy "Ilyet még a legjobb éttermekben sem ennénk!" Úgyhogy lista és legjobb éttermet felülmúlás pipa :-)
De hogy ne csak magamat fényezzem: itt említem meg drága Era barátnőmet, az Életinfo blog íróját, akinek egyrészt a bárányt köszönhetem, másrészt a csodás zöldspárgás-sonkás rétese adta az ihletet az én puliszkás rétesemhez.

Hozzávalók a bárányhoz:
1 szép darab bárány gerinc csont nélkül (én még pár bordát is mellésütöttem ÍGY)
olaj
örölt bors
pár rozmaringlevél
szárított menta
3 gerezd zúzott fokhagyma


A réteshez:
1 csomag réteslap
1 bögre (2 dl) kukoricadara
3,5 bögre víz

200 gramm juhtúró
50 gramm kockabacon
250 gramm zöldspárga

Először a rétest készítettem el:
A csomagban 8 réteslap volt, így a fent megadott mennyiségből összesen 2 rétest tudtam készíteni, mindkét rétest 4-4 lapból állítottam össze.
Először megfőztem a puliszkát, azaz a bögre kukoricadarát a 3 és fél bögre vízzel felöntöttem és alacsony lángon, kb 10 perc alatt tejbegríz sűrűségűre főztem, majd elzártam alatta a gázt, sóztam és fedő alatt hagytam még készre puhulni.
Ezután egy serpenyőben megpirítottam a baconkockákat, majd egy tányérba szedve hagytam hűlni. A bacon zsírjában pedig a megtisztított zöldspárgákat (a fás végüket letörtem, majd alaposan megmostam őket) kicsit átpirítottam, mert igen vastagok voltak és féltem, hogy a rétesben nem fognak eléggé megpuhulni.
A réteslapokat egyenként megkentem olajjal és négyet egymásra raktam, majd következett a rétegzés:
a puliszka egynegyedét a rétes egyik szélére kentem, kb evőkanálnyi vastagságban. Majd rászórtam a juhtúró felét. Erre jött a spárga fele, amiket hosszában szépen ráfektettem a juhtúrós puliszkacsíkra, majd az egészet lezártam a puliszka második negyedével. Az egészet megszórtam a pirított baconkocka felével, majd a széleket behajtva óvatosan feltekertem a rétest.
A maradék alapanyagokkal ugyanígy jártam el a másik 4 réteslapon.
Majd a két rétest sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem a tetejét is olajjal és 4180 fokos sütőben addig sütöttem, amíg szép aranybarna színt nem kapott (ez nálam kb 20 perc volt.)

Majd hozzáláttam a báránygerincnek. Igazából a gerincet és a bordákat azért külön-külön sütöttem, meg a gerinchúst már a bordáktól szétválasztva kaptam, így báránygerinc-filéket süthettem ki, ami hatalmas élmény volt, ugyanis roséra sütve az egyik legfinomabb hús, amit valaha ettem.
Szóval a pácolást már előző este elvégeztem: olajat, sót, borsot, mentát, rozmaringot és zúzott fokhagymát összekevertem egy kis tálkában, majd ezzel kenegettem át a húsokat és letakarva várt másnapig a sorsára.
A bordákkal nem cicóztam, régi jól bevált receptem alapján készítettem.
A gerinc is alaposan bepácolódott, itt sem szórakoztam sokat, a hosszú gerinchúst (ami külsőre kb olyan, mint a sertésszűz), kb 3 ujjnyi darabokra vágtam, majd kevés olívaolajat tettem a serpenyőbe, felforrósítottam és a gerinchús minden oldalát kb 1-1 perc alatt átpirítottam. Majd hagytam pár percig pihenni a húst , közben a rétes is kész lett és már csak tálalnom kellett.
Az eredmény egy fantasztikusan finom, szaftos és omlós báránygerinc, szintén omlós és ízes borda és hozzá tökéletesen passzoló, juhtúrós puliszkával és zöldspárgával töltött, ropogós rétes lett.
Ha tehetitek, mindenképpen próbáljátok ki!

2014. április 23.

