2013. október 3.

Áfonyás csokoládétorta

Tegnap ünnepeltük kisebbik csibészem 3. szülinapját. Írtó nehéz dolgom volt, kitaláltam, hogy egy szuper süni formájú tortát készítek, de azért puhatolóztam nála, nehogy melléfogjak. Amikor meghallotta, hogy sünitorta, na, azonnal elkezdte, hogy "Nem kell süni, nem kell süni" Próbálkoztam tovább"Legyen mókus, vagy bagoly?" Elkezdtem felsorolni a kedvenceit, de egyik sem kellett. Aztán egyszer csak azt mondta az én kis válogatósom: "Anya legyen áfonyás torta. De legyen benne csoki is. Ja, és gumimaci!"
Így készült el a csokoládés áfonyatorta (a gumimaci pedig szülinapi ajándék volt ráadásként, de nem a tortát díszítette :-)

Hozzávalók:
a piskótához:
10 tojás
10 kanál liszt
10 kanál cukor

a csokikrémhez:
1 zacskó vaníliás pudingpor
fél liter tej
6 evőkanál cukor
1 púpos evőkanál finomliszt
2 tábla étcsoki
200 gramm Rama margarin

áfonyalekvár
mogyorókrémes és tejszínkrémes ostya
200 gramm friss áfonya

A piskótatészta ugyanaz, mint az összes többi tortámnál: a tojások sárgáját összekevertem a cukor felével. A fehérjét felvertem a cukor másik felével, de vigyáztam, hogy ne legyen teljesen kemény, mert sütés közben úgyis csak összeesik, ha nagyon kemény habos és akkor a piskóta felülről "lukas" lesz. Aztán a tojássárgáját lassan hozzákevertem a felvert fehérjéhez, majd hozzászitáltam a lisztet is és jól elkevertem. Majd ezt a masszát egy sütőpapírral kibélelt, 21 centis tortaformába öntöttem (a sütőpapírt hagytam, hogy a formán túllógjon, ha esetleg a piskóta emelkedés közben annyira feljönne, akkor a papír megfogja.) Érdemes a tésztát kicsit "felhúzni", felkenni a sütőforma szélére egy kanállal, mert akkor nem emelkedik ki a közepe, szép, sima lesz a teteje.
A tésztát kb 1 órán át sütöttem 180 fokos sütőben.

A krémhez a pudingport a liszttel,a tejjel és a cukorral megfőztem, aztán hozzáadtam az étcsokit és alaposan átkevertem, hogy el tudjon olvadni.
Amikor teljesen kihűlt, habverővel belekevertem az addigra már puha margarint és legnagyobb fokozaton kihabosítottam.
Aztán a piskótát 3 egyenlő részre vágtam, majd az alsó réteget egy tálra raktam és megkentem áfonyalekvárral. Erre került a csokikrém egyharmada, majd jött a következő piskótalap. Ezt a piskótát is megkentem először lekvárral, majd megint egyharmadnyi csokikrém következett. A harmadik piskótalapot is felhelyeztem, de erre már csak a maradék utolsó harmad csokikrémet kentem úgy, hogy a piskóta oldalára is jusson belőle.
Amíg még a krém puha volt, a torta oldalát feldíszítettem az ostyákkal, a tetejét megszórtam friss áfonyával, végül ment a torta a hűtőbe, egészen fogyasztásig (érdemes legalább 2-3 órát állni hagyni, hogy jobban összeérjenek az ízek.)

A fényképek sajnos nem a legszebbek, a csapat rávetette magát a tortára, én meg kapkodva próbáltam fotózni :-)



12 megjegyzés:

  1. Isten éltesse sokáig a "nagy" fiút! :) Nagyon boldog születésnapot! :)
    Jó ízlése van a fiadnak, finom tortát rendelt, Te pedig jól kivitelezted! :)

    VálaszTörlés
  2. Óh, pedig már lelkesen keresgéltem a gumimacikat! ;-) Isten éltesse sokáig a kis-nagylegényt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zsuzsi :-) A gumimacik már a nagyfiú pocakjában vannak :-)

      Törlés
  3. Isten éltesse a 3 éves csibészkét! :o) Nagyon édesek a képen...
    A torta igazán finom lehet(ett) - kedvencem az áfonya és a csoki is. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabi :-) Nálunk is nagy kedvenc mindkettő és összepárosítva zseniális :-)

      Törlés
  4. Boldog szülinapot a kisfiadnak:) Szuper lett a torta, jó ízlése van a fitalembernek már így 3 évesen is:)

    VálaszTörlés
  5. Boldog szülinapot az Ünnepeltnek! Kiművelt ízlése van a Kisembernek - gratula hozzá :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon sok boldogságot kívánok a "kisebbednek" :)! Szuper lett a torta!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...