2014. május 13.

Hagymával pácolt sült keszeg

Kedvenc horgászhelyünkön összebarátkoztunk a helyi halásszal, akitől sikerült elég sok halas receptet kicsalogatni. Az alábbi is egy gyöngyszem, csak egy baja van: friss keszeggel működik. Ja, és van egy másik baja is: várni kell pár hetet, mire újra friss keszeggel készíthetem :-)

Hozzávalók 2 személyre:
6 közepes keszeg (kb 15-20 cm-es)
2 fej vöröshagyma megpucolva és karikára vágva

bors (ezt ne sajnáljuk!)
vegeta (ha lehet, bio vagy házi készítésű)

a panírhoz: paprikás liszt és zsemlemorzsa fele-fele keveréke

olaj a sütéshez
1 csokor friss kapor, apróra vágva

Nem egy 10 perces recept, ugyanis a halász szerint pontosan 20 óra kell hozzá, de a 30-at is elbírja (hogy őt idézzem :-)
Szóval a keszegeket kifogtuk, férjúr megtisztította , én pedig megkaptam szépen letisztítva, kibelezve és alaposan átmosva. Most jött a neheze, az irdalás. Nagyon sűrűn, úgymond "milliméterenként" beirdaltam. A fűszereket (só, bors, vegeta) összekevertem és ezzel a mixel alaposan megszórtam mindegyik halat, majd bele is dörzsöltem. Nekem voltak nagyobbacska keszegjeim is, így azokat keresztben félbevágtam, majd egy edénybe elkezdtem lerakni 1 sor keszeget. Amelyiknek lehetett, még a hasába is tettem 1-1 karika vöröshagymát és a tetejüket is beborítottam. Majd megint egy sor hal és újra egy sor hagyma, amíg minden hozzávaló el nem fogyott. A tetejét hagymával zárjuk.
Az edényt letakarva a bepácolt keszegeket 20 órára a hűtőbe tettem.
Másnap elkészítettem a fél rész paprikás liszt és fél rész zsemlemorzsa keverékét.
A halat elővéve, óvatosan leszedtem a hagymákat és egy külön tálra tettem, későbbi kisütés céljából.
A haldarabokat pedig egyenként megforgattam a panírban, majd forró olajban aranybarnára sütöttem. (mindkét oldalt kb 5-5 percig)
Ha van rá lehetőségeket, hogy friss kaporhoz juttok, a forró halakat az olajból való kiszedés után azonnal forgassátok meg az apróra vágott fűszernövényben, varázsaltos lesz tőle az íze!

Végül a hagymakarikákat is megforgattam a paprikás panírban és kisütöttem.
A köret szalmaburgonya volt, ami a halász szerint az egyetlen tökéletes kísérője ennek a mennyei halvacsorának :-)


1 megjegyzés:

  1. Ez igazán pompás! Imádom a kárászt, keszeget így beirdalva megsütve, de igazán jót még nem sikerült sütnöm, bármilyen sűrűn van irdalva, nem sül át a szálka... :), a Balcsin meg agyonégetik
    Jó ötletnek tűnik a pácolás, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...