Kakaós-kókuszos zabkása

A sok smoothie után jöjjön egy másik, igen egészséges reggeli, a zabkása. Az ihletet természetesen ismét Szofi adta, illetve egészen pontosan ő hozta meg újra a kedvemet. Ugyanis 1-2 éve a gyerekeknek rengeteg zabkását főztem, főleg banánt nyomkodtam bele nekik, ők meg imádták. Aztán valahogy elfelejtődött, maradt a tejbegríz meg a tejberizs. De most megint elkezdtem különböző zabkásákat készíteni, íme a legújabb kedvenc, a kakaós-kókuszos.

Hozzávalók 4 személyre:
120 gramm zabpehely
5 dl tej
2 evőkanál holland kakaópor
1-2 evőkanál méz
kókuszreszelék

A zabpelyhet a kakaóporral és a tejjel egy lábasban, folyamatosan kevergetve kb 4-5 perc alatt puhára főztem, majd hagytam kicsit hűlni és mézzel édesítettem. Tálaláskor megszórtam kókuszreszelékkel és már ehettük is.

2014. április 18.

Nigella csokis keksze

A Szakácsmustra játék újabb fordulójához érkezett: KisIldinél landolt a staféta, aki egyik nagy kedvencét, Nigella Lawsont adta meg választandó szakácsnak.
Nigellát nagyon szeretem én is, van is pár receptem tőle a blogon és vártam is, hogy készítehssek tőle. De sajnos valahogy elnéztem a határidőt, most kapcsoltam, hogy mindjárt itt a játék vége, így most egy nagyon gyors és persze finom csokis kekszet készítettem Nigellától. SZerencsém volt, mert a kalácssütésből maradt pár tojásfehérjém, így csak gyorsan összekevertem a hozzávalókat és már ment is a kalács után a sütőbe a keksz is.

Hozzávalók:
2 tojásfehérje
200 gramm mandulaliszt
30 gramm holland kakaópor (cukrozatlan)
175 gramm porcukor

A fehérjéket a mandulaliszttel, a kakaóporral és a porcukorral összekevertem, a fehérjéket nem vertem fel hozzá, csak simán összegyúrtam a többi hozzávalóval. Majd vizes kézzel diónyi kis gombócokat gyúrtam, kissé kilapítottam a tenyeremmel és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt készre sütöttem.
Ugye, milyen egyszerű?



Fahéjgolyó

Tegnap este Szofi tette fel ezt a csodát a blogjára, én meg balszerencsémre megláttam. És a férjem is. Ő javasolta, hogy egyből dupla adaggal, azaz 30 golyóval kezdjek és jól tettem, mert tegnap este 10 golyó el is tűnt... :-)

Íme a hihetetlenül gyors és isteni finom fahéjgolyó receptje, Szofikám, ismét köszönet egy újabb finomságért!


Hozzávalók 30 darab kisebb golyóhoz:
200 gramm darált keksz
2 tubus (2*170 gramm) sűrített tej
60 gramm holland kakaópor
3 tk őrölt fahéj

A hempergetéshez:
porcukor
őrölt fahéj

A darált kekszet, a sűrített tejet, a kakaóport és a fahéjat egy nagy edénybe tettem és alaposan összegyúrtam. Jó ragacsos, de gyúrható masszát kaptam, amiből 30 kisebb golyót formáztam, majd a fahéjas porcukorba meghempergettem. És kész! :-)


2014. április 17.

Baconos-zöldspárgás tészta kéksajttal megszórva

Végre, végre, végre!!! Megvettem az idei első zöld spárgámat. És már tudtam is, mi lesz belőle. Tésztaétel. Baconnal. Na meg sajttal. Be is néztem a hűtőbe, amiben ugyebár mindig lapul 3-4 féle sajt. Volt kecske, meg juh, meg trappista és parmezán is (az első kettő is sajt ám és nem bégető meg mekegő állatokat sanyargatok a hűtőmben :-D). De a legjobban egy dán kéksajt fogott meg: ez az, ez kell ma nekem.
Már láttam is neki az örömfőzésnek, mert ez bizony az! Csak dobálom a serpenyőbe egymás után, ami csak az eszembe jut és a vége mindig valami fenomenális. Mert nem mérek, nem agyalok, csak az érzés után megyek! IMÁDOM! Vééégre visszajött az ihlet! Köszönöm TAVASZ! :-D

Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag (500 gramm) zöldspárga
2 evőkanál kockára vágott baconszalonna
csipet só
kb 2,5-3 dl tejszín
kéksajt
300 gramm tészta (én kagylótésztát használtam)

Mindenekelőtt megtisztítottam a spárgát: elkezdtem meghajlítani és ahol eltört, ott az alsó rész ment a kukába, a felső rész pedig a mosogatóba. Ahol ugyanis eltörik a spárga, ott az alsó rész már sajnos fás, így nem nagyon  érdemes kínlódni vele. Én a pikkelyeket nem szoktam leszedni róla, így a törés után már csak folyó víz alatt alaposan lemosom és kész is. Jelen esetben kb 2 centis darabkákra vágtam a használható szárrészeket.
Majd a baconszalonnát apró kockákra vágtam és egy serpenyőben megpirítottam.
Közben egy lábasban feltettem sós vizet forrni a tésztának.
Mikor a baconkockák megpirultak, hozzáadtam a spárgadarabokat és hagytam kb 5 percig puhulni-pirulni.
Közben a víz felforrt, a tésztát pedig a használati utasítás szerint pár perc alatt kifőztem.
A közben már szépen megpuhult spárgás-baconos alaphoz hozzáöntöttem a tejszínt és hagytam pár percen át besűrűsödni. Sóztam, borsoztam (sóval óvatosan, mert a bacon is sós), majd a már kifőtt tésztát beleszedtem a szószba - kevés tésztalével együtt, amitől a tészta fényesebb és a szósz sűrűbb lesz. Jól összekevertem, végül rámorzsoltam kéksajtot és már tálaltam is.






2014. április 14.

Epres túróalagút fehércsokis mascarponéval

Csodás finomsággal rukkoltam elő a családnak, ismét megszavazták húsvéti édességnek. A baj csak az, hogy ez már a harmadik édesség, amit el kéne készítenem húsvétra. Lassan szavaztatnom kell, azt hiszem :-)
De egy biztos, ez a torta isteni lett, a belső túrókrém kiválóan harmonizál az apróra vágott eperrel és a külső, selymes mascarponés borítással. A díszítés pedig tényleg mindenkinek a saját képzeletére van bízva. Én az eper-étcsoki örök klasszikusra szavaztam.

Hozzávalók:
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor

a töltelékhez:
500 gramm túró
200 ml tejszín
6 evőkanál porcukor
500 gramm eper apróra vágva

a borításhoz:
500 gramm mascarpone
100 gramm fehércsokoládé
1 evőkanál citromlé
3-4 evőkanál porcukor

díszítéshez:
pár szem eper
olvasztott étcsokoládé (kb 1 sor a táblából)

A piskótát ugyanúgy készítettem, mint minden tortámnál, azaz a 6 tojás fehérjét habbá vertem, de nem túl keményre, különben a sütőben megemelkedik, aztán, amikor kiveszem, össze is fog esni. Szóval olyan közepesen keményre vertem, raktam bele egy csipet sót is. A 6 db sárgáját pedig 6 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem, majd hozzákevertem 6 evőkanál lisztet és az egészet összeforgattam a fehérjével. Aki szeretné, tehet bele teáskanálnyi sütőport is, én nem szoktam. Az egészet sütőpapírral bélelt sütőlemezre öntöttem, majd 180 fokos sütőben 10 percig sütöttem.
Amint kész lett, azonnal kiborítottam a konyhapultra már előzőleg kiterített konyharuhára. Óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével roláddá feltekertem és így hagytam kihűlni.

Közben elkészítettem a tölteléket: a túrót villával összetörtem és hozzáadtam a porcukrot, majd alaposan összekevertem. Aztán az előzőleg behűtött tejszínt kemény habbá vertem és a túróval óvatosan összekevertem. Majd a már kihűlt piskótatekercset kitekertem és megtöltöttem a túrókrémmel. A krémet egyenletesen elkenegettem a piskótán, majd megszórtam az apróra összevágott eperrel és szépen feltekertem. Egy tálcára emeltem és a hűtőbe tettem, amíg a mascarponés krémet kikevertem.

