2012. augusztus 14.

Tarhonyás hús kacsaaprólékból

Ezt az ételt - mármint így kacsaaprólékból elkészítve - először anyósomnál ettem. Emlékszem, kb 8 éve lehetett, férjurammal még csak ismerkedtünk, amibe bele tartozott a családi vizit is.
Amikor elém rakták ezt az ételt, csak lestem, hogy mégis mi a jó a csontos aprólékban és különben is, miért kell a tarhonyával összekeverni...stb.
Na, aztán elég volt egyetlen kanál belőle és magával ragadott. Eddig csak a "sima", hagyományos tarhonyás húst ismertem, ami általában sertéspöri alapra épült, igen száraz volt a hús is, a tészta is. Összességében egy elég semmitmondó, rengeteg savanyúságot is igénylő főétel volt számomra, amit ha nagyon arra vitt a kényszer, hát megettem én, de hogy el is készítsem?!
Nos, a nagy kóstolás után már nem volt kétséges, ezt az ételt MUSZÁJ megcsinálni.
Szerencsére anyósoméknál rengeteg a kacsa, de ha éppen kifogynak belőle (mert még kicsit a kacsák) a piacon elég gyakran lehet kacsaaprólékot igen kedvező áron (300 Ft/kg) venni.
Ez alkalommal én még kiegészítettem 20 deka kacsaszívvel és 4 db kacsanyakkal is a készletet, majd nekivágtam a finomság elkészítésének.

Hozzávalók:
1 adag kacsaaprólék (tartalmazza a kacsa szárnyát, farhátat, nyakat, fejet, szívet, zúzát és lábakat)
20 dkg kacsaszív
4 db kacsanyak
2 fej vöröshagyma
2 db paradicsom
1 db paprika
só, bors
majoranna
szárított zellerlevél
petrezselyem
őrölt kömény
kakukkfű
pirospaprika
300 gramm tarhonya

A vöröshagymákat megpucoltam és apró kockára vágtam, majd a fokhagymát is összeaprítottam.
Kevés olajon megpároltam a vöröshagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát és az apróra vágott paprikát is. Pár percig pároltam a paprikát is, majd hozzáadtam a szintén kockára vágott paradicsomot - azaz készítettem egy jó kis pörköltalapot.
Ebbe forgattam bele az előzőleg megtisztított, apróra összevágott kacsaaprólékot (a nyakakat 3 darabra vágtam,a  szárnyakat is ízekre szedtem, a zúzát és a szíveket is összevágtam), majd sóztam, ízlés szerint fűszereztem és felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi. Takaréklángon, fedő alatt főztem a pörköltet 2 órán át, amíg a kacsa teljesen meg nem puhult.
Majd a pörkölt összes levét átöntöttem egy lábasba, felöntöttem még vízzel, felforraltam és beleöntöttem 300 grammnyi kézi készítésű tarhonyát (500 gramm liszthez 1 tojás+só+víz, keményre gyúrom, majd lereszelem és kiszárítom).
Amikor a tarhonya megpuhult, hozzáöntöttem a várakozó kacsahúsokat, kicsit összekevertem (ne törjön össze a hús) és már tálaltam is!
Jó étvágyat hozzá!

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó ki kellpróbálnom !

    VálaszTörlés
  2. Majd mesélj, milyen lett! :-)

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikussssssss!!!!!!Köszi a receptet!!!Puszi anyósnak!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett :-) Átadom anyósomnak :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...