2016. szeptember 20.

Zöldségkrém

Régóta itt van a tarsolyomban ez a recept, hiszen évek óta készítem nyáron ezt az isteni zöldségkrémet. Anyósomtól tanultam a receptet, igazi családi kincs.
Én legjobban pirítóson szeretem, de friss kenyéren vagy tésztával összekeverve is megállja a helyét.
Készítsétek el, és döntsétek el, nektek melyik a kedvenc.

Hozzávalók egy kb 400 grammos tejfölösdoboznyi adaghoz:
2 közepes fej vöröshagyma
1 sonkahagyma/lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb padlizsán
1 közepes cukkini
3 szép nagy paprika (én most 1 kápiát, 1 kaliforniait és 1 tvpaprikát használtam)
4 nagyobb, húsos paradicsom
olívaolaj

bors
kakukkfű

Hagymákat megpucoltam, apró kockákra vágtam. Cukkinit alaposan megmostam, majd felcsíkoztam és ezt is apró kockákra vágtam. A fokhagymát felkarikáztam. Padlizsán héját levágtam, felszeleteltem, majd apró kockákra vágtam. Paprikát, paradicsomot megmostam, paprikát kicsumáztam, majd mindent szintén apró kockákra vágtam.

Kb 3 evőkanál olívaolajat egy mélyebb serpenyőbe (lehet wokedény is) tettem, beleszórtam a hagymát és hagytam, hogy kicsit piruljon. Majd hozzáadtam a padlizsánkockákat és addig pirítottam, amíg a padlizsán szinte olvadóssá lágyult. Ezután következett a cukkini, kicsit átpirítottam ezt is,majd sóztam, borsoztam és hozzáadtam a fokhagymát, paprikát és paradicsomot is. A paradicsom elkezdte kiereszteni a levét (ha nincs elég leve, érdemes fél-1 deci vizet hozzáönteni, hogy meg tudjanak a zöldségek párolódni.)
Rászórtam a friss kakukkfüvet, letakartam fedővel és pár percenként átkeverve hagytam összefőni.Kb 15-20 perc alatt kész is volt.
A zöldségkrém akkor jó szerintem, ha a zöldségek elkezdenek kicsit pépesedni, mégis mindegyiknek megmarad egy kicsit az állaga, mégsem ropogós.
Anyósom ilyenkor még kevés cukrot is hozzá szokott tenni, hogy még édesebb legyen, esetleg alternatív megoldásként lehet bele kevés ketchupot tenni, de én így szeretem, natúran, sóval és borssal.
Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, a tárolóedényt teleszedve, a tetejére 1 ujjnyi olívaolajat kell önteni, majd fedővel szorosan lezárni. Így a krém jópár hétre kitart, hűtőben tárolva. (simán kamrában még nem próbáltam, lehet, hogy ott is elállna, mint a zakuszka vagy a padlizsánkrém)

Kedvencem a sárgarépás-tökmagos teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, rajta házi vaj és a mennyei zöldségkrém.
Igazi ragyogás az őszben, ugye?

1 megjegyzés:

  1. Marka, pompás finomságot készítettél - viszem is magammal - köszönöm! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...