2013. október 17.

Gersli-rizottó

Készítettem már rizottót rizsből, tésztából és quinoából is. Most a hántolt árpán, azaz a gerslin a sor.
A gersli nagy kedvenc, minden hónapban készítek belőle krémes árpalevest. Ez adta az ötletet, hogy megpróbáljam hamis rizottóként is. És bizony így is nagyon finom, érdemes kipróbálni, ha éppen kísérletező kedvetekben vagytok.
Én most egy egyszerű baconos-póréhagymás változatát készítettem, de ugyanúgy lehet variálni a hozzávalókat, mint a rizsből készült rizottónál. Ráadásul jóval olcsóbb a gersli, mint a rizottó-rizs, úgyhogy ez egy jó kis költségkímélő megoldás is lehet a konyhában.

Hozzávalók 4 személyre:
250 gramm gersli (hántolt árpa)
30 gramm vaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 gramm baconszalonna apró kockákra vágva
1 póréhagyma karikára vágva
1 dl száraz fehérbor
1 liter húsleves alaplé

a pihentetéshez:
70 gramm vaj
20 dkg reszelt parmezán

Elsőként a baconkockákat pirítottam meg kevés olajon és félretettem egy tányérra.
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb 10 perc alatt puhára pároltam.
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a gerslit,  majd hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a gersli magába szívja.
Ezután az előre elkészített, forrón tartott alaplevet hozzáadtam a gerslihez (ezt nem merőkanalanként, mint a hagyományos rizottónál, hanem egy az egyben ráöntöttem), és alaposan összekevertem.
Kb 45-50 percen át hagytam főni, majda megpirított baconszalonnát és a póréhagyma karikákat is hozzáadtam, összekevertem, majd újabb 10 percig hagytam főni.
Elzártam alatta a lángot, hozzáadtam a 70 gramm vajat és a reszelt parmezánt, ismét jól elkevertem és újabb 10 percig hagytam fedő alatt pihenni.

Magában is nagyon finom, de lehet rá készíteni feltétként bármilyen ragut, pörköltet.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...