2015. március 14.

Mennyei diótorta

Megláttam és beleszerettem. Ez az a torta, amit azonnal el kell készíteni. Két, általam nagyra becsült és nagyon kedvelt bloggerina is elkészítette. Először Györgyusz ITT, majd követte Zsuzsi ITT, végül nálam landolt a recept, amiben semmit nem változtattam - és milyen jól tettem.
A család teljesen el volt ájulva, egyhangúan megszavazták, hogy húsvétkor ugyanez a verzió legyen az asztalon, krémje kevéske tojáslikőrrel megbolondítva. Nos, rajtam nem fog múlni:-) De lássuk ezt a valóban MENNYEI diótortát.

Hozzávalók:
a piskótához:
5 tojásfehérje
2 csepp citrom
12 dkg barna cukor
25 dkg darált dió 

a krémhez:
5 tojássárgája
1,5 dl tejszín
4 dkg barna cukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
5 dkg fehér csokoládé
20 dkg vaj

Grillázs:
20 dkg cukor
5 dkg tisztított dió

A piskótához a tojásfehérjéket a 2 csepp citromlével keményre vertem, majd hozzáadtam a cukort, végül a darált diót egy fakanál segítségével óvatosan belekevertem.
Egy 23 centis tortaformát kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát és 170 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöttem.
A sütőből kivéve hagytam kicsit hűlni, majd először a kapcsos sütőforma szélét szedtem le róla, később az alját is leszedtem, de a sütőpapírt már csak akkor, amikor teljesen kihűlt. Nagyon óvatosan kell a tésztával bánni, mert borzasztóan törékeny. Én Zsuzsi tanácsára betettem a kész  és már kihűlt piskótát 2 órára a hűtőbe. Így könnyebben félbe tudtam vágni.

Amíg a tészta hűlt, előkészítettem a krémet: a tojássárgákat a tejszínnel, a cukorral és a pudingporral csomómentesen elkevertem, majd vízgőz felett kb 12 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett besűrítettem. A sűrű krémet levettem a vízgőz fölül és beletördeltem a csokoládét, majd addig kevergettem, amíg az össze csokidarabka el nem olvadt. Majd - még a langyos krémbe - apránként beledolgoztam a szobahőmérsékletű vajat, végül a krémet is a hűtőbe tettem, hogy kicsit dermedjen.

A piskótát félbevágtam, a krém felével megkentem, majd rátettem a piskóta másik felét (kicsit töredezett, de szépen eligazgattam) és a maradék krémmel bevontam az egészet.

A grillázshoz először is kikentem olajjal egy kis tepsit. Majd egy kislábosban a cukrot hagytam megolvadni, karamellizálódni (érdemes a legalacsonyabb lángon, néha meglötyögtetve, nehogy odaégjen), majd, amikor már teljesen elolvadt és szép barna színe lett, belepotyogtattam a diódarabokat, kicsit megkevertem és már öntöttem is ki a kiolajozott tepsire. Nagyon gyorsan és óvatosan dolgozzunk vele, mivel egyrészt a karamell iszonyú gyorsan dermed, másrészt rettenetesen forró.
Hagytam kihűlni, majd egy mély műanyag tálba tördeltem és egy klopfolóval apróra zúztam.
Ezzel a diógrillázzsal szórtam meg a tortát úgy, hoyg a fele grillázst félretettem a tálaláshoz.
(Mivel a grillázs nedvesség hatására megpuhul).
A tortát 3 órán át hagytam a hűtőben összeérni, de legfinomabb állítólag másnap. Nos, ezt sosem fogom megtudni, mert az utolsó morzsa is elfogyott belőle :)
A maradék grillázzsal megszórva tálaltam.



2 megjegyzés:

  1. Úgy örülök! :-) A mandulásról mindenképpen beszámolok, most még féltve őrzöm a hűtőben eldugva... :-D De a lányok a krémes tálat tisztábbra nyalták egy kismacskánál!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy sikere volt nálatok is, nagyon csinoska lett :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...