2012. május 14.

Fenyőrügy szirup

Csatlakoztam egy fantasztikus csoporthoz, amit Eszter talált ki, akinek befőzős blogját már nézegetem egy ideje, hihetetlen ötletes befőttjei és savanyúságai miatt!
Nos, Eszter kitalálta, hogy a Facebookon csináljunk egy zárt csoportot, ahova a belépési feltétel az, hogy minden résztvevő készítsen minden hónapban 1 lekvárt, vagy befőttet, vagy savanyúságot és tegye fel a képét illetve a receptet a facebookra. Ez a "játék" 1 éven át tart, közben persze fantasztikus ötleteket adunk egymásnak, illetve mi is egyre kreatívabbak lehetünk!
Ennek a kis csoportnak köszönhetem,hogy az elmúlt hetekben a természet felé fordultam. Először jött ugye a pitypanglekvár. Aztán most itt a következő őrület: a fenyőrügy. Utánaolvastam és a fenyőrügyből készült szirup kiváló köhögéscsillapító, így ez az utolsó információ teljesen meggyőzött arról, hogy nekem ilyen szirupot kell készítenem, hiszen a gyerekek szinte egész télen köhögtek.
És mivel ez a szirup fele víz, fele cukor aránnyal készülnek, így a cukor akár 1 éven át is tartósítja a szirupot, ezért a következő köhögős időszakban is jól fog jönni. (már ha addig marad még belőle, ugyanis olyan finom lett, hogy az egész család rájár, szinte úgy kell dugdosnom előlük!)

És most jöjjön a recept, aminek Eszter fenyőszirup-receptje szolgált alapul:

100 gramm fenyőrügy
300 ml víz
300 gramm cukor
fél citrom leve

Ez volt az alap. Én 800 gramm fenyőrügyet gyűjtöttem, ezért nyolcszoros mennyiséget készítettem.
Először is kimentem a kertbe és kezelésbe vettem a lucfenyőt. Csodás, kb 4 centis rügyek voltak rajta. Nagyon fontos, hogy csak olyan rügyet szedjünk le, ami még tényleg kicsi, puha és nem kezdett el fásodni.
Arra is figyeljünk, hogy a tiszafát nehogy a fenyők közé soroljuk, hiszen annak levelei, termése mérgező!!!


Szóval, miután teleszedtem 2 edényt fenyőrüggyel, lemértem, majd a 800 grammnyi rügyet egy lábasba tettem és felöntöttem 2,5 liter vízzel, valamint belefacsartam 4 citrom levét. Aztán felforraltam és forrás után még jó 20 percig főztem (de lehet, hogy volt az 30 perc is).
Forralás után leszűrtem a levét, majd hozzáöntöttem a 2,5 kiló kristálycukrot és addig főztem, amíg kb kétharmadáig el nem forraltam a vizet róla (azaz a lábasban már csak a kétharmadnyi szirup volt, ami a főzés alatt világoszöld színűből szép pirosas-barnára váltott és besűrűsödött méz állagúra)
Még forrón befőttesüvegekbe töltöttem, majd lezárás után gyorsan fejre állítottam őket, hogya vákuum keletkezzen és a szirup sokáig elálljon.
A szirupból kb fél litert benne hagytam a lábosban és még tovább forraltam, kb a feléig. Ettől nagyon-nagyon sűrű szirupot kaptam (karácsonyra szeretném eltenni a mézeskalácsba), amit szintén befőttesüvegbe tettem, felfordítottam és 10 percig úgy hagytam. Visszafordítva az üvegeket, hallottam, ahogy a tetejük behuppan, azaz a vákuum beszívta a kupakokat!
Összességében 1,8 liter szirup (illetve inkább fenyőrügy-méz) készült.

A másik próbálkozásom a lassú szirupkészítés, aminek az eredménye majd csak 1-2 hét múlva látszik. Egyenlőre annyit tettem, hogy szedtem egy nagy tál fenyőrügyet, majd egy 5 literes üvegbe rétegesen letettem, azaz egy réteg rügyre 1 réteg kristálycukrot szórtam és ezt addig rétegeztem, amíg volt még fenyőrügy. A tetejét kristálycukorral zártam és most várok. Elvileg  7-10 nap alatt a cukor kiszívja a fenyőrügyből a nedvességet és megolvad, így folyós, fehér színű szirupot kapok. Természetesen be fogok számolni az eredményről.
Próbáljátok ki bátran, mert az íze fantasztikus, és még gyógyhatását is élvezhetitek!

AZ eredmény:
télen, köhögésre tökéletes köhögéscsillapító, főleg lefekvés (és persze fogmosás) előtt. Nálunk nagyon bevált a felnőttek és a gyerekek számára is, biztos, hogy idén is lesz megint fenyőrügy szirupunk.

7 megjegyzés:

  1. Szia Marka!
    Érdeklődnék, hogy mi lett a lassú szirupkészítés eredménye? Ugyan olyan hatásos volt, mint a főzött szirup, netán jobb?
    Köszi!
    Betti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Betti!
      Miután a fenyőrügy feloldotta a cukrot, egy átlátszó, folyékony szirupot kaptam, aminek egy részét így tettem el, másik részét felfőztem - azaz karamellizáltam. Nekünk bevált, bár különbséget nem tudok tenni, mert mindkét-féle elfogyott és nekünk segített a köhögés enyhítésében.
      Szép napot,
      Marka

      Törlés
  2. Melyik hónapban kell szedni a fenyőrügyet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! A fenyőrügyet akkor érdemes szedni, amikor a régi ágakon megjelenik a kb 2-3 centis új hajtás, azaz a rügy. Ez általában május hónapban történik. Remélem tudtam segíteni és jövőre már te is tudsz szedni :-)
      Üdv, Marka

      Törlés
  3. Véleményem szerint az a különbség a lassú és a fözött szirup között hogy a lassúban több hasznos vitamin és hatóanyag megmarad mint a fözöttben. Nekem is jó volt a köhögés ellen, leginkább este ettem egy kis kanállal hogy tudjak aludni.
    Az én ismereteim szerint nem jó többet mint 1-2 kávéskanállal enni naponta (különösen gyerekeknek) mert terheli a vesemüködést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen, nagyon köszönöm a sok hasznos információt! :)

      Törlés
  4. Sziasztok,

    Ez tök szuper lehet, de felhívnám a figyelmeteket a finomított cukor egészséget igencsak negatívan befolyásoló hatására. A amellett hogy csökkenti a csontok kalcium tartalmát, rongálja a fogakat stb, nem kicsit csökkenti az immunrendszer hatékonyságát is. Ajánlom Tóth Gábor "Édesítsünk okosan" című művét tájékozódásra. Ebben a receptben alternatívaként a juharszirupot, agavészirupot esetleg mézet vagy biocsicsóka sűrítményt tudom elképzelni (bár utóbbinak elég erőteljes mellékíze van) a finomított cukor helyett.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...