A borításhoz a fehércsokoládét beletördeltem egy műanyag tálkába és a mikroba tettem, megolvasztottam. Kb 10 másodpercenként átkavartam, nehogy megégjen a csoki. Majd az olvadt csokoládét a mascarponéhoz adtam és ízlés szerint kevés porcukorral és citromlével még ízesítettem. Végül kivettem a hűtőből a már megtöltött torta-alagutat és bevontam a fehércsokis mascarponekrémmel.
A tetejét félbevágott eperrel és olvasztott csokoládéval díszítettem. Fogyasztásig hűtőben tároltam, a másnapra maradt szeletek is nagyon finomak voltak!

2014. április 11.

Meleg spárgás saláta

Tegnap friss pisztrángot vettem és úgy döntöttem, legjobban most egy finom spárgasaláta menne hozzá. Hú, de nagyon jó, hogy elkészítettem: isteni lett! AZ alap hideg jégsaláta-levél volt és erre került a meleg spárga, hmmmm. Na meg persze egy csomó más finomság is. Nézzétek csak:

Hozzávalók:
kb 3-400 gramm jégsaláta összevágva
5-6 levél medvehagyma
2 retek
2 paradicsom
2-3 szál újhagyma
500 gramm zöldspárga
1 nagy piros kaliforniai paprika (de lehet sárga és piros vegyesen is)

az öntethez:
1 evőkanál magos mustár
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál tökmagolaj
citromlé

bors

A jégsalátát összedaraboltam és egy nagy salátás tál aljára szórtam. Majd a medvehagyma leveleket alaposan átmostam, és vékony csíkokra vágtam. A retket és az újhagymákat felkarikáztam vékony szeletekre. Ezek is mentek a salátára. Végül a paradicsomokat kis kockákra vágtam és a salátára szórtam.
Aztán lazán megpucoltam a zöldspárgát: a szárát megfogtam és addig hajlítottam, amíg el nem pattant. Az alsó része fás, azt ki lehet dobni, a felső finom, használható. Végigtörögettem az összeset, majd folyó víz alatt alaposan lemostam (én már nem szoktam leszedni a kis pikkelyeit, ugyanolyan ehető és finom), majd kb 3-4 centis darabkákra vágtam. A kaliforniai paprikát szintén alaposan lemostam és nagyon vékony csíkokra szeleteltem.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítettem nagy lángon, először beledobtam a spárgát, sóztam és hagytam kicsit fonnyadni. Majd kb 1 perc után hozzáadtam a paprikát is és amíg az egész kicsit átpirult, egy kis tálkában elkészítettem a salátaöntetet.
A magos mustárt, az olívaolajat és a tökmagolajat összeöntöttem, hozzáadtam a citromlét, a sót és a borsot is (itt a mennyiség teljesen ízlés dolga) és alaposan összekevertem.
Majd a serpenyő alatt lezártam a gázt és a még meleg zöldségeket a hideg salátára öntöttem, valamint jól nyakon öntöttem a salátaöntettel. Két kanál segítségével alaposan összekevertem és már tálaltam is. Miután kiszedtem, kevés fehér krémsajtot reszeltem a tetejére. Jó étvágyat hozzá!



2014. április 10.

Hátszegi rakott palacsinta

Nos, Hölgyeim és Uraim, azt hiszem ez az alkotás a palacsinták hercegkirálykisasszonya. Az ötletet Szofitól vettem, náluk is nagy kedvenc és nem véletlenül. Ez a palacsinta tényleg isteni és sajnos abbahagyhatatlan is. Ráadásul egy kis tojáslikőrrel megbolondítva Húsvétra is meg fogja állni a helyét, mert bizony a család kérésére ez lesz az egyik húsvéti édesség.
Szofi, megint köszönök egy szuper receptet Neked!

Hozzávalók 15 palacsintányi adaghoz:

15 db palacsintához:
30 dkg rétesliszt
4,5 dl tej
3 dl szénsavas víz
3 tojás
75 ml olaj
csipet só

a töltelékhez:
40 dkg tehéntúró
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
50 ml tejföl
1 mandarin reszelt héja (ezt mindenképpen tegyétek bele, isteni lesz tőle!)
1 teáskanál vaníliakivonat
az öntethez:
10 dkg porcukor
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
a tetején lévő habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor

