2013. október 22.

Frankfurti leves

Újabb blogkóstoló játék, ahol a háziasszony bloggerina, teller-cake szerencsekereke egy új blogot sorsolt nekem: Dinka kincseskamráját.
Nagyon tetszik a blog, kapásból vagy 4 étel került fel a "Megfőzendők" listámra, de most egy olyan levest választottam, amire már amúgy is fájt a fogam. Ez pedig a frankfurti leves. Érdekes, hogy ilyen levest még sosem készítettem, pedig régen nagy kedvencem volt, de valahogy feledésbe merült. Most Dinkának köszönhetően került az asztalunkra és nagy sikert aratott (többek között azért is, mert megtudtam, hogy ez férjem egyik kedvenc levese - nohát mi minden derül ki 10 év elteltével :-)

Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta vékony csíkokra vágva
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 burgonya
6 szál frankfurti virsli
1 kis pohár tejföl
1 evőkanál liszt
olaj
1 teáskanál pirospaprika

bors
majoránna

A vöröshagymát kevés olajon megfuttattam, majd a vékonyra vágott káposztát is hozzáadtam, felöntöttem 3 liter vízzel. Majd a karikára vágott répákat is beletettem és a kis kockákra vágott burgonya is a levesben landolt. Sóztam, borsoztam, majorannával fűszereztem és az egészet puhára főztem.
Majd egy külön kis lábasban rántást készítettem: 1 evőkanál lisztet kb 3 evőkanál olajon zsemleszínűre pirítottam, majd megszórtam pirospaprikával és felöntöttem kevés vízzel. Ehhez adtam a tejfölt és 2 merőkanál forró levest - hőkiegyenlítést végezve.
Majd ezzel a tejfölös rántással besűrítettem a levest. Végül hozzáadtam a felkarikázott virslit és még kb 10 percig hagytam főni.

Friss, ropogós kenyérrel tálaltam.

10 megjegyzés:

  1. Nem hiszed el, de még soha nem ettem ilyen levest. Sokat hallottam róla, és már rég tervbe van véve, főleg hogy a férjem nagy virsli rajongó, de még soha nem készítettem. Azt hiszem ez volt az utolsó löket, hétvégén elkészítem. :) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de örülök, hogy én adtam az utolsó lökést:-) Aztán írj belőle bejegyzést, hátha te is megadod valakinek az utolsót :-)

      Törlés
    2. Elkészítettem és nagyon finom lett! :) Köszönöm! :)

      Törlés
    3. Örülök, hogy ízlett, igazán nincs mit :-)

      Törlés
  2. Na látod, 10 év után is lehet újat mutatni! ;-))) Gyerekkoromban nagyon szerettem, de vagy 15 éve nem ettem... Nálam is listára került, annak is a legelejére! :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy ezt a levest választottad, nálunk is nagy kedvenc :)
    Azt hiszem, most ezzel egy kisebb frankfurti leves "lavinát" indítottál el, mint én akkor, amikor nálam felkerült a blogra :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örültem a levesednek, mert egyrészt isteni lett, másrészt régi kedvenc került az asztalra :-) Köszönöm még egyszer!

      Törlés
  4. De jó kis leves ez! Ritkán főzöm, pedig nagyon szeretjük. Én mindig megpirítom a virslikarikákat, mielőtt a levesbe teszem.
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judit, szuper ötlet, köszönöm! Legközelebb én is megpirítom :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...