Nem nagyon tudtam, milyen nevet adjak ennek a finomságnak. Nagyon hasonlít a somlóira, mégsem az, mivel a maradékhasznosítás jegyében készítettem el. Történt, hogy rajtam maradt pár süti, aminek a tésztája kiszáradt és kidobni semmiképpen nem akartam, viszont megenni már nem annyira volt jó magában.
Ezért kiötlöttem az alábbi receptet:
Hozzávalók:
1 adag megmaradt tészta (akár piskóta, akár kalács)
1 adag vaníliakrém:
5 dl tej
1 zacskó vaníliapuding por
5 evőkanál cukor
250 gramm mascarpone
1 adag csokoládékrém:
200 gramm cukor
3 dl víz
200 gramm étcsokoládé
tört mogyoró/mandula/dió
aszalt vörösáfonya
tejszínhab a tálaláshoz
A vaníliakrémhez a pudingot megfőztem a pudingporon található utasítás szerint, majd még melegen belekevertem a mascarponét és hagytam kicsit hűlni.
Közben elkészítettem a csokikrémet: a vizet és a cukrot összefőztem, azaz hagytam felforrni és forrás után még jó 5 percig kavargattam, így egy cukorszirupot kaptam, majd lezártam alatta a gázt. Ehhez a forró sziruphoz adtam az összetört étcsokoládét és addig kavargattam, amíg teljesen el nem olvadt, majd ezt is hagytam kicsit hűlni.
Ezután egy széles, mélyebb tál aljára szórtam a piskóta felét, erre locsoltam a fele vaníliakrémet és a fele csokikrémet, majd az egészet megszórtam alaposan tört mogyoróval és mandulával és aszalt vörösáfonyát is szórtam rá. Majd következett a következő réteg piskóta, amit beborítottam először a maradék vaníliakrémmel, majd rácsorgattam a maradék csokikrémet (a csokikrémből 4 evőkanálnyit kiszedtem egy tálkába és félretettem tálaláshoz) és megszórtam tört mogyoróval.
Ment a hűtőbe egy éjszakára (de aki nem bírja, szerintem 2-3 óra múlva már szedheti), majd másnap, tálaláskor tejszínhabbal és csokikrémmel díszítettem.
Hasonlít a hamis somlóihoz! :)
VálaszTörlésA név nagyon tetszik!! :D Figyelemfelkeltő...
VálaszTörlés(+ megsúgom, hogy nem csak a neve tetszik;)
Ide egy nagy tányérral, de rögvest - pittyputty... :-DD
VálaszTörlés