Elsőként a palacsintasütésnek álltam neki: a hozzávalókat csomómentesen elkevertem, 1 órát állni hagytam (hogy a liszt megduzzadjon és a tészta teltebb legyen), majd palacsintasütőben kisütöttem.
Aztán kikevertem a tölteléket: a tojássárgákat a porcukorral és a tejföllel elkevertem, majd hozzámorzsoltam a túrót, ráreszeltem a mandarin héját és rálocsoltam a vaníliakivonatot. Villával alaposan elkevertem.
Majd mindegyik palacsintát megtöltöttem a krémmel, vigyázva, hogy mindegyikbe kb ugyanannyi túrókrém jusson.
Majd a töltött palacsintákat négyfelé vágtam és állítva egy 20*25 cm-es tepsibe tettem , szépen sorban, egymás mellé.

Ezután következett az öntet: egy tálban összekevertem a hozzávalókat, majd szépen, egyenletesen leöntöttem a tálban lévő palacsintákat vele.
Aztán ment az egész a 120 fokra előmelegített sütőbe, ahol 1 órán át sültek a kicsikék.
Majd 1 óra elteltével felvertem kemény habbá a fehérjéket, hozzáadtam a cukrot és tovább vertem, míg a hab fényessé nem vált. Ezt a habot halmoztam a már szépen összesült rakott palacsintára és további kb 10 percre visszatoltam a most már 200 fokosra vett sütőbe. (egészen pontosan addig, amíg a hab szépen meg nem barnult)

Tálaláskor még meg lehet hinteni kevés reszelt mandarinhéjjal. Mennyei desszert, próbáljátok ki bátran!




2014. április 7.

Szilvalekváros kacsaszárnytő

Nagyon egyszerű, mégis igen finom, pikáns főételt hoztam ma Nektek. Köretnek gyakorlatilag bármit lehet hozzá készíteni, én bulgurt főztem, de ugyanúgy jó hozzá a grillezett zöldség, a sült krumpli, a barna rizs vagy egy egyszerű saláta is.
Az alap nálam a kacsaszárnytő volt, de ha csirkeszárnyat kapunk, nem kell kétségbe esni, ugyanolyan jól fog működni azzal is.
Kalandra fel, próbáljátok ki a sósat az édessel, higgyétek el, nem lesz csalódás, sőt!!!

Hozzávalók 4 személyre:
16 kacsaszárnytő

bors
fokhagyma
szárított kakukkfű
olívaolaj
szilvalekvár

A kacsaszárnytöveket megpucoltam a pihéktől, majd lemostam és félretettem. Egy kis tálkában összekevertem 1 kávéskanál sót, 1 csapott kávéskanál kakukkfüvet, 5 gerezd zúzott fokhagymát és ízlés szerinti borsot 2 evőkanál olajjal, majd ezzel a keverékkel jól nyakon öntöttem az addigra már egy tepsiben elrendezett kacsaszárnytöveket. Kézzel alaposan összekevertem a szárnyakat, hogy mindenhova jusson a fűszerkeverékből, majd 1-2 órára a hűtőbe tettem. (nem muszáj az összes olajos fűszerkeveréket a kacsára önteni, a maradék letakarva eláll a hűtőben és más húsokat is lehet vele pácolni.)

A hűtőből kivéve, óvatosan a tepsibe öntöttem 2 deci félédes fehérbort, letakartam a tepsit alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben 1 órán át pároltam. Majd levettem róla az alufóliát és további fél órát sütöttem anélkül. Végül mindegyik kacsaszárnyat megkentem egy ecset segítségével kevés szilvalekvárral és újabb negyed órára visszatoltam a sütőbe.






2014. április 4.

Almás-körtés smoothie

Új kedvenc született, pár napja ezzel a smootie-val indítom a reggelt. Páran kérdeztétek, ér -e valamit. Nos, nekem nagyon sokat segít így tavasszal, mert egyrészt mosolygósan indul a napom, ha egy finom, sűrű smoothie-t kortyolgathatok, másrészt délig tökéletesen eltelít.
Úszás előtt 1 órával iszom 3 decit és utána nem ugrom farkaséhesen a hűtő elé, hogy "Mi van itthon, mert éhenhalok"
Nem mellékesen elég szépen olvadoznak a kilók is tőle és persze szuper vitaminbomba minden nap. Úgyhogy én tényleg szívből ajánlom mindenkinek!
Ráadásul a gyerekeim is rászoktak, így megvan nekik is a minden napi egészség :-)

