![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEMLNDi6xc9r9pKR9wtfjobnaGgwAOsVEE2GTA_0zrrCVvhWim7s2_83KCl7Q-O-FXG87bxaTy3FT0fOtq4aE7NXaTckH4CfMeRRe4o_7wq2SjAbbhoDZYU9F74vjcVppBrbvKz9UQVDY/s1600/kaja+179.jpg)
A család teljesen el volt ájulva, egyhangúan megszavazták, hogy húsvétkor ugyanez a verzió legyen az asztalon, krémje kevéske tojáslikőrrel megbolondítva. Nos, rajtam nem fog múlni:-) De lássuk ezt a valóban MENNYEI diótortát.
Hozzávalók:
a piskótához:
5 tojásfehérje
2 csepp citrom
12 dkg barna cukor
25 dkg darált dió
a krémhez:
5 tojássárgája
1,5 dl tejszín
4 dkg barna cukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
5 dkg fehér csokoládé
20 dkg vaj
Grillázs:
20 dkg cukor
5 dkg tisztított dió
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0F4CqwsTKDf0ySrlgtfYYi2oysED-USJ-MP9CQj65_FtTrlwcxDQBs6FuTmSzTOGA3AaE1KqrU9GKm-kWbjOz50Z5eK9F6NVmx2_o8_a3XdGXeg_LFST4BVdlV33KTnKbPJcLMwn0G_s/s1600/kaja+172.jpg)
Egy 23 centis tortaformát kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát és 170 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöttem.
A sütőből kivéve hagytam kicsit hűlni, majd először a kapcsos sütőforma szélét szedtem le róla, később az alját is leszedtem, de a sütőpapírt már csak akkor, amikor teljesen kihűlt. Nagyon óvatosan kell a tésztával bánni, mert borzasztóan törékeny. Én Zsuzsi tanácsára betettem a kész és már kihűlt piskótát 2 órára a hűtőbe. Így könnyebben félbe tudtam vágni.
Amíg a tészta hűlt, előkészítettem a krémet: a tojássárgákat a tejszínnel, a cukorral és a pudingporral csomómentesen elkevertem, majd vízgőz felett kb 12 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett besűrítettem. A sűrű krémet levettem a vízgőz fölül és beletördeltem a csokoládét, majd addig kevergettem, amíg az össze csokidarabka el nem olvadt. Majd - még a langyos krémbe - apránként beledolgoztam a szobahőmérsékletű vajat, végül a krémet is a hűtőbe tettem, hogy kicsit dermedjen.
A piskótát félbevágtam, a krém felével megkentem, majd rátettem a piskóta másik felét (kicsit töredezett, de szépen eligazgattam) és a maradék krémmel bevontam az egészet.
A grillázshoz először is kikentem olajjal egy kis tepsit. Majd egy kislábosban a cukrot hagytam megolvadni, karamellizálódni (érdemes a legalacsonyabb lángon, néha meglötyögtetve, nehogy odaégjen), majd, amikor már teljesen elolvadt és szép barna színe lett, belepotyogtattam a diódarabokat, kicsit megkevertem és már öntöttem is ki a kiolajozott tepsire. Nagyon gyorsan és óvatosan dolgozzunk vele, mivel egyrészt a karamell iszonyú gyorsan dermed, másrészt rettenetesen forró.
Hagytam kihűlni, majd egy mély műanyag tálba tördeltem és egy klopfolóval apróra zúztam.
Ezzel a diógrillázzsal szórtam meg a tortát úgy, hoyg a fele grillázst félretettem a tálaláshoz.
(Mivel a grillázs nedvesség hatására megpuhul).
A tortát 3 órán át hagytam a hűtőben összeérni, de legfinomabb állítólag másnap. Nos, ezt sosem fogom megtudni, mert az utolsó morzsa is elfogyott belőle :)
A maradék grillázzsal megszórva tálaltam.
Úgy örülök! :-) A mandulásról mindenképpen beszámolok, most még féltve őrzöm a hűtőben eldugva... :-D De a lányok a krémes tálat tisztábbra nyalták egy kismacskánál!
VálaszTörlésÖrülök, hogy sikere volt nálatok is, nagyon csinoska lett :)
VálaszTörlés