2014. április 10.

Hátszegi rakott palacsinta

Nos, Hölgyeim és Uraim, azt hiszem ez az alkotás a palacsinták hercegkirálykisasszonya. Az ötletet Szofitól vettem, náluk is nagy kedvenc és nem véletlenül. Ez a palacsinta tényleg isteni és sajnos abbahagyhatatlan is. Ráadásul egy kis tojáslikőrrel megbolondítva Húsvétra is meg fogja állni a helyét, mert bizony a család kérésére ez lesz az egyik húsvéti édesség.
Szofi, megint köszönök egy szuper receptet Neked!

Hozzávalók 15 palacsintányi adaghoz:

15 db palacsintához:
30 dkg rétesliszt
4,5 dl tej
3 dl szénsavas víz
3 tojás
75 ml olaj
csipet só

a töltelékhez:
40 dkg tehéntúró
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
50 ml tejföl
1 mandarin reszelt héja (ezt mindenképpen tegyétek bele, isteni lesz tőle!)
1 teáskanál vaníliakivonat
az öntethez:
10 dkg porcukor
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
a tetején lévő habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor

Elsőként a palacsintasütésnek álltam neki: a hozzávalókat csomómentesen elkevertem, 1 órát állni hagytam (hogy a liszt megduzzadjon és a tészta teltebb legyen), majd palacsintasütőben kisütöttem.
Aztán kikevertem a tölteléket: a tojássárgákat a porcukorral és a tejföllel elkevertem, majd hozzámorzsoltam a túrót, ráreszeltem a mandarin héját és rálocsoltam a vaníliakivonatot. Villával alaposan elkevertem.
Majd mindegyik palacsintát megtöltöttem a krémmel, vigyázva, hogy mindegyikbe kb ugyanannyi túrókrém jusson.
Majd a töltött palacsintákat négyfelé vágtam és állítva egy 20*25 cm-es tepsibe tettem , szépen sorban, egymás mellé.

Ezután következett az öntet: egy tálban összekevertem a hozzávalókat, majd szépen, egyenletesen leöntöttem a tálban lévő palacsintákat vele.
Aztán ment az egész a 120 fokra előmelegített sütőbe, ahol 1 órán át sültek a kicsikék.
Majd 1 óra elteltével felvertem kemény habbá a fehérjéket, hozzáadtam a cukrot és tovább vertem, míg a hab fényessé nem vált. Ezt a habot halmoztam a már szépen összesült rakott palacsintára és további kb 10 percre visszatoltam a most már 200 fokosra vett sütőbe. (egészen pontosan addig, amíg a hab szépen meg nem barnult)

Tálaláskor még meg lehet hinteni kevés reszelt mandarinhéjjal. Mennyei desszert, próbáljátok ki bátran!




8 megjegyzés:

  1. Istenien nez ki,orulok hogy imadtatok Ti is,bar ezt sejtettem :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, Szofi, ezt nem lehetett nem imádni :-)

      Törlés
  2. Istenien néz ki! <3 De hol van benne a tojáslikőr, azt nem látom/olvasom? Az öntetbe tetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neeem, azt majd húsvétkor teszem az öntetbe :-)

      Törlés
  3. Csodás! Be lehet jelentkezni a húsvéti vacsorára? :D

    VálaszTörlés
  4. Hasonlót finomat készítettem, de a tojáshabot a túróba forgattam. Hát ez egy kis csoda! Milyen mutatós!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...