Hozzávalók kb 3 dl-hez:
fél banán
1 alma
1 körte
2 dl görög joghurt
50 ml almalé
2 evőkanál őrölt lenmag

A banánról lehúztam a héját és a felét felvágtam. (a másik fele folpackban ment a hűtőbe, jó lesz holnapra) Az almát, körtét negyedbe vágtam, kivágtam a magokat, de nem hámoztam meg, csak simán felvagdostam apró kockákra. Az összes, feldarabolt gyümölcsöt a turmixba tettem, ment rá az almalé és a joghurt, rákanalaztam az őrölt lenmagot, majd a turmixgépben kb 1 perc alatt egyneműsítettem.
Isteni vitaminbomba!

2014. április 1.

Medvehagymás-kéksajtos pogácsa

Nemrég, a Gasztroblogger találkozón kóstoltam először ilyen pogácsát, Linda, a Konyhalál blog szakácsnője lepte meg ezzel a különleges, sós finomsággal a társaságot. Már akkor elhatároztam, hogy elkészítem, aztán tolódott a dolog. Egészen addig, amíg barátnőm, Dina blogján is megjelent a pogácsa és ekkor már nem volt mese, elkapott a hév. Meg is vettem hozzá mindent, pikk-pakk összegyúrtam és negyed óra múlva már kóstolhattam is. Mindenkinek ajánlom, különleges , puha, könnyű és isteni!

Hozzávalók kb 30 nagyobb pogácsához:
280 gramm liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
150 g kéksajt
90 gramm szobahőmérsékletű vaj
240 ml natúr joghurt
egy csokor medvehagyma apróra vágva (lehet snidlinggel vagy újhagymával helyettesíteni)

a tetejére:
1 tojás felverve a lekenéshez
szezámmag (vagy bármi más, amit szeretünk)


 A lisztet, sütőport, szódabikarbónát összeszitáltam, majd hozzáadtam a sót és a cukrot. Ezután belemorzsoltam a kéksajtot, hozzáadtam az összevágott medvehagymát, a vajat és a joghurtot és két kicsi kezemmel összegyúrtam. Majd lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtottam és kerek kiszúróval pogácsákat szaggattam belőle. Megfogadva Dina tanácsát, a tojással való lekenés után szezámmaggal szórtam meg.
200 fokosra előmelegített sütőben nekem 12 perc alatt sült meg, de érdemes a 10. perc után rápillantgatni.



2014. március 20.

Banános smoothie

A lehető legbonyolultabb smoothie receptjét hoztam el ma nektek :-) Na jó, csak viccelek ám, ez egy szimpla, banános, nem faxnis turmix, ami azért készült el, mert nem volt itthon más hozzávaló. Deeee, ez egy igazi klasszikus, így megérdemel egy bejegyzést.

Hozzávalók:
2 érett banán felkarikázva
2 evőkanál szeletelt mandula
200 gramm görög joghurt

A hozzávalókat a mixerbe tettem és kb 1 percen át hagytam alaposan összekeveredni. Nem tettem hozzá édesítőt, mert az érett banán éppen elég édes. A görög joghurttól pedig krémesen sűrű lett az egész smoothie. Ugye, néha érdemes visszanyúlni a régi klasszikusokhoz :-)

2014. március 19.

Ragacsos datolyapuding

És hogy milyen a sors. Egyik este belebotlottam Gordon Ramsay datolyapudingjába, éppen elkészült vele és mennyeien nézett ki, ahogy a családja elé tette az asztalra. Gondoltam, ez aztán a nekem való édesség. Rá is találtam a receptjére Édesem blogján, de ott meg is torpantam. Datolyaáztatás, mixelés, amihez nekem semmi kedvem nem volt. Belegondoltam, mit össze kell majd küzdenem az itthon kapható aszalt és főleg kemény datolyával és már nem is volt kedvem az egészhez. Aztán pár nappal később elmentem az Ázsia Bt-be és megláttam az iráni nyers datolyát. Egyszer egy műsorban már láttam egy filmet a nyers datolyáról, ahol istenítették a puha, krémes állagát, így vettem is azonnal egy dobozzal (400 gramm nem egészen 700 forint volt). Otthon kibontottam és egyik meglepetés ért a másik után.Először is a datolya fekete volt. Másodszor: eszméletlen puha és krémes. Gyakorlatilag nem kellett rágni, csak szétnyomtam a nyelvemmel a szájpadlásomon, kiélveztem az oltári édes, ragacsos ízét és már nyeltem is le.
Na, ebből lett az én datolyapudingom. Ami igazából nem is puding, hanem inkább muffin, viszont Ramsay mester állítólag a sajátjának kiáltotta ki a receptet. Hááát, Mester, ezúton is hála és köszönet érte! Édesemnek pedig a naracsos szósz ötletéért, amivel tompítottam a datolyás süti édességét :-)

Hozzávalók:
225 gramm datolya kimagozva
165 gramm liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
egy csipet só
85 gramm szobahőmérsékletű vaj
65 gramm nádcukor
2 közepes tojás

a narancsos szószhoz:
200 gramm cukor
3 evőkanál víz
1 kávéskanál citromlé
100 ml frissen facsart narancslé
1 nagy csipet só
50 gramm vaj


A datolyákat kimagoztam, majd lemértem és botmixerrel krémesre turmixoltam. Ha az itthon kapható - jó öreg - aszalt datolyához van szerencsétek, akkor érdemes előtte forró vízbe áztatni minimum 2 órára, majd ezután turmixolni.
A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összeszitáltam egy külön tálba és hozzáadtam a sót.
Egy robotgép táljába tettem a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és habosra kevertem, majd hozzáadtam egyenként a tojásokat, jól elkevertem, végül következett a datolyakrém. Ezután hozzáadtam a száraz alapanyagokat és egyneművé kevertem.
Egy muffinsütőbe muffinkapszlikat tettem, mindegyiket félig töltöttem a tésztával és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütöttem.

A narancsos szószhoz a cukrot a vízzel és a citromlével egy lábasba tettem és addig melegítettem alacsony lángon, amíg a cukor teljesen el nem olvadt és szép aranyszínűre nem karamellizálódott (jó 10 percig rotyog, forr, de ne csüggedjünk, egyszer csak karamellizálódik ám!). Majd hozzáadtam a a narancslét (vigyázat, elkezd fröcsögni) és a csipet sót és alaposan elkevertem. Végül hozzáadtam a vajat, hagytam, hogy elolvadjon és le is húztam a tűzről.

Tálaláskor a datolyapudingot a narancsos karamellszósszal meglocsolva tálaltam. Ha létezik mennyország, mi megtaláltuk :-)

2014. március 18.

Körtés-banános smoothie

Azt hiszem, ez az eddigi kipróbált smoothie-k közül a legeslegfinomabb, legeslegkrémesebb, egyszóval a legeslegjobb.
Páran írtatok, hogy súlyra mennyi az 1 banán, a fél alma...stb. Én nem szoktam méregetni, amekkorát éppen kiszedek a gyümölcsöstálból, azt használom fel. Emiatt nyilván lesz sűrűbb és lesz hígabb smoothi-m is, de pont ez a jó benne, hogy mindig más. És persze mindenki kísérletezhet kedvére, melyik íz jön be a legjobban.
Én most heti háromszor készítek banános alapút, amihez almát, körtét vagy mangót adok. Heti egyszer valami zöldet, aminek az alapja az általam annyira imádott avokádó.  És heti háromszor készítek pirosat, azaz kerül bele eper, áfonya, málna, meggy. Természetesen itt sorakoznak a finom smoothie-receptek a gépemen, és igyekszem is sorban közzétenni őket. Addig is csemegézzetek a már meglévőkből :-) Íme például a legnagyobb kedvenc!

Hozzávalók kb 3 dl-hez:
1 érett banán
1 érett körte
2 evőkanál darált dió
175 ml görög joghurt (az a sűrű, krémes fajta)

A banánt karikára vágtam, a körtét kimagoztam és megpucoltam, majd szintén apróra végtam és a gyümölcsöket a mixerbe tettem. Erre került a darált dió, végül rácsorgattam a sűrű görög joghurtot. Kb 1 percen át turmixoltam, végül mind megittam. Hmmmm, mindenképpen próbáljátok ki, mert a mennyországba repültök tőle! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...